ADVERTISEMENT
News

Traian Băsescu, urmărit penal de Parchetul General. Acuzațiile grave aduse fostului președinte

Autor: Adrian Baciu | 16.12.2020 | 11:36
Traian Băsescu, urmărit penal de Parchetul General. Acuzațiile grave aduse fostului președinte
Traian Băsescu, urmărit penal de Parchetul General. Acuzațiile grave aduse fostului președinte. Sursa foto: hepta.ro

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, este cercetat penal într-o anchetă a Parchetului General în dosarul declarațiilor false de necolaborare cu Securitatea.

ADVERTISEMENT

Actualul europarlamentar PMP a depus aceste declarații, pe proprie răspundere, înainte de a ajunge președinte, parlamentar şi mai apoi demnitar la Bruxelles.

La baza plângerii de la Parchetul General stă Grupul de Investigații Politice Parchetul General. GIP a declanșat demersul juridic contra fostului președinte pe data de 13 iulie 2020.

ADVERTISEMENT

Fostul președinte Traian Băsescu, urmărit penal de Parchetul General

Probleme mari pentru președintele României din perioada 2004-2014. Conform Antena3, Traian Băsescu este cercetat penal pentru declarații false.

În vara lui 2020, GIP a sesizat Parchetul în legătură cu faptul că Traian Băsescu a declarat pe propria răspundere că nu a colaborat cu Securitatea în 2004 și 2009.

ADVERTISEMENT

Ulterior, acesta s-a înscris la alegerile prezidențiale din 2004, apoi, în 2016 a candidat pentru Parlamentul României și în 2019 a candidat pentru Parlamentul European.

Sursa citată notează că, dată fiin ”decizia Curţii de Apel Bucureşti din 20 septembrie 2019 care a constatat calitatea lui Traian Băsescu de colaborator al Securităţii este logic că Băsescu a minţit în toate declaraţiile pe propria răspundere prin care a consemnat că nu a colaborat cu Securitatea.

ADVERTISEMENT

Judecătorul a stabilit că Băsescu – Petrov a denunţat activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist, iar furnizarea informaţiilor a vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”.

Acuzațiile grave aduse fostului președinte

Hotărârea Curții de Apel ar fi constatat o situație juridică existentă deja: Traian Băsescu știa că a fost informator al Securității și, cu toate acestea, a declarat pe proprie răspundere că nu a colaborat cu Securitatea.

ADVERTISEMENT

Potrivit GIP, Băsescu a prezentat ca adevărată o faptă mincinoasă (necolaborarea sa cu Securitatea ca politie politică) în scopul obținerii prin fraudă și sperjur a funcțiilor de președinte, parlamentar și parlamentar european.

Traian Băsescu a fost ales președinte al României în două rânduri: 2004 și 2009. Ulterior, fostul șef al statului a candidat pe listele PMP pentru un loc în Parlamentul României, pe care l-a și câștigat în decembrie 2016.

ADVERTISEMENT

În 2019, Băsescu a dat din nou lovitura și a fost ales în Parlamentul European de la Bruxelles. La alegerile europarlamentare, PMP a obținut un scor excelent de 5.7%.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 843. 32 pagini + Insert special. Doar 10 lei!