News

Transfăgărașanul și Transalpina se închid circulației. Când intră în vigoare interdicția pentru mașini

CNAIR a decis să închidă circulația pe drumurile aflate la cea mai mare altitudine din România, Transalpina și Transfăgărașanul.
05.11.2023 | 14:00
Transfagarasanul si Transalpina se inchid circulatiei Cand intra in vigoare interdictia pentru masini
Transfăgărășanul la Bâlea Lac/ Foto: Inquam Photos - Casian Mitu
ADVERTISEMENT

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a decis să închidă circulația pe Transalpina și Transfăgărășan începând de luni, 6 noiembrie, ora 08.00. Deja pe aceste drumuri se circulă cu dificultate din cauza zăpezii.

Se circulă în condiții de iarnă pe Transfăgărășan! Peste noapte condițiile meteo s-au înrăutățit semnificativ pe porțiunea cuprinsă între Bâlea Cascadă (SB) și Piscul Negru (AG). Stratul de zăpadă depus măsoară în jur de 10 cm, vântul bate cu putere, iar pe alocuri carosabilul este acoperit cu gheață.

ADVERTISEMENT

Utilajele DRDP Brașov acționează pentru curățarea drumului cu materiale antiderapante, însă condițiile de circulație rămân în continuare foarte dificile. Cei care doresc să parcurgă drumul trebuie să fie pregătiți pentru circulație în condiții de iarnă!”, se spune într-o postare pe Facebook a Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov.

CNAIR a decis să închidă circulația pe Transalpina și Transfăgărășan de luni, ora 08.00 din cauza scăderii temperaturilor la altitudine, a intensificării bruște a vântului, a posibilității apariției ceții dense în orice moment al zilei și pentru siguranța participanților la trafic.

ADVERTISEMENT

Segmentele de drum pe care nu se va mai putea circula de luni sunt:
– DN7C (Transfăgărășan) între Piscu Negru și Cabana Bâlea Cascadă (km. 104+000 – km. 130+800);
– DN67C (Transalpina) între Rânca și Obârșia Lotrului (km. 34+800 – km. 59+800).

Precizăm că la altitudine schimbarea condițiilor meteorologice are o dinamică sporită, ceea ce face ca siguranța celor care tranzitează aceste drumuri montane poate fi pusă în pericol de către fenomenele meteorologice imprevizibile în această perioadă a anului”, mai precizează DRDP Brașov.

ADVERTISEMENT

Începând din acest an, autoritățile au modificat regulamentul de utilizare a celor două drumuri. Până acum, închiderea lor survenea automat, la finele lunii octombrie, însă iernile blânde din ultimii ani au determinat renunțarea la această regulă.

În consecință, CNAIR a primit dreptul să decidă singură atunci când închide aceste drumuri, în funcție de condițiile meteo din fiecare toamnă. De altfel, compania are intenția de a monta copertine de protecție suplimentară care să permită circulația rutieră inclusiv pe intervale de timp din lunile de iarnă.

ADVERTISEMENT

Transfăgărășanul are o lungime de 151 de kilometri, începând din comuna argeșeană Bascov și terminându-se la Cârțișoara, unde este intersecția cu DN1, segmentul Sibiu-Brașov. Transalpina traversează județele Alba, Vâlcea Gorj și are 148 de kilometri, întinzându-se peste crestele Parângului.

ADVERTISEMENT