Europarlamentarul AUR Gheorghe Piperea a găzduit săptămâna trecută, la Bruxelles, conferinţa „O tranziţie verde echitabilă: cum să nu lăsăm pe nimeni în urmă într-o Uniune Europeană mai sustenabilă”. Desfăşurată sub egida Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR), conferinţa a reunit mai mulţi experţi din ţară şi străinătate, printre cei care au luat cuvântul numărându-se Brian Ricketts, secretarul general al EUROCOAL și mai mulți europarlamentari din Polonia și Italia.
FANATIK.RO a fost prezent la discuţiile găzduite de o sală din clădirea Altiero Spinelli din Parlamentul European. Conferința a fost împărțită în patru teme principale: “Independența energetică vs. Tranziția rapidă. Integrarea combustibililor fosili în tranziţia verde. România şi Polonia ca studii de caz”, “Responsabilitate corporativă: Aplicarea diligenţelor necesare pentru practici sustenabile de afaceri”, “Valorificarea energiei regenerabile: Promovarea hidroenergiei, biomasei şi biogazului în tranziţia energetică” şi “Viitorul energiei incluzive: Asigurarea că niciun stat membru nu este lăsat în urmă în Pactul Ecologic European (EU Green Deal)”.
Participanţii la conferinţă şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la o eventuală punere în aplicare a Raportului Draghi, conform căruia Uniunea Europeană ar avea nevoie de un plan de creștere a competitivității care ar costa aproximativ 800 de miliarde de euro anual. Cum planul ar urma să se întindă pe zece ani, costurile ar fi de 8 trilioane de dolari.
Amfitrionul conferinţei, Gheorghe Piperea, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la povara care va apăsa asupra cetăţenilor europeni, dar şi la sursele de unde vor fi luaţi aceşti bani. “Este o întrebare la care doamna Von der Leyen n-a vrut sau n-a știut să răspundă, pentru că este vorba de niște sume care depășesc de patru ori bugetul anual al Uniunii Europene. Uniunea Europeană are un buget care a fost în creștere constantă, dar, în general este în jur de 200 de miliarde de euro în fiecare an. Ca să poți să investești în această fantasmă a opririi schimbării climatice îți trebuie de patru ori mai mulți bani. Bineînțeles că va trebui într-un fel sau altul să apelezi la împrumuturi”, a declarat europarlamentarul AUR, Gheorghe Piperea, în exclusivitate pentru FANATIK.RO.
Acesta şi-a exprimat temerea că pentru acoperirea sumei se vor arunca pe piaţă cantităţi mari de bani, care ar slăbi puterea de cumpărare a a oamenilor.
“Sper să nu se apeleze la Banca Centrală Europeană pentru o nouă emisiune de bani suplimentari față de volumul de mărfuri și de servicii de pe piață, se numește quantitative easing, adică relaxare cantitativă, pentru că asta va duce la sărăcirea și mai accentuată a populației. Cu cât sunt mai mulți bani sterili pe piață – că asta înseamnă banii suplimentari – cu atât puterea de cumpărare a euro, a leului și așa mai departe, puterea noastră de cumpărare este mai mică. În condițiile în care salariul nostru nu crește într-o asemenea manieră încât să acopere toate aceste pachete uriașe de bani aruncați cu elicopterul în întreprinderi și în bănci. În mod evident, euro din 2007, când am fost noi acceptați în Uniunea Europeană, avea o valoare cu 50% mai mare decât acum. Așadar, dacă avem 100 de euro acum, putem să cumpărăm ceea ce am fi cumpărat în 2007 cu 50 de euro”, atrage atenţia Gheorghe Piperea.
În plus față de tipărirea de bani suplimentari, europarlamentarul AUR este convins că se va ajunge și la împrumuri, care se vor răsfrânge tot asupra calității vieții cetățeanului de rând. “Bineînțeles că se va ajunge la împrumuturi, unele dintre ele prin intermediul unor bonduri, euro-obligațiuni, s-a și pronunțat acest cuvânt. Se pare că există un program de 450 de miliarde de euro care nu e doar pentru raportul Draghi, ci și pentru planul de înarmare a Uniunii Europene”, a mai spus Piperea.
În cadrul conferinței, europarlamentarul Kosma Zlotowski, de la partidul polonez “Lege şi Justiţie” a avut în discurs a cărui temă centrală a fost că Europa se îndreaptă spre o “splendidă catastrofă”. Statisticile îi dau dreptate, fiindcă în termeni reali, de piaţă, PIB-ul Europei s-a înjumătăţit în ultimii 30 de ani, în timp ce al SUA şi al Chinei a crescut.
“Nu știu dacă cineva în 1991 şi-ar fi imaginat asta. Sunt numai puțin de 102 milioane de săraci europeni. 102 milioane, cam 20% din totalitatea populației europei! Iar unul dintre principiile fundamentale din tratatul Uniunii este bunăstarea populației. Iar în România, la ora actuală în 2024, din nefericire, oricât de triumfaliste ar părea prezentările și laudele celor de la putere, avem 6,5 milioane de persoane care sunt sub limita sărăcirei. Și mai este ceva. Culmea este că oamenii în Europa muncesc. Adică sărăcia care s-a instalat nu este neapărat o problemă a europenilor.
Europenii chiar muncesc, dar muncesc în gol. Există un studiu recent din care rezultă că o treime dintre europeni – atenție, nu vorbim doar de români! – nu se ajung cu salariul pe care îl încasează de pe o lună pe alta. Problema este că oricât ai munci, de fapt muncești în gol”, a mai declarat Gheorghe Piperea, pentru FANATIK.
În continuare, acesta s-a referit la planul UE de închidere a minelor de cărbune, ca parte a Green Deal”, plan pe care România s-a apucat să-l pună în aplicare de peste două decenii. Piperea a atras atenţia asupra absrdului situaţiei din ţara noastră. “Noi am început să închidem minele pentru că așa ni s-a părut nouă, că recomandarea este obligație, de acum 20-25 de ani. Și atât de bine le-am închis încât am construit o societate comercială care se numește Compania de Închidere a Minelor, dacă vă vine să credeți, care este în faliment. Oameni buni, este în faliment această companie”, este semnalul de alarmă tras de Gheorghe Piperea.
Cât priveşte costurile sociale ale acestui Green Deal, în urma căruia se vor pierde foarte multe locuri de muncă, Gheorghe Piperea a spus: “Nu știu cum or să se cuantifice aceste costuri, dar cert este că, indiferent de ideile acestea frumoase, de recalificare, de conversie profesională, sunt oameni care vor fi lăsate în urmă. Și ăsta a fost și sloganul pe care l-am pus în discuție astăzi, ‘O tranziţie verde echitabilă: cum să nu lăsăm pe nimeni în urmă într-o Uniune Europeană mai sustenabilă'”.
Totuși, ținând seama de schimbările majore de pe scena europeană, Gheorghe Piperea este sceptic că Green Deal-ul, așa cum a fost el gândit de oficialii europeni, va fi imposibil de continuat în forma sa inițială. “Cred că trăim ultimii 2-3 ani de zile a acestei nebunii cu Green Deal-ul, pentru că până și popularii europeni care au fost cei mai puternici susținători ai săi au început să dea înapoi. Adică au văzut că Green Deal-ul duce la falimente în industria de automobile din Germania.
Mai mult decât atât, au văzut că sunt niște probleme în industria lemnului. Românii nu știu de chestiunea asta pentru că nu s-a mediatizat. Dar acum două săptămâni s-a discutat despre amânarea punerii în aplicare, cu cel puțin doi ani de zile – și asta vine de la Partidul Popular European – a regulamentului privind stoparea defrișărilor pădurilor. Eu am votat împotriva amânării, am votat pentru aplicarea imediată a acestui regulament. Ei bine, cei de la EPP au votat pentru amânare. Motivația este oarecum puerilă, caraghioasă, mă rog, spune că regulamentul e prost făcut și că este inaplicabil. Dar regulamentul tot ei l-au făcut. Tot Comisia Europeană l-a făcut. În realitate, motivația este că vor totuși să-și revină din punct de vedere industrial.
Se vorbește despre reindustrializarea Europei și asta, pe mine, întotdeauna m-a nelămurit. Cum Dumnezeu vorbește de industrializare, de reindustrializare, în timp ce tu reduci amprenta de carbon? Deci eu nu înțeleg cum aceste două lucruri se pot coordona. Mi-e imposibil să înțeleg”, a conchis Gheorghe Piperea, în marja conferinţei „O tranziţie verde echitabilă: cum să nu lăsăm pe nimeni în urmă într-o Uniune Europeană mai sustenabilă”.