News

Transnistria acuză serviciile secrete ucrainene că au vrut să-i asasineze liderul. “Pregăteau un mare atentat în centrul Tiraspolului”

Noi tensiuni în jurul Transnitriei, liderii de la Tiraspol îi acuză pe ucraineni că vor să-i suprime şi ar fi plănuit un atentat terorist într-o zonă aglomerată.
09.03.2023 | 12:20
Transnistria acuza serviciile secrete ucrainene ca au vrut sai asasineze liderul Pregateau un mare atentat in centrul Tiraspolului
Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski, în centrul imaginii Foto: ziarulnational.md
ADVERTISEMENT

Transnistria, regiunea separatistă din estul Republicii Moldova, a anunţat că a dejucat o tentativă de asasinare a liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Oficiali de securitate transnistreni susţin că tentativa de asasinat a fost comandată de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), dar Reuters scrie că deocamdată nu este dacă aceştia au prezentat dovezi care să le susţină acuzaţiile.

Suspectul s-a mutat în urmă cu 12 ani la Odesa

Transnistrenii susţin că atacatorii ucraineni ar fi pregătit un atac terorist în centrul Tiraspolului şi, pe lângă eliminarea liderilor transnistreni, mizau pe un număr mare de victime. Planul lor a fost însă dejucat, iar cei care ar fi trebuit să-l pună în aplicare au fost arestaţi.

ADVERTISEMENT

“Ministerul Securităţii Statului al Republicii Moldoveneşti Nistrene informează despre prevenirea unui atac terorist. Crima, ordonată de SBU, era pregătită împotriva unui număr de oficiali transnistreni. Suspecţii au fost reţinuţi. Ei fac depoziţii”, se arată într-un comunicat de presă.

Concret, potrivit autorităților separatiste de la Tiraspol, planul aşa-zişilor teroriştii prevedea o pretinsă aruncare în aer un automobil „Land Rover”, în care erau 8 kg de explozibil, dar și piulițe pentru a spori efectul exploziei. Atentatul urma să fie organizat chiar în centrul orașului, într-o zonă aglomerată, după cum a spus șeful al procuraturii transnistrene, Anatoli Gurețkii.

ADVERTISEMENT

Mai mult, presa de la Tiraspol l-a prezentat și pe cel care ar fi trebuit să ducă la îndeplinire atacul. “Acesta este Veaceslav Kisnichan. El ar fi trebuit să comită atacul terorist de la Tiraspol, la comanda SBU. Locul exploziei – centrul orașului – a fost convenit de curatorii săi.

Era planificat să fie zeci de victime printre oamenii care trec accidental pe acolo. Kisnichan s-a născut la Tiraspol în 1979. Acum doisprezece ani s-a mutat la Odesa. Din februarie anul trecut, acesta activează la SBU. Acolo a fost învățat să mineze diferite obiective. Misiunea sa era Transnistria: să monitorizeze și apoi să elimine conducerea republicii”, susține Novosti Pridnestrovia.

ADVERTISEMENT

Agenția de la Tiraspol a dat și un citat al acestuia, după cum scrie ziarulnational.md. “Eu am misiunea mea, pe care trebuie să o îndeplinesc. Aceasta este datoria mea sau moartea”, spune bărbatul acuzat, într-un video făcut public de presa din regiune.

Nici autoritățile de la Chișinău și nici cele de la Kiev nu au comentat, deocamdată, declarațiile făcute de Tiraspol. Acuzaţiile liderulor transnistreni vin într-un context în care regiunea se află în centrul unor tensiuni uriaşe, Moscova anunţând deja că orice acțiune a Statelor Unite, a țărilor NATO sau a Ucrainei care reprezintă o amenințare la adresa securității rușilor care locuiesc în Transnistria sau a contingentului rus de menținere a păcii va fi considerată un atac asupra Rusiei.

ADVERTISEMENT

În același document, diplomația de la Moscova condamnă așa numita concentrare de forțe militare ucrainene la granița cu Transnistria. Rușii amenință că vor folosi orice mijloace pentru a apăra această republică separatistă, unde are şi un contingent important de militari.

ADVERTISEMENT