News

Traseele pe munte și marcajele turistice, victime colaterale ale tăierilor de pădure! „Au blocat poteca, au făcut șanțuri cu utilajele”

Traseele pe munte și marcajele turistice au devenit victime colaterale ale tăierilor de pădure și nu o dată oamenii s-au plâns de dezastrul descoperit în timpul drumeţiilor montane
28.07.2021 | 17:23
Traseele pe munte si marcajele turistice victime colaterale ale taierilor de padure Au blocat poteca au facut santuri cu utilajele
Pomii cu marcaje turistice au fost tăiați de exploatatorii de lemne. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Rețelele de socializare sunt pline de mesaje care scot în evidență dramele din pădurile noastre. Oamenii se plâng de faptul că traseele montane au devenit chiar periculoase în zonele în care există tăieri masive de pădure. Ultimul semnal de alarmă a venit chiar de pe Valea Prahovei. Astfel, în Bușteni, punct de plecare spre mai multe drumeții pe munte, unele dintre ele accesibile și celor neinițiați, gen Cascada Urlătoare, Gura Diham sau Poiana Izvoarelor, situația pare că a devenit fără rezolvare.

Mai mulți localnici au ținut să transmită un mesaj către instituțiile statului care se ocupă cu protejarea pădurilor. Garda forestieră și Romsilva au fost trase la răspundere pentru ceea ce se întâmplă în adâncul pădurilor, acolo unde oamenii spun că se taie în neștire.

ADVERTISEMENT

Traseele montane și marcajele destinate turiștilor, victime colaterale ale tăierilor de pădure!

Mai mult decât atât, mulți dintre cei care au comentat unei postări care aparține paginii Orașul Bușteni au prezentat fapte concrete și au spus că tăierile de pădure au devenit încet, dar sigur un adevărat flagel, zone întregi fiind rase de pe hartă.

Culmea, aceștia avertizează că în graba de a tăia pădurea, victime au căzut chiar și copacii care aveau pe ei marcajul turistic. Nu ar fi o întâmplare în condițiile în care de pe unii dintre pomi au dispărut subit anumite marcaje tocmai pentru a putea fi retezați.

ADVERTISEMENT

„Garda Forestieră doarme și se pot întâmpla tragedii din această cauză. Romsilva și Parcul Natural Bucegi, vă place să apăreți pe panouri, dar ați văzut ce este prin pădurile orașului Bușteni?

Traseul marcat cu dungă de culoare galbenă, ce merge din Poiana Coștilei spre Valea Cerbului pe care o știți toți este grav afectat de defrișări. Efectiv au blocat poteca, au lăsat crengi peste tot, au făcut șanțuri cu utilajele, au tăiat chiar copacii cu marcajul turistic sau au șters marcajele. Este totul făcut varza.

ADVERTISEMENT

Dacă te prinde noaptea pe coborâre de la Omu, când vei ajunge în zona defrișărilor nu vei ști încotro să mergi. Poteca nu poate fi folosită și vei merge pe unde poți, iar pentru că nu mai vezi marcajele o să te rătăcești!

Este foarte grav să nu vezi marcajele! Cine răspunde pentru dezastrul de acolo? Dacă cineva rămâne peste noapte blocat în zona respectivă și se mai întâlnește și cu ursul? Mergeți acolo și faceti coborârea, să vedem noaptea cum vă descurcați!!!”, a fost mesajul apărut pe rețeaua de socializare.

ADVERTISEMENT

Câți bani pierde anual România din tăierile ilegale de pădure!

FANATIK a scris AICI că în PNRR au fost incluse și pădurile, domeniu pentru care autoritățile de la București se laudă cu modificări importante în următorii ani. De altfel, executivul condus de Florin Cîțu a transmis la Bruxelles că speră ca prin Planul Național de Redresare și Reziliență să demareze și cel mai mare program de împădurire.

Concret, România s-a angajat să planteze 45.000 de hectare de pădure, prin cel mai mare program național de acest fel. La final, când se va trage linie, vor exista perdele forestiere pe toate autostrăzile noi, 625 hectare, și vor fi refăcute perdelele forestiere care existau în interbelic și au fost tăiate de comuniști.

Până atunci însă situația este una cu adevărat dramatică. Conform Raportului de țară, exploatarea intensivă a pădurilor românești a dus la o pierdere economică de aproximativ 6 miliarde EUR/an. Da, citiți cât se poate de bine. Vorbim despre 6 miliarde de euro pe care statul român îi pierde în fiecare an.

Pe lângă bani, munții României rămân din ce în ce mai golași în goana teribilă de a face bani a unor exploatatori. Culmea, autoritățile spune că SUMAL 2.0 a făcut aproape imposibil furtul de lemne. Sunt contrazise însă de activiștii de mediu care spun există în continuare diferite tertipuri prin care tăietorii de lemne se sustrag rigorilor legii.

Traseele pe munte, fix în calea tăietorilor de lemne

Situația de la Busteni este confirmată de mai multă lume. Marius Sterpu a scris și el că: „subscriu, am coborat cu bicicleta pe acolo acum o lună, e dezastru. Risc mare de zgâriere și accidentare pentru a ocoli doborăturile. Pe drumurile de tractor nu se prea poate merge”. Nu a fost singurul care a explicat dezastrul din pădure.

„Pe porțiunea aia dacă plouă nu mai poți să cobori, astă primăvară nu mai îmi vedeam bocancii de noroi”, a notat Alex Radu, acesta fiind apropbat chiar de administratorii paginii.

„Defrișarea pădurii de pe acest traseu durează de ani buni, voi cei tineri să luați măsuri, buștenarii bătrâni s-au dus…ei n-ar fi îngăduit acest dezastru”, a scris Traian Lungu.  „Păi!??? De ce s-a închis Valea Cerbului pentru turism???

Să putem să furăm. Sa băgăm banii la buzunar și turiști să sufere. E totul Ok. Nimeni nu face nimic”, a mai spus și Viorica Lucia Boncu despre situația din teren.

ADVERTISEMENT