Traian Băsescu: Ponta este hotărît să pună sub control audiovizualul

Şeful statului a susţinut ieri, la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă în cadrul căreia a apreciat că ţinta ordonanţei privind insolvenţa este televiziunea publică. „Spre deosebire...
08.10.2013 | 08:16
Traian Basescu Ponta este hotarit sa puna sub control audiovizualul
ADVERTISEMENT

Şeful statului a susţinut ieri, la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă în cadrul căreia a apreciat că ţinta ordonanţei privind insolvenţa este televiziunea publică. „Spre deosebire de Adrian Năstase, care plătea presa, Ponta este la fel de hotărât să pună sub control audiovizualul, dar o face mai cinic şi mai brutal”, a spus Băsescu, conform evz.ro.

Pactul de coabitare va fi analizat
Tratatul de coabitare a fost încălcat în domeniile principale. Din acest motiv am decis să declanşez mecanismul de consultare. Mâine vom începe discuţiile la nivel tehnic pentru o analiză.
Dincolo de ceea ce nu se ştie public: „Eu sînt pentru recunoaşterea Kosovo”. Asta a ieşit consistent din politica noastră. Declaraţiile despre Siria ne-au produs prejudicii. Linia pe care eu am dat-o – de prudenţă. Sînt multe altele, nepublice.

ADVERTISEMENT

Despre insolvenţa televiziunilor
Alt subiect – ordonanţa privind insolvenţa. Categoric art 81, al. 3, este discriminatoriu care vizează strict proceduri pentru audiovizual. Constituţia spune că cetăţenii sînt egali în faţa legii. Întreruperea emisiei imediat ce se declanşează procesul de insolvenţă nu face decît să aducă structurile din audiovizual în situaţia de faliment. Spre deosebire de Adrian Năstase, care plătea presa, Ponta este la fel de hotărît să pună sub control audiovizualul dar o face mai cinic şi mai brutal. Este o acţiune nedemocratică, care va aduce mari deservicii României. Vă asigur că, mai tîrziu, structurile politice vor reacţiona viguros.
Oricare din noi se poate certa cu o televiziune, dar nu o închizi frate.
Nu cumva ţinta este TVR-ul? Mâine, poimâine, aflăm că este in insolvenţă şi vine cineva care are lichidităţi. Ori Voiculescu, ori Ghiţă, care au bani din contracte cu statul, şi vin salvatorii. Este un scenariu pe care ni-l putem imagina.
Se lasă prin OUG posibilitatea ca guvernul să acţioneze pe o firmă sau alta. OUG retroactivează pe o firmă care este în insolvenţă. Este profund neconstituţional: legea dispune numai pentru viitor.
Cred că Avocatul Poporului ar trebui să reacţioneze.
Dosare pentru CFR Marfă şi terenul transferat către CJ Brăila
Orice politician care are o problemă cu justiţia este din cauza DNA-ului băsist. Nu există procuror sau judecător care să poată spune că am avut o discuţie pe un dosar.
Orice om care priveşte la modul cum se derulează privatizarea CFR Marfă poate ajunge la concluzia că va face obiectul anchetei DNA. Eu doar spun preventiv: nu mai continuaţi modificarea condiţiilor de privatizare. termenele sînt clare, şi aşa au fost prelungite artificial.
Băieţi, daca va ia DNA-ul o sa va ia exact pe ce aţi făcut. Cum îi previn şi pe terenul transferta de la Academia Agricolă la CJ Brăila. Aşa, în treacăt, să nu daţi vina pe viitorul preşedinte.
Uneori îl sun eu pe procurorul general, alteori mă sună el. Sînt informat de procurorul general în cadrul procesului de evaluare a MCV.Voi fi incorect cînd voi intreba de soarta unui dosar de ancheta.
Cînd este vorba de un om pe care l-ai numit, îţi închizi telefonul? Cînd e vorba de MCV. Preşedintele a făcut o intervenţie în interesul bunului mers al instituţiei.
USL nu mai este interesat de MCV

Avem o respingere a solicitării DIICOT pentru începerea urmăririi penale împotriva ministrului Economiei. Această blocare este o greşeală, cum cred că o greşeală şi menţinerea domnului Dragnea în guvern. Probabil că USL-ul nu mai simte nici o responsabilitate pentru un raport MCV bun. Este mai important pentru ei să-şi apere oamenii. Clar că politicul este o frână în calea evoluţiei României şi spre Schengen, şi spre un soi de respectabilitate. Vom primi aprecieri negative şi este păcat.
Mai fac o precizare: este o minciună spunând că pe vremea lui Boc s-a respins anchetarea lui Ridzi. A primit aprobarea să fie anchetată. Ce a respins majoritatea a fost percheziţie a calculatoarelor.
Mare parte din acordul instituţional a devenit parte a MCV-ului. Aici au fost reţinerile mele în a-l denunţa. Şi prevederi din acord, şi din MCV, au fost făcute praf.
„Ponta minte cum respiră”
Eu nu fac pledorii pro-Papici. Am constatat şi rateurile lor. Sînt oameni care şi-au făcut onest datoria şi uneori au greşit. Parchetele: le-am protejat de influenţa politicului.
Ponta minte cum respiră. A uitat că la vreo zece zile a venit la mine. Mincinoşii fără memorie cad în propriile capcane.
Bucuroşi le-am duce toate (despre suspendare). Sînt două luni în care nu am avut serviciu: mandatul preşedintelui este de cinci ani.
Ce mai contează? (Regretaţi că l-aţi numit pe Niţu la Parchetul general?)
Eu am obligaţia ca atunci când se fac abuzuri pe justiţie să trag semnalul că nu toate instituţiile statului sînt la fel.
Măcar unul din aceşti mincinoşi care spun „parchetele sînt ale lui Băsescu”, dacă măcar un procuror va spune: „Băsescu m-a sunat în acest dosar”.
Ministrul Cazanciuc este ţinut de ordinele primului-ministru.
Este un gest suficient.
Votul din Senat rămîne.

ADVERTISEMENT