Fotbal intern

AFACERISTUL Gică: Becali i-a plătit 2.300.000 €! Şi-a luat Gigi ŢEAPĂ?

Gigi Becali a făcut un obicei în a aduce jucători de Gheorghe Hagi. A încercat şi vara aceasta, însă nu i-a ieşit. A început cu Florinel Coman, apoi a încercat la Dragoş Nedelcu şi a fost...
25.07.2017 | 00:22
AFACERISTUL Gica Becali ia platit 2300000 E Sia luat Gigi TEAPA

Gigi Becali a făcut un obicei în a aduce jucători de Gheorghe Hagi. A încercat şi vara aceasta, însă nu i-a ieşit. A început cu Florinel Coman, apoi a încercat la Dragoş Nedelcu şi a fost la un pas de a semna contractul.

“Regele” a mai încercat să îi propună un alt jucător, în condiţiile în care Steaua are mari probleme în centrul defensivei, acolo unde îi lipsesc stopperii. Este vorba despre prietenul lui Harlem Gnohere, francezul Kevin Boli. “Am văzut că Steaua vrea fundaş, cred că cei de acolo nu s-au uitat la cel care e pe locul unu. Eu le dau un fundaş dacă vor. Eu când transfer aşa fac, iau de la locul unu, dacă pot”, spunea Hagi.

Becali probabil se bucură acum că nu l-a luat pe francez, având în vedere că în meciul Viitorului cu CFR Cluj a împins mingea în propria poartă – vezi video. Totuşi, Hagi nu îl învinuieşte pe Boli: “A fost vina lui Râmniceanu, nu a lui Boli, pentru că portarul era cu faţa”.

FANATIK.RO îţi prezintă mutările are au avut loc între cele două echipe de-a lungul timpului. Dintre marile speranţe venite de la „naşul” Hagi la „finul” Becali, Gabriel Iancu, Alexandru Târnovan şi Florin Tănase, niciuna n-a confirmat speranţele contabilizate în zeci de milioane de euro.

Gigi Becali continuă să tot încerce marea cu sarea care se vede de la Ovidiu şi nu renunţă la „târgul” de transferuri de la Viitorul, deşi, până acum, jucătorii pe care i-a adus de la echipa lui Gică Hagi nu au confirmat şi nu au contribuit deloc la câştigarea unor trofee importante pentru FCSB-ul ex-Steaua, chiar dacă patronul a plătit pe ei peste 2.500.000 de euro. Din 2013 şi până în prezent în curtea lui Becali au ajuns rând pe rând Gabi Iancu, Alexandru Târnovan şi Florin Tănase. În plus, se poate spune că la un monent dat „finul” s-a bucurat şi de serviciile lui Alexandru Mitiriţă atunci când i-a cerut „naşului” sub formă de împrumut cinci juniori ca să îl ajute în Liga Campionilor la tineret, acolo unde Steaua a evoluat în sezonul 2013-2014. Revenind la „cei mari”, primele două transferuri de la Viitorul s-au dovedit un adevărat fiasco pentru Steaua, deşi Gigi Becali a avut doar cuvinte de laute pentru Iancu şi Târnovan în momentul perfectării transferurilor.

Transferuri Viitorul Steaua. Iancu a „spart” 500 de mii de euro

Primul jucător pe care Gigi Becali l-a transferat de la Viitorul a fost Gabi Iancu. S-a întâmplat în pauza de iarnă a campionatului 2013-2014, iar latifundiarul din a plătit pentru achiziţionarea acestuia 500.000 de euro plus alte clauze din contract. În momentul legitimării fostului internaţional de tineret finanţatorul vicecampionilor declara: „Hagi mi-a zis direct «Băi Gigi! Eu dacă am vândut un jucător, ţi-l dau de-acum. Nu mai stăm cu el pînă la vară, să se gîndească băiatul doar la Steaua». Şi dacă Hagi mi-a zis aşa, am decis să-l luăm de acum, din iarnă, şi cu asta, basta! I-am dat 500.000 de euro şi voi mai achita şi alte clauze stabilite cu Gică. Naşul mi-a spus că am pus mâna pe cel mai bun atacant al României. Am semnat cu el pe cinci ani, iar când Gică îmi spune ceva, atunci aşa este”. Ţeapă, pentru că Iancu nu a reuşit să se impună la Steaua, a rezistat cum, necum doar trei ani, perioadă în care a fost împrumutat un sezon şi în Liga a II-a din Turcia, la Karabukspor. Turcii s-u lămurit într-un an şi au renunţat la el. A reziliat apoi contractul şi cu Steaua, după ce Gigi Becali a considerat că nu mai are rost să îl ţină la echipă degeaba…

Târnovan, un gol de 300 de mii de euro…

Un al doilea jucător care a ajuns de la Gică la Gigi a fost Alexandru Târnovan. S-a întâmplat în 2014. Mai întâi a venit sub formă de împrumut cu Mitriţă şi alţi trei juniori de la Viitorul şi au jucat pentru Steaua în Liga Campionilor, la tineret, în toamna lui 2013. Ulterior, în iunie 2014, dintre aceştia, patronul Stelei a decis să oprească defintiv la echipă doar pe Târnovan, iar transferul a costat 300.000 de euro. Altă ţeapă! Atacantul de 18 ani, pe atunci, a rezistat în tricoul roş-albastru doar un an, perioadă în care a înscris un singur gol, cam prea puţin pentru 300.000 de euro…

„Tănase mi-a scos peri albi la negocieri”. Nu ştia ce avea să urmeze…

Cel mai costisitor transfer al lui Gigi Becali de la Viitorul a fost până acum cel al lui Florin Tănase. Afacerea respectivă s-a perfectat în august 2016 pentru 1.700.000 de euro. Gigi Becali ofta uşurat: „S-a terminat, Tănase e al Stelei. M-a cam transpirat la negocieri, dar am bătut palma. Mi-a scos peri albi. Am plătit 1,5 milioane de euro plus TVA. Mi-a zis iniţial că vrea 15.000 de euro pe lună. I-am spus «Mă băiatule, n-ai cum, titularii Stelei iau 10.000». Ne-am înţeles până la urmă, l-am luat în braţe şi i-am zis «Ridic acum 20 de milioane de euro». D-aia am şi dat atât de mulţi bani, 1,5 milioane, pentru că eu cred că va fi mai scump decât Stanciu”.

Şi dezvăluia apoi şi clauzele din contractul noului Tănase: „I-am oferit 10.000 pe lună, pe cinci ani. Din anul trei îi cresc la 13.000, pentru ca în ultimul an să aibă 15.000 de euro. I-am fixat clauză de 30 de milioane de euro. Nu am avut ce să fac în privinţa asta, a trebuit să-mi securizez şi eu cumva transferul”.

Multe speranţe, multă încredere, numai că, după foarte puţin timp, la începutul lui octombrie 2016, Tănase s-a accidentat grav şi a lipsit de pe gazon aproximativ patru luni şi jumătate! Curat ghinion, fără nicio ironie, atât pentru jucător, cât şi pentru echipă. Nemaivorbind de patron. 1,5 milioane într-un picior. Dificila perioadă de recuperare a trecut, însă, şi atacantul de 30 de milioane al lui Gigi Becali a revenit pe gazon în ianuarie 2017, în perioada de pregătire hibernală. A jucat din ce în ce mai mult, dar destul de „subţire”, fără să confirme până acum marile speranţe puse în el…

1,7 milioane de euro este cota lui Florin Tănase pe transfermarkt.ro, aceeaşi ca şi în august 2016, când era transferat de la Viitorul la FCSB, fără nici o creştere într-un an marcat de o accidentare gravă: ruptură de ligament încrucişat anterior cu leziune de ligament colateral intern la genunchiul stâng

„Florin Tănase cel mai bun? Nu pot să-l contrazic pe Hagi, e un antrenor bun care produce fotbal. Dacă voi consideraţi că Tănase e număr 9, noi nu ne pricepem la fotbal. Eu nu vreau să comentez ce spune Hagi, şi-a băgat banii în Academie, investeşte, are mai multă experienţă şi probabil ochi mai buni decât mine şi nu are rost. Nu intru în contradictoriu. Dar eu spun că Alibec e cel mai bun număr 9”, Marius Şumudică (septembrie 2016)