News

Tratament pentru COVID-19, de acasă. Marea Bitanie, prima țară care aprobă Molnupiravir

Marea Britanie, prima țară care a aprobat o pilulă anti-COVID ce poate fi administrată în afara spitalelor.
04.11.2021 | 15:34
Tratament pentru COVID19 de acasa Marea Bitanie prima tara care aproba Molnupiravir
ADVERTISEMENT

Regatul Unit este prima țară care a aprobat joi o pilulă anti-COVID, autorizând astfel utilizarea medicamentului antiviral de la Merck pentru a trata pacienții ce suferă de virusul COVID-19 în forme ușoare până la moderate, potrivit organismelor de reglementare, scrie france24.com.

Zi istorică pentru Marea Britanică după ce a aprobat pilula Molnupiravir

”Astăzi este o zi istorică pentru țara noastră, deoarece Marea Britanie este acum prima țară din lume care aprobă un antiviral care poate fi administrat la domiciliu pentru Covid-19”, a precizat ministrul britanic al sănătății, Sajid Javid.

ADVERTISEMENT

”Acest lucru va schimba situația pentru cei mai vulnerabili și pentru cei imunodeprimați, care vor putea în curând să primească acest tratament revoluționar”, a mai precizat acesta

Acest antiviral, denumit molnupiravir, funcționează prin reducerea abilității de reproducere a virusului, ceea ce încetinește boala. Medicamentul oral este favorizat de către țările sărace.

ADVERTISEMENT

Pilula anti-COVID este ”sigură și eicientă”

”Sigur și eficient în reducerea riscului de spitalizare și de deces la persoanele cu Covid-19 formă ușoară până la moderată, care prezintă un risc crescut de a dezvolta o boală severă”, a susținut Agenția de Reglementare a Medicamentelor și a Produselor de Sănătate (MHRA), în urma analizelor efectuate.

În baza datelor obținute în urma studiilor clinice, acest medicament este mai eficient dacă este administrat în primele etape ale infectării, motiv pentru care MHRA îl recomandă să fie folosit în decurs de cinci zile de la apariția primelor simptome.

ADVERTISEMENT

Medicamentul a fost aprobat pentru a fi folosit la pacienții care au cel puțin un factor de risc pentru apariția unei boli grave, printre care se numără obezitatea, bătrânețea, diabetul și afecțiunile cardiace.

Pe 20 octombrie, Regatul Unit, care a fost printre țările care au fost lovite grav de către pandemie, a emis un ordin de a procura de la Merck 480.000 de doze de molnupiravir.

ADVERTISEMENT

Molnupiravir a fost deja evaluat de către autoritățile de reglementare a medicamentelor din Statele Unite și Uniunea Europeană.

Medic român: ”Este un prim pas de tratament al pacienților acasă şi în spital. Rezultatele sunt promiţătoare”

„Important că se utilizează pe cale orală, deci pot fi administrate acasă de către pacienți în forme uşoare şi moderate de boală. Este un prim pas de tratament al pacienților atât în spital cât şi la domiciliu. Ştiu un centru privat care a testat acest medicament pe pacienţii ambulatorii deci neinternați”, a susținut Voichița Lăzureanu, medic infecționist la spitalul Victor Babeş din Timişoara, a precizat pentru Antena3.

Medicul a ținut să explice care sunt beneficiile respectivului tratamen care se administrează pe cale orală în lupta cu pandemia.

Nu este un înlocuitor de vaccin

Merck a luat deja legătura cu alte guverne, mai ales cu Statele Unite. Americanii intenționează să achiziționeze de la Merck 1,7 milioane de doze de molnupiravir dacă acesta este aprobat de autoritățile de reglementare. June Raine, directorul executiv al MHRA, a descris pilula drept ”un alt tratament de adăugat la arsenalul nostru”.

Studiile clinice au indicat că medicamentul are succes în reducerea cu 50% a riscului de internare în spital sau de deces pentru persoanele cu risc care nu sunt internate în spital, potrivit lui Munir Pirmohamed, președintele Comisiei pentru Medicamente Umane. Cu toate acestea, experții au subliniat că tratamentul nu este un remediu miraculos, iar Pirmohamed a afirmat că nu este destinat să fie utilizat în locul unei vaccinări virale.

ADVERTISEMENT