Sporturi

Transferuri și tranzacții istorice în NBA din Est și până în Vest

21.10.2018 | 09:00
Transferuri istorice în NBA. Cel mai în vogă jucător din NBA în ultimii ani e LeBron James

Istoria NBA are in CV mutări la fel de spectaculoase, dacă nu cumva și mai notorii, decât cele din sportul rege. Sutele de milioane de dolari care se învârt în malaxorul industriei baschetului american au făcut ca și tranzacțiile din lumea sportului sub panou de peste Ocean să fie adevărate lovituri și de imagine și de marketing. Sunt numeroase aceste transferuri, unele cu impact fantastic asupra jocului și performanțelor echipelor care i-au achiziționat.

FANATIK.RO vă prezintă din multitudinea mișcărilor importante făcute de-a lungul timpului cele mai de impact 10 transferuri, care au făcut din acele echipe adevărate forțe în baschetul american. Sunt nume uriașe din panoplia NBA, nume cu un impact major, idoli pentru milioane de suporteri și totodată jucători plătiți absolut regește.

Și, ca să vă dați seama ce VIP-uri au fost și vor fi mereu în NBA iată numele câtorva staruri care nu și-au găsit loc în selecția noastră pentru Top 10: Steve Nash (Dallas Mavericks la Phoenix Suns), James Harden (Oklahoma Thunder la Hosuton Rockets), Kevin Garnett și Ray Allen (Minnesota Timberwolves și Seattle Supersonics la Boston Celtics), Tracy Mcgrady (Toronto Raptors la Orlando Magic), Mark Aguirre (Dallas Mavericks la Detroit Pistons), Jason Kidd (Phoenix Suns la New Jersey Nets), Alonzo Mourning (Charlotte Hornets la Miami Heat), Kawhi Leonard (Indiana Pacers la San Antonio Spurs), Clyde Drexler (Portland Trailblazers la Houston Rockets)

Ei au reprezentat cele mai istorice tranzacții în istoria NBA

10. SHAQUILLE O’NEAL de la Los Angeles Lakers la Miami Heat în 2004

După opt sezoane și mai multe trofee cu Lakers, Shaq a fost mutarea șoc a verii în 2004, când a fost transferat la Miami Heats. Lakers a primit în schimb trei jucători: Caron Butler, Brian Grant și Lamar Odom. Mutarea a fost benefică de ambele părți, pentru că în 2006 Miami Heat a luat titlul cu această echipă. după ce mai reușise să devină campion în două rânduri cu Lakers. La rândul său Lamar Odom a fost un element de bază pentru echipa din California, câștigând două titluri, e drept, după ce Lakers a reușit să îl cumpere și pe spaniolul Pau Gasol.

9. DIRK NOWITZKI de la Milwaukee Bucks la Dallas Mavericks în 1998

Cel mai bun străin care a jucat vreodată în NBA, a fost al nouălea în draft în vara lui 1998, fiind ales de Milwaukee Bucks. Care avea să comită a doua imensă eroare din istoria sa, în privința jucătorilor, după cea făcută cu ani în urmă cu Kareem Abdul-Jabbar și a renunțat în același moment la tânărul german, cedându-l la Dallas Mavericks, pentru un anume Robert Taylor. Robert Taylor s-a dovedit a fi un jucător modest, cu realizări minore la toate capitolele și după numai doi ani avea să fie vândut de Bucks. În schimb, Nowitzki, care a ajuns la Dallas la 20 de ani, și-a petrecut acolo cariera, fiind cel mai iubit jucător din istoria clubului. A câștigat și campionatul, a fost ales și MVP-ul sezonului și a jucat în 13 All Star-Games.

Au ales “Viermele” și au câștigat

8. DENNIS RODMAN de la San Antonio Spurs la Chicago Bulls în 1995

După ce l-a pierdut în 1994 pe Horace Grant Chicago Bulls a căutat în vara următoare să găsească un jucător cu calitățile similare ale acestuia. Foarte bun recuperator sub panou Grant fusese o piesă cheie în angrenajul echipei și starul Michael Jordan a cerut expres să fie găsit un înlocuitor pe măsură. Alegerea clubului s-a oprit asupra unui jucător de 34 de ani, de la San Antonio Spurs. Dennis Rodman, cel supranumit Viermele, a fost considerată de mulți o alegere ciudată, mai ales că acesta avea niște animozități mai vechi cu Scottie Pippen și Michael Jordan. Nimic mai fals. Rodman l-a depășit ca impact pe Grant. A jucat trei sezoane, ajutând enorm la câștigarea titlurilor și având procentaje incredibile la recuperare.

7. LEBRON JAMES de la Cleveland Cavaliers la Miami Heat în 2010

În 2010 Miami Heat a decis să aducă un nou nume greu pentru a se putea bate la titlu, pe care nu îl mai câștigase din 2006 și pentru aceasta a fost dispusă să plătească o sumă de bani plus transferul a patru jucători tineri draftați de club celor de la Cleveland Cavaliers. Totul pentru ca superstarul acestora, LeBron James. O alegere cum nu se putea mai bună pentru Miami, care a reintrat în forță în circuitul echipelor care se bat la titlu. Patru finale a jucat LeBron James cu Miami Heat, două fiind câștigătoare.

Omul potrivit pentru Michael Jordan

6. KEVIN MCHALE și ROBERT PARRISH de la Golden State Warriors la Boston Celtics în 1980

Boston Celtics îl avea în lot pe celebrul Larry Bird, mai erau Dawe Cowens și Pete Maravich, dar nu era suficient pentru ca echipa să se bată la titlu. Boston a făcut o înțelegere cu Golden State, urmând a trimite niște jucători la schimb pentru Robert Parrish și Kevin McHale. Două alegeri perfecte, în anul următor Boston devenind campioană, iar până la finalul anilor 80 au mai prins patru finale, dintre care două câștigate.

5. SCOTTIE PIPPEN de la Seattle Superonics la Chicago Bulls în 1987

În 1987 cel care avea să fie unul dintre cei mai mari jucători din istoria NBA, Michael Jordan, era abia la al treilea an de când juca la înalt nivel, pentru Chicago Bulls. Chicago a decis să treacă la atac pentru Scottie Pippen de la Seattle Supersonics. L-a dat la schimb pe centrul Olden Polynice. Pentru Bulls a fost o afacere cheie. Cu Pippen alături de Michael Jordan Chicago Bulls a defilat ani buni în NBA, câștigând nu mai puțin de șase titluri. Pippen a fost MVP-ul sezonului de șapte ori și a fost ales în echipa All Time a NBA la a 50-a aniversare. În schimb Polonyce nu a ajutat cu absolut nimic la Seattle, care avea să ajungă o dată în finala NBA, în 1996, pierdută în șase jocuri în fața lui Bulls!

Lakers a strâns toate vedetele

4. WILT CHAMBERLAIN de la Philadelphia 76ers la Los Angeles Lakers în 1968

Este una dintre cele mai spectaculoase mutări din istoria NBA. Wilt Chamberlain câștigase campionatul cu Philadelphia 76ers în 1967 și avea cifre absolut fabuloase la toate capitolele: puncte, recuperări, pase. În 1968 Los Angeles Lakers jucase finala NBA și pierduse în fața celor de la Boston Celtics. Lakers a decis să joace tare pentru transferul lui Wilt Chamberlain.

Wilt Chamberlain. Fost jucător în legendara trupă Harlem Globe Trotters a fost ani de zile omul fanion la Philadelphia. A urmat apoi pasul la LA Lakers, unde a devenit MVP-ul echipei
Wilt Chamberlain. Fost jucător în legendara trupă Harlem Globe Trotters a fost ani de zile omul fanion la Philadelphia

A trimis la Philadelphia trei jucători: Jerry Chambers, Archie Clark și Darrall Imhoff. Chamberlain nu a putut face pe Lakers campioni de la bun început, în primii doi ani, 1969 și 1970 echipa ajungând din nou în finală, dar pierzând. Dar în 1971 Lakers aproape că a zburat spre titlu, câștigat clar în fața lui New York Knicks. În schimb, Philadelphia nu a făcut nimic bun cu cei trei jucători sosiți de la Lakers, care au fost mult sub așteptări.

3. KAREEM ABDUL JABBAR de la Milwaukee Bucks la Los Angeles Lakers în 1975

După ce marele Wilt Chamberlain și-a încheiat cariera Lakers a început să caute un alt jucător capabil să devină MVP-ul echipei și care sa aibă capacitatea de a ajuta la câștigarea titlului. Jucătorul care corespundea cerințelor se numea Kareem Abdul Jabbar și se afla la Milwaukee Bucks, o formație fără forță de a aspira la mari performanțe. Motiv pentru care Abdul Jabbar a cerut conducerii să fie lăsat să plece ori la Los Angeles ori la New York, Knicks fiind pe atunci un club extrem de puternic în NBA.

Kareem Abdul Jabbar. Altă perlă pescuită de Lakers cu ușurință. Este cel mai bun marcator din istoria NBA
Kareem Abdul Jabbar. Altă perlă pescuită de Lakers cu ușurință.

În cele din urmă dealul s-a făcut cu Los Angeles Lakers, care a dat la schimb nu mai puțin de patru jucători plus o sumă de bani: Junior Bridgeman, Dave Meyers, Elmore Smith și Brian Winters. Acest lucru s-a întâmplat în 1975. La Lakers Abdul Jabbar a făcut istorie: cinci titluri, de trei ori MVP-ul sezonului și a devenit jucătorul cu cele mai multe puncte marcate în istoria competiției: 38.387. Deși și Milwaukee a fost mulțumită de ceea ce a primit la schimb un jucător precum Abdul Jabbar nu a mai avut.

Bill Russell, 11 titluri cu Boston Celtics

2. KOBE BRYANT de la Charlotte Hornets la Los Angeles Lakers în 1996

În 1996 Los Angeles Lakers avea ca obiectiv să îl aducă la echipă pe starul lui Orlando Magics, Shaquille O’Neal, dar lângă acesta mai era necesar încă un jucător care să se poată înțelege cu noua vedetă. Jerry West, fost mare jucător în urmă cu niște ani, făcea acum parte din stafful executiv. El a fost cel care a reușit să convingă clubul să-i asculte sfatul și să îl ia de la Charlottte Hornets pe puștiul de 17 ani, care încă nici măcar nu terminase școala, Kobe Bryant.

Transferuri istorice în NBA. Kobe Bryant a fost pariu câștigător al lui Jerry West la LA Lakers. A fost adus la numai 17 ani
Transferuri istorice în NBA. Kobe Bryant a fost pariu câștigător al lui Jerry West la LA Lakers

Hornets, care rămăseseră fără uriașul Alonzo Morning, căutau un alt jucător masiv și Lakers l-a oferit pe sârbul Vlade Divac. Variantă acceptată pe loc de cei de la Charlotte, care s-au arătat chiar entuziasmați de faptul că au luat un jucător atât de experimentat precum Divac și au scăpat de un copil. Numai co ochiul lui West a fost magic și ceea ce el intuise s-a întâmplat. Bryant a fost pariul său câștigător, iar tandemul O’Neal – Bryant a făcut drum spre multe performanțe echipei din Los Angeles.

1. BILL RUSSELL de la Saint Louis Hawks la Boston Celtics

Mișcarea a avut loc în anul 1956. Saint Louis Hawks era o echipă importantă la acea vreme. Astăzi nu mai înseamnă nimic. La draftul din acel an au decis să îl aducă la echipă pe unul dintre jucătorii experimentați din NBA, Sihugo Green, dar deși îl draftaseră nu au mai avut bani și pentru Bill Russell de la San Francisco. Boston Celtics a profitat imediat. I-a trimis în regim de urgență la Saint Louis pe Cliff Haegen și Ed Mcauley pentru ca aceștia să nu se răzgândească în privința lui Bill Russell.

Bill Russel în tricoul lui Boston Celtics. A fost cea mai mare afacere din istoria NBA. A câștigat 11 titluri în 13 sezoane la Boston
Bill Russel în tricoul lui Boston Celtics. A fost cea mai mare afacere din istoria NBA

Pe lângă Russell au mai reușit două achiziții cheie, Tom Heinsohn și K.C. Jones și așa au pus bazele unuia dintre cele mai puternice dream-teamuri din istoria NBA. În acest trio Boston a luat nu mai puțin de opt titluri, iar cu Russell, după plecarea celorlați doi, încă trei. În total 11 titluri la Boston în 13 sezoane! Iar în trei finale oponent a fost chiar Saint Louis Hawks, bătută de fiecare dată de omul pe care nu l-a mai vrut.