Sporturi

Ana Porgras, poveste uluitoare de viaţă! Fosta gimnastă provine dintr-o familie destrămată şi acum, la 26 de ani, este de nerecunoscut. FOTO

10.01.2020 | 12:55

În 2012, cu doar cinci luni înainte de Olimpida de la Londra, una dintre marile pretendente la  medalie, Ana Porgras, avea să se retragă, la doar 18 ani din cauza accidentărilor repetate, dar și presiunilor in lotul național, condus atunci de Octavian Bellu și Mariana Bitang.

Porgras, de nerecunoscut după 7 ani

În prezent, frumosa gimnastică care în 2011 primea, la finalul CM de gimnastică de la Tokyo primea premiul Longines pentru Eleganță, are un salon de cosmetică. Tânăra de 26 de ani din Galați s-a maturizat și a ajuns aproape de nerecunoscut.

ADVERTISEMENT

Marea campioană s-a născut în Galați și a crescut în Galați într-o familie destrămată. Imediat după intrarea în lotul olimpic, mama ei a fost nevoită să plece la muncă în Italia, așa cum o făcuse și tatăl ei cu ceva ani înainte.

Momentul retragerii

Ana Porgras era, atunci când s-a retras, una dintre cele mai importante sportive din lotul condus de cuplul celebru de antrenori, datorită performanțelor sale extraodinare în anii pre Olimpiada de la Londra.

ADVERTISEMENT

Dar, spre surprinderea tuturor, Ana avea să își abandoneze visurile. „Simțeam că nu mai pot fizic, îmi era greu după atâtea accidentări să o iau iarăși de la cap. Nu mai puteam merge înainte!, explica Ana la vremea aceea. Momentul care a contribuit decisiv la alegerea ei a fost ultima accidentare suferită în decembrie 2011, fractură la cotul mâinii stângi.

Decizie dureroasă pentru toată lumea

Hotărârea decisivă avea să se retragă după cantonamentul de Crăciun din Franța, de la Dijon. Adrian Stoica, președintele Federației de Gimnastică din vremea aceea,  declara că deși crede că decizia Anei e greşită, o întelege.

ADVERTISEMENT

„Cred că a fost o decizie greșită a Anei cu atât mai mult cu cât nu a spus totul în gimnastică. Regret din tot sufletul decizia ei e personală pe care îmi este foarte greu să o comentez, într-un fel intuiam acest lucru. Cred că se gândea mai demult la această decizie și acum a fost să se întâmple”, a explicat Stoica.

Problema? Stilul de lucru al cuplului Bellu-Bitang

Surse din interiorul lotului de gimnastică susțineau atunci că unul dintre motivele principale ale retragerii a fost faptul că ea nu a putut să se adapteze la cerințele antrenorilor Mariana Bitang și Octavian Bellu.

ADVERTISEMENT

„Nu a reușit să se adapteze stilului de lucru impus de Bellu și Bitang, iar de când s-au întors ei la lot, Ana nu a mai fost la fel. E un copil extrem de sensibil, pe care trebuie să îl iei cu binișorul. În plus, după Mondiale ea s-a simțit trădată pentru că cineva dintre cei cu care lucra a declarat că e mai preocupată de modă decât de gimnastică”, scria în 2012 cotidianul Prosport.

  • 2017 este anul ultimului titlu european pentru gimnastica feminină din România, adus de Cătălina Ponor, la bârnă
  • 2012 este anul ultimului titlu olimpic pentru gimnastica feminină din România, adus de Sandra Izbașa, la sărituri
ADVERTISEMENT