News

Transmiterea în familie a Covid-19, redusă considerabil după o singură doză de vaccin. Studiu

28.04.2021 | 12:44
Transmiterea in familie a Covid19 redusa considerabil dupa o singura doza de vaccin Studiu
ADVERTISEMENT

Transmiterea în familie a Covid-19 este redusă considerabil după o singură doză de vaccin. Un studiu realizat în Regatul Unit, de Direcția de sănătate publică engleză – Public Health England (PHE) a avut rezultate încurajatoare. 

Astfel, după doar o singură doză din serurile produse de Pfizer și AstraZeneca scade riscul de infectare din cadrul unei familii cu aproximativ 50%. Riscul de contaminare din familii este considerat unul mult mai ridicat.

ADVERTISEMENT

La trei săptămâni după administrarea primei doze de vaccin, persoanele infectate cu SARS – CoV – 2 sunt cu de la 38% până la 49% mai puțin susceptibile să transmită virusul în familii, comparativ cu oamenii care nu au fost vaccinați.

Transmiterea în familie a Covid-19, redusă considerabil după o singură doză de vaccin. Studiu

Creșterea nivelului de protecție a fost sesizată în jurul celei de a paisprezecea zi după administrarea serului. Oamenii de știință au menționat că vârsta persoanelor vaccinate sau a membrilor familiilor acestora nu este relevantă, protecția fiind similară pentru toți.

ADVERTISEMENT

„Este o veste fantastică. Ştiam deja că vaccinurile salvează vieţi şi acest studiu, cel mai complet efectuat în condiţii reale, arată, de asemenea, că reduc transmiterea acestui virus mortal,” a transmis Matt Hancock, ministrul britanic al Sănătății, potrivit Digi24.

În cadrul acestui studiu au fost analizate 57.000 de persoane din 24.000 de familii, în care o persoană vaccinată a contactat virusul. Datele au fost comparate cu aproximativ un milion de contacte ale unor oameni nevaccinați.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește transmiterea SARS – CoV – 2, familiile sunt considerate locuri cu risc mărit de contactare a virusului. „Rezultate similare ar putea fi observate în locuri cu riscuri similare de transmitere, cum ar fi locuinţele comune şi închisorile,” a transmis Public Health England (PHE)

De asemenea, oficialii englezi au mai transmis că riscul de a dezvolta simptome este redus cu 60% până la 65% la patru săptămâni după administrarea unei doze se ser. Anterior, studii realizate de instutuție au arătat că 10.400 de decese, la persoane de peste 60 de ani, au fost prevenite de vaccinarea cu Pfizer și AstraZeneca.

ADVERTISEMENT

Marea Britanie este țara cu cel mai ridicat număr de decese din Europa. Virusul a cauzat moartea a peste 127.000 de oameni. Țara a demarat o campanie masivă de vaccinare, de la începutul lunii decembrie, utilizând serurile Pfizer, AstraZeneca și Moderna. Până în momentul de față, au fost administrate aproximativ 34 de milioane de prime doze de vaccin, iar un sfert din populaţia adultă, 13,2 milioane de oameni, au primit și a doua doză de ser.

ADVERTISEMENT