News

Transferurile i-au îmbogăţit pe Stanciu și Mitriță! Naționala României, singura pierzătoare

07.02.2019 | 14:03
Transferurile iau imbogatit pe Stanciu si Mitrita Nationala Romaniei singura pierzatoare
ADVERTISEMENT

Fotbalul românesc trăiește o perioadă de transferuri neașteptat de agitată. Spre Liga 1, dar mai ales spre Dinamo, se vehiculează sosiri pe bandă rulantă, care mai de care cu echipe de top prin CV, chiar dacă mai mult meteoric. Doar că baieții lui Rednic au devenit subiect secundar din cauza a două mutări total neașteptate. Stanciu și Mitriță, spre campionate exotice. Primul merge în Emirate, la Al Ahli, iar cel de-al doilea spre SUA, la New York City.

Vorbim despre doi jucători pe care echipa națională trebuia să se bazeze mulți ani de acum încolo. În cazul lui Stanciu, deja unul dintre oamenii de bază pentru Cosmin Contra. Pentru ambii existau pretenții foarte mari, deși aceștia nu au făcut niciodată prea mult pentru a le confirma. Nu au reușit să se impună în Vest, Stanciu în Belgia, Mitriță în Italia, așa că au revenit pe meleaguri ceva mai aproape de casă. Primul la Sparta Praga, al doilea la Universitatea Craiova.

ADVERTISEMENT

Stanciu și Mitriță, spre campionate “exotice”. Plătiți regește la noile echipe

Rămâne de văzut dacă transferurile din această iarnă vor însemna și ieșirea celor doi din circuitul echipei naționale. La prima vedere, nu ar fi cazul. Nu există prea multe argumente să spunem că Liga 1 și campionatul Cehiei ar fi superioare în vreun fel celor din Arabia Saudită și SUA. La noile echipe, cei doi vor înfrunta jucători de mare valoare, nume importante ale fotbalului mondial.

Pentru Cosmin Contra va fi mai greu să îi urmărească, dar nu imposibil. Pe de altă parte, competivitatea ligilor din SUA și Arabia Saudită este discutabilă. Ieșiți din Europa, cei doi se adaptează la altă filozofie de joc. Vorbim de campionate care scot bani de la televiziuni pentru show. Spectacolul este pus pe primul plan, nimeni nu vrea un 0-0 tacticizat, sau o victorie cu 1-0, a la Dan Petrescu. Poate tocmai motivul pentru care “Bursucul” nu prea a avut succes în Asia.

ADVERTISEMENT

Mitriță versus Rooney în martie

Indiferent de ceea ce sacrifică, deciziile luate de cei doi sunt de înțeles. Mai ales că nu lasă în urmă campionate de top ale Europei. La Al Ahli, Stanciu devine cel mai bine plătit fotbalist român: 2,5 milioane de euro pe sezon! Și Mitriță va fi plătit foarte bine, cu un salariu stagional care se în vârte în jurul a un milion de euro. Atacantul Craiovei are o misiune din start onorantă la New York. Trebuie să îl înlocuiască pe David Villa, plecat în Japonia. Wayne Rooney, achiziționat de DC United, este cel mai sonor nume din MLS.

Alex Mitriță ar putea debuta în MLS pe 2 martie, în meciul din Orlando, iar pe Wayne Rooney l-ar putea înfrunta în chiar etapa a doua a campionatului, pe 10 martie. Chiar dacă nu are șansa de a merge la New York, Nicolae Stanciu nu se poate plânge. Jeddah este un oraș modern, în plină ascensiune. Singura problemă ar fi legată de restricțiile religioase ale saudiților, mult mai severe decât în alte țări din Golf, ca Emiratele Arabe Unite sau Qatar.

ADVERTISEMENT

Stanciu versus Budescu în aprilie

Stanciu merge într-o ligă plină, la rândul ei, de vedete. Gomis și Giovinco, ultimul transferat chiar în vară, de la MLS, ar fi numele cele mai tari. Dar şi doi jucători români au impresionat în acest sezon: Constantin Budescu şi Valerică Găman. Primul a marcat şase goluri în primele 17 etape. Iar echipa celor doi, Al Shabab, este pe 3 în clasament. Al Ahli – Al Shabab, duelul dintre Stanciu și Budescu, este programat la începutul lui aprilie. Iar apoi, următoarea săptămână, Stanciu o va avea de înfruntat pe Al Hilal, cea mai puternică echipă din Arabia Saudită.