Fotbal intern

Transfer bombă: Nicușor Stanciu la CFR Cluj! Dan Petrescu l-a pus în capul listei de achiziții pentru a forța grupele Ligii Campionilor. Exclusiv

03.05.2020 | 21:52
Transfer bomba Nicusor Stanciu la CFR Cluj Dan Petrescu la pus in capul listei de achizitii pentru a forta grupele Ligii Campionilor Exclusiv
ADVERTISEMENT

Parcursul bun al campioanei în ediția trecută a Ligii Europa, când numai… VAR-ul a oprit formația clujeană să urce în „optimile” competiției, l-a ambiționat pe ambițiosul „Bursuc” de pe banca tehnică să „majoreze” performanța în Liga Campionilor. Lider în Casa Pariurilor Liga 1, CFR are prima șansă la titlu și își face planuri în consecință. FANATIK vă dezvăluie bomba pregătită de Dan Petrescu pentru împlinirea „visului”: Nicușor Stanciu „repatriat” în Gruia!

În plină pandemie de COVID-19 (să fim serioși cu relaxarea promisă de autorități pe 15 mai, mai avem mult până vom scăpa de SARS-CoV-2…), campioana României se pregătește, acum doar la nivel organizatoric, pentru un viitor cât mai… lung în Liga Campionilor. Ceea ce ar fi o încununare a carierei nu numai pentru jucători, dar și pentru antrenorul Dan Petrescu. Obiectivul special, ținta numărul 1, a devenit astfel transferul lui Nicușor Stanciu, plecat prin țări străine din august 2016.

ADVERTISEMENT

Circumstanțele favorabile realizării transferului lui Nicușor Stanciu la CFR Cluj

„Bursucul” l-a pus „cap de listă” pe lista de achiziții pentru că îi place foarte mult mijlocașul Slaviei și îl consideră capabil nu numai să devină liderul echipei, dar să și facă diferența necesară saltului din Liga Europa în grupele Ligii Campionilor.

Contextul actual pare unul favorabil transferului din mai multe puncte de vedere. În primul rând investitorii de la CEFC (China Energy Company Limited), a şaptea companie privată din China ca importanţă, care deține 99,964% din acțiunile clubului Slavia Praga, au anunțat că-și retrag susținerea financiară în condițiile crizei actuale provocate de pandemia de COVID-19, așa că situația campioanei din Cehia, și actualul lider al campionatului după 24 de etape din cele 30 ale sezonului regular, nu este deloc roză.

ADVERTISEMENT

Se anunță vremuri dificile nu numai din cauza coronavirusului, în care nevoia de bani poate deveni acută, orice transfer fiind o eventuală soluție de a rezolva o parte din problemele financiare. Mai ales al jucătorilor cei mai valoroși ai echipei, așa cum este și Nicușor Stanciu.

Apoi, nu mai demult de o săptămână, antrenorul Jindrich Trpisovskiy declara că nu este foarte mulțumit de Nicolae Stanciu: „Aștept mult mai multe lucruri de la el. Știu că poate mult mai mult. La antrenamente este extraordinar, dar la meciuri nu oferă la fel de mult”.

ADVERTISEMENT

În plus, dacă mai era nevoie de un „plus”, însuși Nicușor Stanciu își dorește să se întoarcă în România. Întrebat la Digi Sport dacă ar urma gestul lui Alex Chipciu, revenit în țară la CFR Cluj, mijlocașul Slaviei Praga a declarat în direct: „Sincer, da! Am vorbit și cu Alex, dar deși nu cred că l-am influențat cu ceva, atunci când mi-a cerut părerea și eu i-am zis că aș alege CFR-ul”.

„Nu m-a deranjat alegerea lui Chipciu. Aş vrea să se ducă și Stanciu. Ca să clacheze CFR-ul cu ei. M-am bucurat când s-a dus Chipciu la ei. Ţin foarte mult la Chipciu şi m-am bucurat foarte mult că s-a dus, că mă ajută şi el pe mine. Să se ducă şi Stanciu, că ei sunt prietenii mei şi să m-ajute la CFR, acum. Să mai dea câte un chix” – Gigi Becali, 6 aprilie 2020

Îi place foarte mult lui Dan Petrescu pentru că face ambele faze de joc. Îl consideră „prioritate zero”!

Mai este cazul să adăugăm la circumstanțele favorabile transferului lui Stanciu în Gruia și faptul, verificat de nenumărate ori în timp, că este foarte bun prieten tocmai cu Alex Chipciu? Prin care, conform informațiilor FANATIK, se poartă discuțiile cu Stanciu și care încearcă chiar în aceste zile să-l convingă, dacă mai era cazul, că CFR Cluj este cea mai stabilă, cea mai serioasă echipă din România, cu un proiect foarte, foarte ambițios.

ADVERTISEMENT

Nicușor Stanciu este un jucător cu o cotă foarte bună în acest moment. Mă bucură faptul că este apreciat de Dan Petrescu și de cei de la CFR Cluj, dar este destul de dificil să revină acum în România. Se simte foarte bine la Slavia Praga, dar există interes pentru el de la mai multe echipe din fotbalul din Occident. Iar cehii nu-l vând decât pentru o sumă mare, din ce mi-au transmis” – Anamaria Prodan, impresara lui Nicușor Stanciu, pentru FANATIK

Așa că imediat ce va începe perioada de transferuri, CFR Cluj intenționează să facă o ofertă concretă Slaviei Praga pentru cumpărarea lui Stanciu, considerat „prioritate zero” pentru visul numit grupele Ligii Campionilor.

Dan Petrescu este sigur că Stanciu s-a maturizat, mai ales după sezonul trecut de Liga Campionilor, unul cu rezultate remarcabile pentru Slavia Praga, și, mai ales, că este un fotbalist capabil să facă ambele faze ale jocului, atac și apărare, o calitate extrem de importantă în viziunea antrenorului „ceferist”.

„Nicușor Stanciu e jucător de clasă, un pericol constant pentru porțile adverse, la cum şutează de la distanţă şi cum reuşeşte mereu să se desprindă de adversar”Dan Petrescu, antrenor CFR Cluj

Slavia onorabilă, Stanciu remarcat în grupele UCL din sezonul trecut

După ce a eliminat în play-off pe… CFR Cluj cu două victorii „la indigo”, 1-0, Slavia Praga a făcut parte dintr-o adevărată „grupă a morții” în actuala ediție a Ligii Campionilor, cu FC Barcelona, Borussia Dortmund și Internazionale Milano. Egalată la Milano în minutul 90+3, egala Barcelonei, fără gol primit de la Messi & Comp. pe „Camp Nou”, echipa lui Stanciu a lăsat o impresie foarte bună și în meciurile pierdute în fața „granzilor” cu care s-a înfruntat.

Iar mijlocașul român a fost, de fiecare dată, unul dintre remarcații Slaviei. „Mereu activ, s-a făcut remarcat în special la șuturile de la distanță”, scria „Mundo Deportivo”, ziarul „de casă” al Barcelonei, după acel 0-0 amintit mai sus. Și în cealaltă remiză, 1-1 cu Inter Milano, a fost printre cei mai buni jucători de pe teren, „a avut două ocazii să înscrie din lovituri libere foarte periculos executate, a controlat mijlocul terenului și a fost jucătorul care a alergat cel mai mult pe teren: 12,44 kilometri”, conform „Corriero dello Sport”, care cita datele UEFA. Și acele prestații bune au contribuit la hotărârea lui Dan Petrescu de a „forța” transferul lui Stanciu la CFR.

Cota și prețul i-au scăzut, cu cât l-ar putea lua CFR de la Slavia

Plecat în august 2016 de la FCSB la Anderlecht, pentru 9,7 milioane de euro, Nicușor Stanciu nu și-a găsit locul la echipa din Bruxelles. Care, în ianuarie 2018 l-a vândut în pierdere, cu numai 3,75 de milioane de euro în Cehia, dar nu la Slavia, ci la marea rivală Sparta Praga. Aceasta a „spart” plafonul transferurilor lui Stanciu, cu cei 10 milioane de euro primiți în ianuarie 2019 de la Al-Ahli Jeddah (Arabia Saudită). Unde Stanciu a jucat doar 5 luni, la începutul lui iulie 2019 ajungând la actuala sa echipă, Slavia Praga, care a dat pe el 4 milioane de euro.

Având în vedere că nu s-a impus cam pe la nicio echipă pe la care a jucat, poate cu excepția Slaviei într-o oarecare măsură, și ținând cont de cota sa actuală (3,2 milioane de euro), probabil că CFR Cluj va putea obține transferul pentru un „preț” undeva între 2,5 și 3 milioane de euro.

  • 3,2 milioane de euro este cota lui Nicușor Stanciu pe site-urile de specialitate
  • 1,2 milioane de euro pe sezon este salariul lui Nicușor Stanciu la Slavia Praga

Presa din Cehia l-a făcut țăndări în martie

Nu numai antrenorul Jindrich Trpisovskiy pare că și-a cam pierdut răbdarea cu Nicolae Stanciu, dar și presa din Cehia. „Este faimoasă întoarcerea lui Nicolae Stanciu în campionatul Cehiei, în tricoul celor de la Slavia Praga. Dar atenţie! Acela nu mai era Nicolae Stanciu care venea de la Anderlecht la Sparta Praga, un jucător excelent, adevărat căpitan care trăgea echipa după el. A primit un salariu regal și toată lumea aştepta o evoluţie pe măsură. Dar n-a fost deloc așa. Pe măsură ce a intrat în joc, se vedea că nu mai este ce a fost. Contribuția sa ofensivă este îngrijorătoare, iar performanţele sale sunt departe de cel mai înalt nivel”, l-a martelat site-ul de sport fotbal.cz în a doua jumătate a lunii martie.

6 „ceferiști” au trecut și pe la Steaua/FCSB

  • Giedrius Arlauskis (2014-2015);
  • Cristi Bălgrădean (2018-2020):
  • Cristi Manea (septembrie 2019-ianuarie 2020);
  • Alexandru Chipciu (2012-2016);
  • Cătălin Golofca (august 2017-ianuarie 2018);
  • George Țucudean (ianuarie 2015-septembrie 2015);

Ce a făcut Stanciu în meciurile contra CFR-ului

Nicușor Stanciu a jucat la Steaua 3 sezoane, din 2013 (când a fost transferat de la SC Vaslui pentru 700.000 de euro) până în 2016 (când a plecat la Andrelecht pentru 9.700.000 de euro). În acest răstimp, echipa sa de atunci a învins pe CFR Cluj de 4 ori, a remizat o dată și a fost învinsă tot o dată. În Cupa României, cele două formații nu s-au confruntat niciodată în acei ani.

  • Sezonul 2013-2014: Steaua – CFR 3-0 și CFR – Steaua 0-1 (gol Chipciu);
  • Sezonul 2014-2015: CFR – Steaua 0-1 și Steaua – CFR 1-0 (gol Țucudean);
  • Sezonul 2015-2016: Steaua – CFR 1-1 și CFR – Steaua 2-0.

Ar completa de minune comeback-ul spectaculos al lui Culio

Lovitura, indubitabil nu doar de imagine, pe care o plănuiește CFR Cluj ar veni în completarea altei reușite din același punct de vedere, al îmbogățirii lotului cu fotbaliști de valoare, și anume revenirea lui Juan Emmanuel Culio (37 de ani pe 30 august), retras acasă la sfârșitul anului trecut din motive familiale, unde a jucat la Quilmes Atletico, în liga a II-a.

Mijlocașul argentinian l-a sunat pe Dan Petrescu că vrea să se întoarcă la CFR, acesta a acceptat bucuros și Culio este așteptat în Gruia cât de repede vor permite condițiile speciale din nenorocirea asta de pandemie care pustiește tot Pământul. Este, practic, primul transfer, unul strategic, reușit de CFR Cluj în campania pentru Liga Campionilor, comeback-ul spectaculos al lui Culio însemnând un mare plus datorită experienței și dăruirii sale recunoscute. Ar fi o lovitură pentru patronul Neluțu Varga și președintele Marian Copilu.

Iar dacă „fereastra” de transferuri se va deschide la 1 iulie și cluburile din Casa Pariurilor Liga 1 vor putea legitima jucători, Juan Emmanuel Culio ar putea lupta pentru titlul care să-i deschidă porțile preliminare ale Ligii Campionilor.

Cum poate arăta cel mai bun „11” al CFR-ului la startul sezonului viitor din Liga Canpionilor:

Arlauskis (Bălgrădean) – Cr. Manea (Chipciu), Burcă, Cestor, Camora – Bordeianu, Djokovic – Deac, Stanciu, Culio – Omrani.

Record de puncte la ultima participare în grupele Ligii Campionilor

CFR Cluj deține recordul de puncte al unei echipe românești în Liga Campionilor. În sezonul 2012-2013, clujenii au reușit să adune 10 puncte într-o grupă cu Manchester United (1-2 a și 1-0 d), Galatasaray (1-1 d și 1-3 a) și Braga (2-0 d și 3-1 a). A fost ultima participare a echipei din Gruia în grupele Ligii Campionilor. A depășit astfel recordul Unirii Urziceni, 8 puncte în sezonul 2009-2010, în grupă cu Sevilla, Stuttgart și Glasgow Rangers, când, atenție, echipa ialomițeană era antrenată tot de Dan Petrescu.

Ultima echipă românească în grupele Ligii Campionilor a fost Steaua, în sezonul 2013-2014, când, având ca adversare pe Chelsea, Schalke 04 și Basel, a obținut 3 puncte, din remizele cu Basel, în ambele jocuri, și cu Schalke la București.

ADVERTISEMENT