News

Tranzacția care spulberă tot în domeniul bancar. Noul gigant ar putea deveni cea mai mare bancă din zona euro

O uriașă tranzacție din domeniul bancar al continentului ar putea face ca un gigant iberic să devină cea mai mare bancă din zona euro.
12.05.2024 | 17:23
Tranzactia care spulbera tot in domeniul bancar Noul gigant ar putea deveni cea mai mare banca din zona euro
Un gigant din Spania ar putea deveni cea mai mare bancă din zona euro. Tranzacția aproape de realizare. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Tranzacția care ar putea spulbera tot în domeniul bancar este pe cale de a se realiza în Europa. Un gigant din Spania ar putea deveni cea mai mare bancă din zona euro.

Un gigant din Spania ar putea deveni cea mai mare bancă din zona euro. Tranzacția aproape de realizare

La începutul acestei luni, grupul bancar spaniol BBVA a anunţat planuri privind preluarea rivalului Sabadell. S-a depus o ofertă care evaluează rivala mai mică la aproximativ 12 miliarde de euro.

ADVERTISEMENT

În 2020, o acțiune similară între a doua şi a patra mare bancă din Spania a eşuat. Unirea celor două instituții financiare ar crea un creditor cu active totale de peste 1.000 miliarde de euro şi ar reprezenta cel mai recent proces de consolidare din sectorul bancar spaniol.

Noua entitate ar avea pe plan global peste 100 de milioane de clienţi şi ar avea ca obiectiv să devină cea mai mare bancă în funcţie de capitalizarea bursieră din zona euro”, se arată într-un comunicat al BBVA, scrie Reuters. În prezent, grupul spaniol deține și banca turcească Garanti.

ADVERTISEMENT

Într-o primă reacție după anunțul BBVA, Sabadell, ale cărei acțiuni au crescut de cinci ori din 2020, a precizat că CEO-ul va analiza oferta. Posibila fuziune apare după o perioadă de consolidare în sector.

În ultimele luni, băncile spaniole au urmărit să-și reducă costurile și să-și extindă activitățile. La ora actuală, Spania are 10 bănci, în scădere de la 55 înainte de începutul crizei financiare globale din 2008.

ADVERTISEMENT

Cei de la BBVA spun că acțiunea de preluare a Sabadell este una strategică. S-ar ține cont de modelele lor de afaceri complementare. A patra bancă iberică este un jucător important pe segmentul IMM-urilor. În plus, economiile de costuri pentru BBVA ar urma să se situeze la aproximativ 850 milioane de euro.

Guvernul spaniol nu este de acord cu preluarea băncii Sabadell de către cei de la BBVA

La o săptămână după anunțul BBVA, a venit și o reacție de la Madrid. Executivul spaniol se opune preluării de către BBVA a rivalei mai mici Sabadell, a anunţat joi ministrul Economiei, Carlos Cuerpo.

ADVERTISEMENT

Conform spuselor lui Cuerpo, Executivul din Madrid consideră că în urma combinării celor două bănci vor rezulta potenţiale efecte dăunătoare asupra sistemului financiar spaniol şi vor fi afectaţi clienţii şi angajaţii.

Avem dreptate să respingem această operaţiune, atât în ceea ce priveşte forma, cât şi substanţa, din cauza potenţialor efecte negative care ar putea apărea. Avem ultimul cuvânt când vine vorba de autorizarea fuziunii prin absorbţie dintre BBVA şi Sabadell, şi vom face o evaluare a tranzacţiei”, a afirmat ministrul spaniol, scrie Economica.net.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților