Life

Traseul din România care nu se mai găsește nicăieri în lume. E unic și trece prin locuri care te lasă fără cuvinte

Traseul din România de o frumusețe rară, cum nu mai există nicăieri pe planetă. Drumul îți oferă peisaje care par desprinse din altă dimensiune.
07.11.2024 | 22:40
Traseul din Romania care nu se mai gaseste nicaieri in lume E unic si trece prin locuri care te lasa fara cuvinte
Traseul din România care nu se mai găsește nicăieri în lume. Foto: facebook
ADVERTISEMENT

Traseul din România care te poartă prin locuri de vis. Ce spune un român care a parcurs întreaga rută în doar două săptămâni?

Traseul din România unic în lume

România are un traseu turistic unic în lume, ce străbate țara pe diagonală, de la Putna până la Drobeta Turnu Severin. Este vorba de Via Transilvanica, care se întinde pe 1.400 de kilometri și poate fi parcursă pe jos, cu bicicleta sau călare.

ADVERTISEMENT

Andrei Sovereșan, un tânăr de 32 de ani din Cugir, a reușit să parcurgă întregul traseu în doar 15 zile, în această vară. Aventura sa a fost cu atât mai impresionantă cu cât a suportat temperaturi de peste 40 de grade în timpul călătoriei.

Deși Via Transilvanica i-a oferit peisaje de poveste, bărbatul a avut parte și de o mare dezamăgire. El a fost șocat să găsească atâtea gunoaie aruncate în natură. De asemenea, a observat că nimeni nu se ocupă de întreținerea traseului.

ADVERTISEMENT

„Pe partea noastră, din nefericire, în afară de Carpații Meridionali, traseul lipsește cu desăvârșire – nu sunt marcaje turistice, potecile și drumurile care apar pe hărți nu prea mai sunt, practic, nu s-a ocupat nimeni de el”, a mărturisit Andrei Sovereșan, potrivit Cancan.ro, care citează Hotnews.ro.

Tânărul s-a întâlnit cu urși pe traseu

În drumul său, Andrei a trecut prin experiențe interesante, inclusiv întâlniri cu urși sălbatici. Spre deosebire de urșii din Bucegi sau Făgăraș, care sunt obișnuiți cu oamenii, cei întâlniți pe Via Transilvanica s-au speriat și au fugit când l-au văzut.

ADVERTISEMENT

„Din fericire, urșii de pe Via Transilvanica sunt urși sălbatici. Pe primul l-am întâlnit într-un sat din zona Reghinului; el era în pădure, am urlat la el și a luat-o la fugă doar când m-a auzit, dar pe al doilea l-am găsit la ieșire din Praid, la maximum 600 de metri de ultima casă, deci foarte aproape de localitate.

El m-a văzut, eu doar l-am auzit, dar s-a speriat de mine și a fugit. Aici nu sunt ca urșii din Bucegi sau Făgăraș, care primesc mâncare de la oameni. Urșii sălbatici, când văd oameni sau orice altceva care nu e din mediul lor se sperie și fug”, a mai spus românul, conform sursei.

ADVERTISEMENT

Cu ce scop a parcurs traseul Via Transilvanica

Totuși, Andrei a plecat în această călătorie cu un scop bine definit. El vrea să atragă atenția asupra problemei gunoaielor aruncate în munți și strânge fonduri pentru a cumpăra o mașină de teren second-hand, pentru a colecta deșeurilor.

Împreună cu prietenii săi, Andrei se ocupă deja de curățarea traseelor din munții Șureanu. Au pus marcaje noi, au instalat hărți și chiar au amenajat locuri speciale pentru colectarea deșeurilor reciclabile. Toate acestea au fost realizate în colaborare cu Direcția de Turism de la Consiliul Județean Alba și Salvamont.

„Inițial, curățam gunoaiele din văi, deoarece asta e tradiția la români: hai să aruncăm în vale, că ori le ia apa, ori cade ceva de sus și le acoperă cu pământ. Am zis să facem ceva util, așa că am montat un țarc de un metru cub, unde am pus tot felul de mesaje și afișe, astfel încât oamenii să arunce acolo doar deșeuri reciclabile. Oamenii nu au respectat asta, dar măcar nu mai aruncau gunoaiele în vale”, a declarat sportivul care a traversat cei 1.400 de kilometri.

Proiectul Via Transilvanica a fost inițiat în 2018, la 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia. În principal, traseul este semnalizat cu stâlpi indicatori și marcaje vopsite.

Pe lângă problema gunoaielor, tânărul a fost dezamăgit să vadă și alte probleme de mediu, cum ar fi defrișările și construcțiile de vile în mijlocul pădurii.

Andrei a avut două întâlniri cu urși în timpul călătoriei sale, dar nu a fost în pericol, căci s-au speriat și au fugit. Așa s-a întâmplat când i-a întâlnit lângă Reghin, dar și la ieșirea din Praid.

ADVERTISEMENT
Horațiu Potra, mercenarul din Legiunea Străină săltat de polițiști, promitea acum 6 luni...
Horațiu Potra, mercenarul din Legiunea Străină săltat de polițiști, promitea acum 6 luni renașterea unui club de tradiție din România: „Voi readuce echipa în top!” » A pierdut primăria la 200 de voturi!
Mihai Valentin Neagu la TATULICI la FANAT1K, miercuri, 11 decembrie, ora 18:00. Avocatul,...
Mihai Valentin Neagu la TATULICI la FANAT1K, miercuri, 11 decembrie, ora 18:00. Avocatul, invitatul lui Mihai Tatulici
Unul din cei mai longevivi actori de comedie îi bate obrazul lui Mihai...
Unul din cei mai longevivi actori de comedie îi bate obrazul lui Mihai Bobonete. Îl acuză de vulgaritate: “La noi pot veni și copiii”
„Îi cunoșteau obiceiurile”. Detaliile operațiunii de lichidare a liderului pro-rus în Donețk
„Îi cunoșteau obiceiurile”. Detaliile operațiunii de lichidare a liderului pro-rus în Donețk
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în...
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în anonimat. Din ce a ajuns să trăiască acum una dintre cele mai mari campioane ale României
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la un an de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la un an de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Maurice Munteanu stârnește controverse! Ce spune acum despre Elena Lasconi, după ce a...
Maurice Munteanu stârnește controverse! Ce spune acum despre Elena Lasconi, după ce a susținut-o la prezidențiale: „Te trezești chiar degeaba?”
Cine este iubita lui Horaţiu Potra. Ana Maria și-a închis toate conturile de...
Cine este iubita lui Horaţiu Potra. Ana Maria și-a închis toate conturile de socializare înainte de precheziția mascaților. Ce postase acolo
Cum au tratat publicațiile neoficiale ale AUR anularea alegerilor prezidențiale. „Lovitura de stat”...
Cum au tratat publicațiile neoficiale ale AUR anularea alegerilor prezidențiale. „Lovitura de stat” și „dictatorul Iohannis”, finanțate din bani publici
De ce nu poate fi oprit fenomenul știrilor false de pe TikTok. Teodor...
De ce nu poate fi oprit fenomenul știrilor false de pe TikTok. Teodor Răileanu: ”Cu miliarde de utilizatori este, practic, tot un actor statal”
Meniu libanez de post. Hummus cu salată tabbouleh și lipie coaptă.
Meniu libanez de post. Hummus cu salată tabbouleh și lipie coaptă.
Călin Georgescu se teme pentru viaţa sa: Garda mea de corp principală e...
Călin Georgescu se teme pentru viaţa sa: Garda mea de corp principală e lângă mine zi şi noapte!
Negocieri de pace în Ucraina: iarna vrajbei se apropie de sfârșit
Negocieri de pace în Ucraina: iarna vrajbei se apropie de sfârșit
ANUNȚ privind FINALUL RĂZBOIULUI din UCRAINA! VEȘTI de la KREMLIN:
ANUNȚ privind FINALUL RĂZBOIULUI din UCRAINA! VEȘTI de la KREMLIN:
Cum poți face cea mai bună salată de boeuf. Secretul neștiut de multe...
Cum poți face cea mai bună salată de boeuf. Secretul neștiut de multe gospodine. Chef Florin Dumitrescu are rețeța perfectă
Cât de mult au ridicat audiențele Realitatea Plus femeia-locomotivă Anca Alexandrescu și candidatul...
Cât de mult au ridicat audiențele Realitatea Plus femeia-locomotivă Anca Alexandrescu și candidatul ezoteric Călin Georgescu
Singura gară din România care servește drept punct de frontieră pentru două țări!...
Singura gară din România care servește drept punct de frontieră pentru două țări! A fost inaugurată în 1870 și este inspirată după un palat din Viena