Life

Traseul din România care i-a impresionat pe britanici. Traversează zone spectaculoase și obiective turistice: “M-am hotărât deja să mă întorc”

Traseul din România care i-a lăsat fără cuvinte pe britanici. Traversează zone spectaculoase din țară, dar și diverse obiective turistice.
15.04.2025 | 15:18
Traseul din Romania care ia impresionat pe britanici Traverseaza zone spectaculoase si obiective turistice Mam hotarat deja sa ma intorc
Britanicii au fost impresionați de u traseu din România. Sursa foto: Facebook/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Britanicii au fost impresionați de traseul din România care străbate zone spectaculoase. Vizitatorii se pot bucura de peisaje de vis și de mai multe obiective turistice.

Traseul din România de care britanicii au fost fascinați

Este vorba despre traseul de 1.400 de kilometri care străbate pajiști montane și păduri cu peisaje de vis. Turiștii pot vedea mănăstiri medievale și se pot bucura de preparate tradiționale.

ADVERTISEMENT

Traseul a fost apreciat inclusiv de către străini, printre care și Damien Gabet. Acesta a fost invitat să participe la prima tură cu bicicleta, dar și drumeții, pe care operatorul Slow Cyclist a organizat-o de-a lungul unei porțiuni din Via Transilvanica, rută care mai e supranumită “Camino-ul estului”.

Drumuri comerciale și poteci utilizate pentru transportul vitelor sunt legate prin acest traseu. Acesta se întinde din nord, de la Putna, în apropiere de granița cu Ucraina, și până în Drobeta-Turnu Severin, în partea de sud-vest a țării, aproape de Serbia.

ADVERTISEMENT

“Au trecut cam șapte minute de când începusem tura cu bicicleta când au apărut primele semne de dependență. Butonul ‘power assist’ al e-bike-ului meu semăna mai degrabă cu un dozator de morfină, în timp ce urcam dealurile cețoase ale Bucovinei, în nordul României. Sergiu, ghidul grupului nostru, știa ce fac. ‘Fii sincer cu tine – folosește modul turbo doar dacă e absolut necesar!’, a strigat. Degetul meu mare s-a ascuns sub ghidon”, a scris Damien Gabet în publicația The Guardian.

Via Transilvanica este un traseu spectaculos, conceput de către ecologistul Alin Ușeriu și fratele său, Tiberiu, un fost deținut pentru jaf armat, care a devenit, mai târziu, ultramaratonist celebru. Timp de șapte ani și jumătate, cei doi au trecut peste toate obstacolele și au creat, cu ajutorul a sute de voluntari, un drum care unește șapte regiuni.

ADVERTISEMENT

Turiștii se pot bucura de peisaje unice

Rezultatul a fost unul peste așteptări și toți cei care au urmat traseul au fost fascinați. Damien Gabet a avut ocazia să viziteze o mănăstire din secolul al XVI-lea, din Vatra Moldoviței, una dintre cele opt biserici regionale care se află pe lista UNESCO.

ADVERTISEMENT

“Este una dintre cele opt biserici din regiune aflate pe lista UNESCO, remarcabile prin frescele exterioare, gândite, ne-a spus Sergiu, ca ‘biblii pentru cei analfabeți’. S-au păstrat surprinzător de bine, grație unei arhitecturi ingenioase și unor vopsele scumpe. Albastrul de Voroneț, realizat din rarul lapis lazuli, încă strălucește”, a mai scris acesta.

Gabet a mai spus că Sergiu este omul potrivit pentru a-i conduce pe turiști, indiferent dacă aleg să meargă pe jos sau cu bicicleta. Acesta a fost ales de Tășuleasa Social, ONG-ul fraților Ușeriu, să cartografieze, din perspectiva unui ciclist, Via Transilvanica, astfel că a făcut recunoașterea celor 1.400 de kilometri cu bicicleta. Traseul nu este deloc unul simplu.

“Dacă nu cunoști traseul, poți muri. Unele urcări sunt aproape verticale”, a spus el despre traseul din România. În plus, traseul este cel de debut din noua serie Expedition a Slow Cyclist, planificată pentru cicliștii dornici de aventură.

Despre pauzele de prânz, Gabet a spus că acestea au fost “niște momente de frumusețe simplă”. Prânzul a constat în mezeluri, brânzeturi de casă și roșii “de un roșu intens”. De pe masă nu a lipsit țuica de prune.

În a doua dimineață, a fost organizată o plimbare lină pe pajiști unde erau căpițe de fân care aveau forma de cupolă. Gabet a ajuns, după aceea, într-o pădure străveche. Locul este asemănător cu cele din poveștile Fraților Grimm, a adăugat el.

Tot mai mulți vizitatori aleg să vadă traseul

Printre obiectivele Via Transilvanica se numără și acela de a opri exodul rural. Gazda pensiunii la care a stat Damien Gabet a stat în acea seară i-a spus că numărul vizitatorilor a crescut considerabil de când s-a deschis traseul.

“Una dintre misiunile Via Transilvanica este să stopeze exodul rural, oferindu-le oamenilor un motiv să rămână sau chiar să se întoarcă. La prânzul din a doua zi de pedalat, cu Tanku ca translator, am vorbit cu gazda noastră, care mi-a spus că numărul vizitatorilor i s-a multiplicat de șase ori de când s-a deschis traseul în 2022.

Cazarea din acea seară, la pensiunea La Moara – toată din lemn sculptat și visuri alpine – aducea aminte de Elveția. La cină, nu m-am putut abține de la o a doua porție de ciorbă cu găluște: găluște de griș cu carne, plutind într-o supă îmbrățișată cu mărar. Felul principal a fost papricaș de pui și un munte de mămăligă coaptă cu brânză nepasteurizată de la turma gazdelor”, a mai scris Gabet.

Cei care parcurg traseul simt că se întorc în timp datorită peisajelor superbe ale naturii. Gabet a rămas cu o impresie foarte bună după această experiență. În viitor, ar vrea să parcurgă o porțiune mai mare a traseului.

“În trei zile, am pedalat prin peisaje de basm și am mâncat ca un țăran săsesc fericit. M-am hotărât deja să mă întorc pentru a parcurge o porțiune și mai mare din traseu”, a mai spus el.

Slow Cyclist oferă o expediție în zona Bucovinei, de cinci nopți. Prețurile încep de la 1.750 de lire/persoană, pentru grupuri de 12. Sunt incluse transportul și transferurile, dar și cazarea, mesele, echipamentul și activitățile, arată site-ul theslowcyclist.com.  Plecările se programează, regulat, în perioada iunie – noiembrie. La cerere, pot fi organizare și tururi private.