News

Transporturile internaționale care trebuie raportate. Modificări la e-Transport, e-TVA și e-Factura

Care sunt transporturile internaționale ce trebuie raportate, conform noilor prevederi e-Transport. Ce modificări a aprobat Guvernul.
28.06.2024 | 20:31
Transporturile internationale care trebuie raportate Modificari la eTransport eTVA si eFactura
Modificări la e-Transport, e-TVA și e-Factura: transporturile internaționale care trebuie raportate. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Guvernul României a luat decizii importante în legătură cu transporturile internaționale care trebuie raportate. Inițial, Executivul a stabilit amenzi aplicabile de la 1 iulie. În ultimul moment, au venit modificări importante,

Modificări la e-Transport, e-TVA și e-Factura: transporturile internaționale care trebuie raportate

În prezent, conform legii, numai neraportarea transporturilor internaționale de bunuri riscante poate fi amendată. Guvernanții au dorit ca, de la 1 iulie 2024, să impună amenzi și pentru neraportarea transporturilor internaționale de bunuri neriscante.

ADVERTISEMENT

Pe ultima sută de metri, Ministerul Finanțelor Publice a venit cu un act normativ care are rolul de ace modificări la e-Transport. Aceasta din urmă este o notificare (declarație) care trebuie făcută, conform prevederilor legate, în cazul transporturilor de bunuri cu risc fiscal pe teritoriul României sau al transporturilor internaționale.

Astfel, amenzile pentru neraportarea transporturilor internaționale de bunuri neriscante în e-Transport nu se vor mai aplica de la 1 iulie, așa cum se stabilise primăvara aceasta.

ADVERTISEMENT

Noul termen este 1 ianuarie 2025. Această măsură este cuprinsă într-un proiect de OUG adoptat vineri, 28 iunie, de Executiv. El urmează a fi publicat și în Monitorul Oficial pentru a putea produce efecte juridice de luni.

Proiectul de OUG al ministerului condus de Marcel Boloș modifică acte normative în domeniul e-Transport, e-TVA și e- Factura. Chiar în prima prevedere din proiect se arată faptul că amenzile ce pot fi aplicate pentru neraportarea transporturilor internaționale de bunuri neriscante sunt amânate cu încă șase luni – mai exact, până la 1 ianuarie anul viitor.

ADVERTISEMENT

”Prevederile art. LXXIV pct. 21 intră în vigoare la data de 1 iulie 2024 şi se aplică pentru faptele săvârşite şi constatate începând cu această dată.

Prin excepție, pentru utilizatorii prevăzuți la art. 81 care au statutul de operator economic autorizat potrivit prevederilor art. 38 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii (reformare) la data realizării transportului internațional de bunuri, prevederile art. LXXIV pct. 21 intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2025 și se aplică pentru faptele săvârşite şi constatate începând cu această dată”, prevede proiectul de ordonanță, citat de Avocatnet.

ADVERTISEMENT

De ce s-a amânat impunerea acestor sancțiuni

Conform sursei citate, motivul amânării acestor amenzi cu încă șase luni este legat de faptul că reprezentanții mediului de afaceri din domeniul transportului internațional de bunuri au solicitat amânarea termenului stabilit de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2023.

Antreprenorii spun că este necesară o perioadă mai lungă de timp pentru adaptarea sistemelor informatice și atragerea unor resurse umane suplimentare.

ADVERTISEMENT
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
Iga Swiatek, ipostaze rare din vacanță. Lidera mondială a renunțat la inhibiții FOTO
Iga Swiatek, ipostaze rare din vacanță. Lidera mondială a renunțat la inhibiții FOTO
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Ce faci, prietene? Hai să mergem la ambulanță". Drogat și băut, un tânăr a adormit la volan, pe mijlocul unei străzi din Sectorul 4
Ce a putut face milionarul de 33 de ani care a fost umilit...
Ce a putut face milionarul de 33 de ani care a fost umilit doar pentru că este român. Totul s-a aflat abia acum
Mihaela Rădulescu, apariție de senzație în costum de baie, la aproape 55 de...
Mihaela Rădulescu, apariție de senzație în costum de baie, la aproape 55 de ani! Foto
Cum arăta VILA NUFĂRUL din NEPTUN, unde NICOLAE ȘI ELENA CEAUȘESCU își petreceau...
Cum arăta VILA NUFĂRUL din NEPTUN, unde NICOLAE ȘI ELENA CEAUȘESCU își petreceau verile
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Mircea Geoană, umilit de niște săteni. Ce imagine
Mircea Geoană, umilit de niște săteni. Ce imagine
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie:...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot...
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot diferență. Pierzătorul: „M-au lucrat cum nu credeam în viața mea”
Cine a fost primul iubit al Andreei Esca: „A fost o poveste foarte...
Cine a fost primul iubit al Andreei Esca: „A fost o poveste foarte frumoasă” Cu ce se ocupă în prezent bărbatul