News

Sute de mii de români vor avea transport redus la jumătate. Care sunt condiţiile

18.11.2020 | 12:33
Sute de mii de romani vor avea transport redus la jumatate Care sunt conditiile
ADVERTISEMENT

Reducerile la transport pentru pensionari s-ar putea acorda după alte criterii, astfel încât de cele șase călătorii anual cu reducere de 50% din tarif să beneficieze și cei care primesc indemnizația socială pentru pensionari.

În schimb, alte categorii de pensionari nu vor mai beneficia de această facilitate pe transportul auto, feroviar sau pe navele de călători, potrivit unui proiect de lege inițiat de patru senatori PNL, printre care și fostul președinte al partidului Alina Gorghiu.

ADVERTISEMENT

Este vorba de categoriile de pensionari care beneficiază și de reduceri sau gratuități pe transportul intern stabilite prin alte legei decât Legea 147/2000 și de cei cu pensii speciale.

Reduceri pentru pensionarii cu indemnizație socială

În momentul de față Legea 147/2000 privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern acordă pensionarilor din sistemul public de pensii și pensionarilor din celelalte sisteme proprii de asigurări sociale o reducere de 50% din tariful stabilit pentru călătoriile pe calea ferată, cu mijloace auto sau cu navele de călători, în limita a șase călătorii simple la clasa a II-a.

ADVERTISEMENT

Inițiatorii propun includerea printre beneficiari legii și celor care primesc de la stat indemnizația socială pentru pensionari.

Având în vedere faptul că beneficiarii indemnizației sociale pentru pensionari au cele mai mici venituri din sistemul public, considerăm că adresabilitatea prevederilor legale este în primul rând către această categorie de persoane vârstnice”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

ADVERTISEMENT

Indemnizația socială pentru pensionari a fost instituită în anul 2010, ea înlocuind pensia socială minimă garantată, care a fost instituită în 2009, de către guvernul Boc. În momentul de față circa 950.000 de persoane beneficiază de această indemnizație, potrivit datelor Casei Naționale de Pensii Publice.

Pe de altă parte, de cele șase călătorii cu preț la jumătate nu vor mai putea beneficia pensionarii care au deja reduceri sau gratuități acordate prin alte legi decât Legea 147/2000.

ADVERTISEMENT

De asemenea, facilitatea nu va mai fi accesibilă beneficiarilor de pensie sau indemnizație de serviciu, așa-numitele pensii speciale, care sunt institute în temeiul unor legi sau statute derogatorii de la sistemul public de pensii bazat pe
contributivitate.

ADVERTISEMENT