Preluarea în 2022 de către Romgaz a Neptun Deep, perimetru cu gaze naturale din Marea Neagră, a intrat în atenția DNA. Procurorii au cerut actele tranzacției între compania românească de stat și cei de la ExxonMobil.
În mai 2022, Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, a semnat, la sediul Guvernului României, contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL).
Compania deținea 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.
Această mega tranzacție a avut prețul de achiziție de aproximativ un miliard de euro. De notat că un contract de vânzare-cumpărare a fost aprobat în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor ROMGAZ S.A. încă de pe 28 aprilie 2022.
În prezent, la un an de la această acțiune de o importanță uriașă pentru România, DNA a intrat pe fir. Procurorii au cerut documente de la Romgaz privind tranzacția din 2022 cu compania americană ExxonMobil pentru perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, scrie G4Media, citând surse oficiale.
Această acțiune a Direcției Naționale Anticorupție are loc într-o perioadă importantă. Cel mai probabil în iunie, Petrom, partenerul Romgaz în proiectul Neptun Deep, urmează să ia decizia finală de investiție. După cheltuieli comune de de circa 4 miliarde de euro, gazele ar urma să fie extrase începând cu finalul anului 2026.
După știrea legată de controlul DNA, de la Ministerul Energiei a venit o primă reacție. Instituția a anunțat că ”toate informațiile comerciale referitor la tranzacția amintită se regăsesc la Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz SA.”
Ulterior, Romgaz a confirmat verificările DNA. ”În urma informațiilor apărute în spațiul public, confirmăm faptul că DNA a solicitat Romgaz informații în raport cu tranzacția privind achiziția de către Romgaz a cotei părți din proiectul Neptun Deep.
În plus, precizăm faptul că Romgaz își manifestă disponibilitatea totală de a colabora cu instituțiile abilitate ale statului și de a pune la dispoziția acestora, cu respectarea prevederilor legale, orice document sau informație solicitată, în scopul clarificării tuturor aspectelor legate de activitatea desfășurată”, a precizat Romgaz, pentru Adevărul.ro.