Fotbal international

Traseul lui Mircea Lucescu în Europa League. Ori eliminat chiar în faza actuală a competiției, ori semifinalist

18.02.2021 | 10:54
Traseul lui Mircea Lucescu in Europa League Ori eliminat chiar in faza actuala a competitiei ori semifinalist
ADVERTISEMENT

Mircea Lucescu este unul dintre cei mai importanți antrenori rămași în cursa pentru trofeul Europa League din acest sezon. Trecutul său în a această competiție a fost unul oscilant, de-a lungul anilor. 

FANATIK a analizat traseul lui „Il Luce” în cea de-a doua competiție continentală, după ce formatul ei s-a schimbat în sezonul 2009-2010. Lucescu a jucat de trei ori cu Șahtior și o dată cu Zenit în Europa League.

ADVERTISEMENT

Înainte de începutul acestei perioade, tehnicianul care o pregătește acum pe Dinamo Kiev a reușit să câștige vechea competiție, Cupa UEFA, după ce în finala din 2009 o învingea cu 2-1 pe Werder Bremen în finala de la Istanbul.

Traseul lui Mircea Lucescu în Europa League. De trei ori eliminat în 16-imi

Pentru tehnicianul în vârstă de 75 de ani, provocarea Dinamo Kiev a venit la pachet și cu oportunitatea de a evolua din nou în grupele Ligii Campionilor. Singurele condiții ce au trebuit îndeplinite au fost reprezentate de eliminările lui AZ Alkmaar și Gent, în tururile preliminare ale celei mai importante competiții continentale. Ambele obiective au fost bifate de Mircea Lucescu.

ADVERTISEMENT

În grupe, însă, misiunea lui și a echipei pe care o antrenează a fost una imposibilă. FC Barcelona, Juventus și Ferencvaros au fost adversarii lui Dinamo, iar cele patru puncte adunate în meciurile cu ungurii i-au asigurat românului oportunitatea de a reveni în Europa League, în faza 16-imilor, acolo unde va da piept în 18 și 25 februarie cu belgienii de la Club Brugge.

Este a cincea experiență în Europa League pentru Mircea Lucescu, iar drumul său în ceea ce s-a transformat Cupa UEFA din 2009 a început în chiar primul sezon. Poli Timișoara în elimina pe Lucescu din turul trei preliminar al Ligii Campionilor și o trimitea pe Șahtior în Europa League. Oamenii românului aveau să se oprească în 16-imi, după ce erau învinși cu 1-2 la Londra și remizau 1-1 acasă cu Fulham, viitoarea finalistă a competiției.

ADVERTISEMENT

Tot în 16-imi avea să fie eliminat Șahtiorul lui Mircea Lucescu și în sezonul 2013-2014, când ucrainienii pierdeau cu 1-2 pe teren propriu în fața cehilor de la Viktoria Plzen. În tur, scorul fusese 1-1. A fost una dintre marile surprize ale competiției. Ulterior, Plzen a fost eliminată în optimi de Lyon.

Tot în 16-imi a ajuns Mircea Lucescu și în sezonul 2016-2017. Nu mai era antrenorul lui Șahtior, ci o preluase pe Zenit St. Petersburg, din Rusia. După e câștiga fără emoții o grupă cu AZ Alkmaar, Maccabi Tel Aviv și Dundalk, Zenit era eliminată dramatic de Anderlecht. Rușii pierduseră cu 2-0 în Belgia, iar pe teren propriu reușeau să câștige doar cu 3-1. Regula golului din deplasare l-a făcut, astfel, pe Mircea Lucescu să încheie dezamăgit ultima sa experiență din Europa League.

ADVERTISEMENT
  • La 4 ediții de Europa League a luat parte Mircea Lucescu din 2009 până în prezent;
  • De 3 ori au fost echipele sale eliminate încă din 16-imi.

A pierdut în semifinale, în 2016. Indiciu că urmează un traseu impresionant și în 2021?

Întorcându-ne în timp cu fix cinci sezoane, am redescoperit cea mai bună performanță reușită de Mircea Lucescu în Europa League. În ediția 2015-2016, românul se afla la ultimul sezon pe banca lui Șahtior Donețk și avea parte de o altă pereche infernală de adversari în Champions League. A scos tot ce s-a putut dintr-o grupă cu PSG, Real Madrid și Malmo. S-a clasat pe 3 și a ajuns în 16-imile Europa League, la fel ca în acest sezon.

În 16-imi, a trecut de Schalke 04 cu 3-0 la general. Au urmat optimile cu Anderlecht, pe care Șahtior a învins-o cu 3-1 acasă și 1-0 în Belgia. În sferturi, ucrainienii i-au eliminat pe portughezii de la Sporting Braga. A fost o nouă victorie dublă pentru Mircea Lucescu, 4-0 acasă și 2-1 în Portugalia.

Adversara din semifinale era, însă, cea mai performantă echipă din istoria Europa League. Sevilla reușea să obțină întâi o remiză 2-2 la Donețk, iar în returul din Spania se impunea fără prea mari probleme, cu 3-1, și își adjudeca locul în finala de la Basel. Avea chiar să câștige ultimul act, după victoria cu 3-1 din fața lui Liverpool.

  • 1 semifinală de Europa League a jucat Mircea Lucescu, în 2016;
  • La fel ca în 2021, a ajuns în competiție după o grupă infernală în Liga Campionilor.
ADVERTISEMENT