News

Transportatorii amenință că blochează toate benzinăriile din țară. Guvernul trebuie să plafoneze prețul combustibililor la 1 euro/litru

Amenințări ale transportatorilor. Aceștia spun că vor bloca toate benzinăriile din țară. Solicită ca Guvernul să plafoneze prețul combustibililor la 1 euro/litru
18.06.2022 | 12:51
Transportatorii ameninta ca blocheaza toate benzinariile din tara Guvernul trebuie sa plafoneze pretul combustibililor la 1 eurolitru
Transportatorii amenință cu blocarea tuturor benzinăriilor din țară. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un nou scandal a izbucnit în țară după ce Federaţia Operatorilor Români de Transport a solicitat Guvernului plafonarea preţurilor carburanţilor la tarife maximale după modelul statelor vecine.

De ce au trecut la amenințări transportatorii

“Aceasta este unica soluţie ce se poate aborda pe termen scurt pentru consumatorii persoane fizice şi juridice, până când toţi factorii instituţionali rezolvă dilema sau trilema economică ce a generat fenomenul de la pompe”, se arată în documentul transmis de reprezentanții asociației

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, toți cei implicați încurajează persoanele juridice “să susţină prin toate mijloacele legale protestele ce urmează să se desfăşoare la intrarea în staţiile de alimentare din întreaga ţară”.

“Ţări precum Ungaria şi Slovenia, în care politicienii nu invocau stocurile de ţiţei ce ar trebui să ne liniştească pe toţi, aşa cum se întâmpla în urmă cu trei luni în România, au plafonat preţurile carburanţilor pentru consumatorii interni, persoane fizice şi juridice.

ADVERTISEMENT

Ne dorim să aflăm la 3 luni de la acele declaraţii, de la orice oficial al statului român, care este legătura între stocurile invocate şi preţurile de la pompă.

Se pare că acest guvern, nu a găsit încă, în trei luni, un specialist care să răspundă întrebării de mai sus”, precizează sursa citată.

ADVERTISEMENT

Interesant este că FORT nu a ezitat o clipă și a salutat iniţiativa legislativă parlamentară prin care cota TVA aplicată în serviciile publice de transport rutier de pasageri ar urma să scadă la 5%.

Cu toate acestea, reprezentanții au solicitat Executivului condus de Nicolae Ciucă ca aceasta să ia forma unei ordonanţe de urgenţă pentru a putea avea efecte imediate.

ADVERTISEMENT

„Solicităm plafonarea prețurilor la 1 euro pe litru. Am stat liniștiți trei luni și nu am ajuns la prețuri mici. Din contră, se vorbește despre 12-15 lei pe litru. Prețurile trebuie plafonate de Guvern la un euro. Practic, statul să nu mai încaseze din accize și TVA”, a transmis președintele Federației Operatorilor Români de Transport, Augustin Hagiu pentru RFI

Reprezentantul transportatorilor avertizează că „în fiecare zi sunt companii din transporturi care se închid. Pentru că există această mișcare de protest de alimentare cu două picături la pompă, și noi ne vom integra cu vehicule comerciale în aceste forme de protest, în speranța că îi vom trezi la realitate pe cei care ne conduc”

ADVERTISEMENT