News

Tratamentul care distruge varianta Omicron. O companie susţine că a descoperit un medicament eficient pentru toate mutațiile

Tratamentul cu sotrovimab este eficient împotriva mutaţiilor variantei Omicron, anunță compania Glaxo Smith Kline, care a dezvoltat medicamentul în colaborare cu VIR Biotechnology.
07.12.2021 | 14:01
Tratamentul care distruge varianta Omicron O companie sustine ca a descoperit un medicament eficient pentru toate mutatiile
Glaxo Smith Kline susține că a găsit tratamentul pentru toate mutațiile variantei Omicron. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Datele care nu au fost încă publicate într-o revistă științifică arată că sotrovimab este eficient împotriva tuturor celor 37 de mutaţii identificate până în prezent în proteina spike, se arată într-un comunicat al GSK, citat de Reuters.

Săptămâna trecută, alte date preclinice au arătat că medicamentul a fost eficient împotriva mutaţiilor importante ale variantei Omicron.

ADVERTISEMENT

Sotrovimab se lipește de proteina Spike

Sotrovimab a fost conceput pentru a se lipi de proteina Spike de la suprafaţa noului coronavirus, dar Omicron prezintă un număr neobişnuit de mare de mutaţii la nivelul acestei proteine.

„Aceste date preclinice demonstrează potenţialul anticorpului nostru monoclonal împotriva celei mai recente variante, Omicron, și a tuturor celorlalte variante îngrijorătoare definite până în prezent de OMS“, a declarat Hal Barron, director ştiinţific al GSK.

ADVERTISEMENT

Agenţia de reglementare a medicamentelor şi a produselor medicale din Marea Britanie (MHRA) a autorizat deja sotrovimab pentru persoanele cu forme uşoare până la moderate de COVID-19 şi care prezintă un risc ridicat de a dezvolta forme severe ale bolii.

Alte medicamente pentru Omicron sunt aproape de lansare

La sfârșitul lunii noiembrie, directorul Pfizer, Albert Bourla, a declarat că medicamentul anti-COVID dezvoltat de companie va fi eficient și împotriva variantei Omicron.

ADVERTISEMENT

„Sunt foarte încrezător că acest medicament funcționează pentru toate mutațiile cunoscute, inclusiv pentru Omicron. Dar lucrăm la alte medicamente pentru cazul în care ar putea apărea o rezistență la acest tratament“, a spus Albert Bourla la CNBC.

Bourla a spus că Pfizer a conceput pastila pentru a avea efect indiferent de mutația virusului. Medicamentul nu atacă virusul în sine, ci blochează o enzimă care joacă un rol-cheie în procesul de înmulțire a acestuia, a explicat el.

ADVERTISEMENT

Pfizer a solicitat în 17 noiembrie Administrației pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA) să acorde autorizația de utilizare de urgență pentru medicamentul său antiviral oral în cazurile ușoare și moderate de COVID-19.

Pfizer a anunțat că medicamentul, care va fi denumit Paxlovid, a condus la o reducere cu 89% a spitalizărilor și deceselor într-un studiu efectuat pe 774 de subiecți.

Și compania farmaceutică Merck a cerut autorizarea FDA pentru un medicament antiviral, care reduce la jumătate riscul de spitalizare sau deces în rândul adulților cu simptome ușoare și moderate.

Cercetătorii încă nu cunosc exact cât de severe sunt infecțiile cu varianta Omicron a coronavirusului. Tulpina a fost pentru prima dată secvențializată de cercetătorii din Africa de Sud, țara din care a început să se răspândească rapid.

ADVERTISEMENT
Tags: