Sport

Transportatorii anunţă proteste la Parlament în martie şi cer oprirea scumpirii RCA prin lege

Transportatorii rutieri vor protesta, după 15 martie, la Parlament şi ar putea bloca şi drumurile din ţară, nemulţumiţi că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu intervine pentru a...
27.02.2016 | 12:28
Transportatorii anunta proteste la Parlament in martie si cer oprirea scumpirii RCA prin lege

Transportatorii rutieri vor protesta, după 15 martie, la Parlament şi ar putea bloca şi drumurile din ţară, nemulţumiţi că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu intervine pentru a stopa scumpirea poliţelor RCA, şi cer parlamentarilor să oprească, prin lege, creşterea preţurilor asigurărilor, a declarat vineri, pentru News.ro, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din Român, Vasile Ştefănescu.

Transportatorii şi-au exprimat de mai multe ori nemulţumirea, în ultimele luni, legată de scumpirea, chiar şi de câteva ori, a poliţelor de asigurare obligatorie da autovehiculelor (RCA).

“După 15 martie vrem să protestăm la Parlament. Obiectivul nostru este acum Parlamentul României, for tutelar pentru ASF. Mişu Negriţoiu confundă instituţia numită ASF cu propriul lui SRL”, a spus Ştefănescu, pentru News.ro.

“Parlamentul să introducă un articol în lege prin care să protejezii cetăţenii acestei ţări de scumpirea RCA. Asigurarea maşinii nu este o opţiune, este obligatorie prin lege, aşa că şi preţurile pot fi limitate prin lege”, a precizat şeful COTAR.

Transportatorii care fac parte din COTAR nu sunt de acord cu afirmaţiile reprezentanţilor ASF, care susţin că preţul poliţelor de asigurare nu a crescut decât cu cel mult 50%, ei prezentând cazuri în care preţul a avut salturi şi de 200%.

În decembrie 2015, COTAR a organizat un protest în Capitală, iar peste 10.000 de şoferi au blocat Piaţa Victoriei pentru a a-şi exprima nemulţumirea faţă de creşterea semnificativă a tarifelor RCA.

Transportatorii ameninţă că vor organiza şi alte forme de protest, în cazul în care nu obţin satisfacţie din partea autorităţilor. ”Noi nu am văzut din comunicatul ASF şi din discuţiile purtate până acum că se doreşte dezamorsarea conflictului dintre asiguraţi şi asiguratori. În această situaţie, suntem nevoiţi să ne negociem drepturile în stradă, iar responsabilitatea blocării oraşelor a drumurilor naţionale şi judeţene revine exclusiv ASF”, a anunţat COTAR, într-un comunicat de presă.

Transportatorii îl acuză pe preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, că manipulează opinia publică şi îi cer să prezinte realist datele negocierilor cu reprezentanţii transportatorilor.

Acuzaţiile transportatorilor vin la puţin timp după ce ASF a aprobat un proiect al noii legi care să reglementeze piaţa RCA din România. Joi, proiectul a fost transmis către Parlament şi Ministerul Finanţelor Publice, deşi nici până la acest moment proiectul nu a fost prezentat public.

Miercuri, ASF a admis că problema preţurilor poliţelor RCA este una reală, anunţând că a decis să oblige şapte dintre cele nouă firme de asigurări care emit poliţe RCA să reanalizeze metodele folosite pentru stabilirea tarifelor şi să justifice modul de calcul, apoi să transmită noile tarife rezultate către ASF. Decizia vine în urma unor controale efectuate de către inspectorii ASF la societăţile de asigurări care emit poliţe RCA.

Sursă: www.news.ro