News

Transnistria, fără gaz rusesc și căldură în plină iarnă: se prevede o criză umanitară. Republica Moldova, dispusă să ajute Tiraspolul

Transnistria, în criză energetică și umanitară fără gaz rusesc. Două companii din Republica Moldova oferă ajutor Tiraspolului
02.01.2025 | 15:43
Transnistria fara gaz rusesc si caldura in plina iarna se prevede o criza umanitara Republica Moldova dispusa sa ajute Tiraspolul
Oprirea gazului rusesc va genera o criză economică și socială în Transnistria / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Sute de mii de oameni din regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova se confruntă cu perspectiva iernii fără încălzire sau energie electrică, după ce Rusia a pus capăt fluxului de gaze naturale către această republică nerecunoscută.

Situație dramatică în Transnistria

Miercuri dimineața, autoritățile locale din teritoriul disputat au anunțat că au întrerupt furnizarea de apă caldă și încălzire pentru clădirile de apartamente din cauza lipsei de gaz. Acestea au sfătuit oamenii să astupe geamurile, deoarece temperaturile se situează în jurul valorii de îngheț.

ADVERTISEMENT

Gazprom, gigantul energetic de stat al Rusiei, a închis robinetele mai devreme, ca urmare a expirării unui acord de tranzit pe termen lung care îi permitea să exporte prin conductele care traversează Ucraina vecină. Miercuri, Vadim Krasnoselski, liderul de la Tiraspol, a declarat, miercuri, că regiunea transnistreană se află în criză energetică și că fără gazul rusesc vor fi probleme umanitare.

„Activitatea a sute de întreprinderi este pusă pe pauză. Respectiv mii de oameni rămân șomeri. Între timp, e frig în 150 de grădinițe, în 130 de școli și în tot atâtea instituții bugetare din regiune”, potivit agenției IPN care-l citează pe președintele autoproclamatei republici.

ADVERTISEMENT

Fără gaz și căldură de la începutul anului

Transnistrenii nu mai au gaz și agent termic începând cu prima azi a anului. Într-o ședință de criză prezidată de Vadim Krasnoselski, s-a precizat, miercuri, că „rezervele de gaz ale regiunii transnistrene sunt, în prezent, de 13 milioane de metri cubi. Această cantitate ajunge până la 20 ianuarie sudului regiunii și până la 10 ianuarie – nordului (raioanele Rîbnița și Camenca), iar 116 mii de consumatori din blocuri locative pot primi gaze pentru prepararea mâncării”, potrivit sursei citate.

Două companii moldovenești, dispuse să afere ajutor

Joi, două companii energetice din Republica Moldova, Moldovagaz și Energocom,  au anunțat că „sunt dispuse să ofere asistenţă, inclusiv suportul tehnic şi comercial Tiraspoltransgaz în organizarea achiziţiei de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze”.

ADVERTISEMENT

„SA Moldovagaz, împreună cu SA Energocom, este dispusă să ofere asistență, inclusiv suportul tehnic și comercial, SRL Tiraspoltransgaz în organizarea achiziției de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze pe baza condițiilor de piață, pentru a asigura locuitorii din stânga Nistrului cu resurse energetice în situația de criză actuală”, potrivit Moldovagaz, scrie NewsMaker.

La rândul lor, reprezentanții Energocom au confirmat disponibilitatea de a ajuta Tiraspolul, precizând că, împreună cu Moldovagaz, la sfârșitul anului, în calitate de test, 240 MWh (peste 22 mii metri cubi) de gaze din Bulgaria, care au fost transportate prin coridorul transbalcanic, prin Bulgaria, România și Ucraina, „fiind livrate în Republica Moldova la punctul de interconectare din Căușeni”.

ADVERTISEMENT

„Astfel, demonstrând că din punct de vedere comercial și logistic este posibilă ruta de alternativă pentru asigurarea cu gaze a regiunii transnistrene. Prin urmare, SA Energocom, împreună cu SA Moldovagaz sunt dispuse să ofere suportul tehnic și comercial SRL Tiraspoltransgaz în organizarea achiziției de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze în baza condițiilor de piață, pentru a asigura locuitorii din stânga Nistrului cu resurse energetice în situația de criză actuală.

SA Moldovagaz nu se poate înregistra în calitate de participant pe piața gazelor din țările europene, de aceea este necesar acest contract de agent cu SA Energocom.SA Energocom este implicat activ pentru a găsi cele mai optime soluții de a depăși situațiile de criză”, a comunicat Energocom.

Tiraspolul nu răspunde ofertei de la Chișinău

Autoritățile transnistrene nu au dat curs acestei propuneri și, în anii trecuți, Tiraspolul a refuzat orice ajutor din Republica Moldova. La 1 ianuarie, gazul rusesc care tranzita Ucraina spre Europa a fost oprit, după ce contractul de tranzit a expirat, nemaifiind prelungit din cauza războiului declanșat de Rusia în această țară.

Gazul rusesc via ucraina ajungea și la Moldovagaz, care-l direcționa către Transnistria. Gazprom a refuzat negocieri cu Chișinău pentru continuarea furnizării de gaze pe ruta transbalcanică, invocând datorii neachitate și oprind livrările pe malul stâng al Nistrului.

În decembrie anul trecut, vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat că dacă gigantul energetic rus va opri gazele către regiunea transnistreană, Republica Moldova va asigura furnizarea, dar nu pe gratis, și că pe ambele maluri ale Nistrului se va plăti același preț. „Şi pe malul drept, şi pe malul stâng sunt aceiaşi cetăţeni”, a afirmat Serebrian.

ADVERTISEMENT