Transilvania continuă să fie apărată cu rachete ruseşti

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
05/05/2015, 18:48
Transilvania continuă să fie apărată cu rachete ruseşti

Armata Română menţine în exploatare sistemele de rachete sol – aer OSA, fabricate în fosta URSS, care pot lovi aeronave aflate la până la 5000 de metri altitudine. Asemenea rachete se află în dotarea Batalionului 1 Rachete Antiaeriene din judeţul Cluj, pus de România la dispoziţia NATO şi a Uniunii Europene. Folosirea în continuare a sistemelor antiaeriene OSA va fi posibilă după realizarea unui proces de prelungire a resursei tehnice.

Prima evaluare se realizează la uzina Electromecanica Ploieşti

Prima fază a procesului de prelungire a resursei o reprezintă o acţiune de testare şi evaluare, care va fi îndeplinită la uzina Electromecanica Ploieşti, din cadrul Companiei ROMARM Bucureşti.

Electromecanica Ploieşti a primit din partea MApN contractul pentru operaţiunea de testare şi evaluare, fiind singura firmă din România care putea realiza o asemenea activitate. Contractul valorează circa un milion de lei.

Evident, etapa de testare va fi urmată de aceea de prelungire a resursei. Costurile finale nu sunt deocamdată precizate.

Din punctul de vedere al apărării antiaeriene a teritoriului, cea mai bună protecţie este asigurată pentru zona de sud a României, inclusiv pentru Bucureşti. Zona de sud este protejată de Brigada 1 Rachete Sol – Aer, care deţine şi sisteme antiaeriene Hawk. Acestea sunt cele mai noi mijloace antiaeriene din dotarea Armatei Române.

Tot de generaţie mai nouă sunt şi sistemele antiaeriene autopropulsate Gepard, realizate pe şasiu de tanc, dar acestea sunt destinate protecţiei trupelor.

Sursă: www.romanialibera.ro

Închide ×