News

Tratament pentru una dintre cele mai periculoase boli tropicale. Descoperirea care ar putea pune capăt deceselor de „febră neagră”

În fiecare an sunt raportate între 700.00 și un milion de cazuri de Leishmanioza, o boală tropicală transmisă prin înțepătura muștei de nisip
26.05.2024 | 15:00
Tratament pentru una dintre cele mai periculoase boli tropicale Descoperirea care ar putea pune capat deceselor de febra neagra
Profesoara Simona Stäger, aproape de descoperirea unui tratament pentru o boală tropicală periculoasă. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Într-o evoluție care are potențialul de a deschide o paradigmă, profesorul Simona Stäger (foto) și echipa sa de oameni de știință au făcut o descoperire uriașă care ar putea duce la o nouă modalitate de a trata leishmanioza viscerală, care este cea mai periculoasă formă a unei boli tropicale care se răspândește în întreaga lume.

Această boală, cunoscută sub numele de “febra neagră”, duce aproape întotdeauna la moarte dacă nu este tratată. Este o problemă mai ales în țările sărace, precum Bangladesh, Brazilia, Etiopia, India, Nepal și Sudan, unde oamenii nu au acces ușor la asistență medicală.

ADVERTISEMENT

Tratament pentru una dintre cele mai periculoase boli tropicale

Leishmanioza este o boală tropicală care afectează un număr din ce în ce mai mare de persoane din întreaga lume. În fiecare an, sunt raportate între 700.000 și un milion de cazuri noi. Cauzată de un parazit protozoar din genul Leishmania, care se transmite la om prin simpla înțepătură a unei muște de nisip, leishmanioza cuprinde trei forme clinice, dintre care forma viscerală este cea mai gravă, se arată într-un articol publicat de Science Daily.

Profesoara Simona Stäger de la Institutul Naţional de Cercetare şi Siguranţă Franceză (INRS), și echipa sa, în colaborare cu alți cercetători de la INRS și Universitatea McGill, au observat un mecanism imunitar surprinzător legat de leishmanioza viscerală cronică. Această descoperire ar putea fi un pas important către o nouă abordare terapeutică a acestei boli. Rezultatele cercetării lor au fost publicate în revista Cell Reports.

ADVERTISEMENT

În multe infecții, celulele T CD4 joacă un rol-cheie în apărarea organismului afectat. În cazul infecțiilor cronice, cum ar fi leishmanioza, menținerea numărului de celule CD4 funcționale devine problematică, deoarece sistemul imunitar este activat în mod constant pentru a reacționa împotriva agentului patogen care afectează persoana infectată.

Noi soldați de imunitate

Studiul realizat de profesoara Stäger sugerează că aceste celule ar putea avea mai mult de un singur as în mânecă pentru a-și menține vitalitatea. Observând aceste celule noi, cercetătorii au observat însă că numărul lor crește în timpul fazei cronice a bolii și că, la fel ca și celulele progenitoare, acestea sunt capabile să se reînnoiască sau să se diferențieze în alte celule efectoare, responsabile de eliminarea parazitului, sau în celule reglatoare care inhibă răspunsul gazdei.

ADVERTISEMENT

Profesorul Simona Stäger subliniază că celulele T CD4 se diferențiază în mod normal în celule efectoare din celulele T CD4 “naive”. Dar, în timpul infecțiilor cronice, din cauza nevoii constante de a genera celule efectoare, celulele T CD4 naive sunt foarte solicitate și pot fi epuizate.

“Credem că, în faza cronică a leishmaniozei viscerale, noua populație pe care am identificat-o este responsabilă pentru generarea de celule efectoare și reglatoare. Acest lucru ar permite gazdei să prevină epuizarea rezervei sale existente de celule T CD4 naive pentru un anumit antigen”, explică doctoranda și primul autor al studiului, Sharada Swaminathan.

ADVERTISEMENT

Noua populație de limfocite descoperită de echipa INRS ar putea fi un stimulent imunitar decisiv, preluând locul celulelor T CD4 naive CD4 suprasolicitate.

“Dacă ne putem da seama cum să direcționăm această nouă populație de limfocite pentru a se diferenția într-o celulă protectoare efectoare, aceasta ar putea ajuta gazda să scape de parazitul Leishmania”, a declarat și Simona Stäger, director adjunct al Infectiopole și membru al rețelei Pasteur Network.

Studiul menționează, de asemenea, că celule similare acestei noi populații de limfocite T CD4 au fost observate la șoarecii infectați cu virusul choriomeningitei limfocitice și la șoarecii purtători ai viermelui intestinal H. polygyrus. Așadar, este foarte posibil ca această populație să fie prezentă și în alte infecții cronice sau în alte medii inflamatorii cronice.

Această suprapunere pregătește terenul pentru un domeniu de aplicare și mai larg pentru descoperirea făcută de echipa profesorului Stäger. “Dacă ipoteza noastră este corectă, aceste celule ar putea fi exploatate terapeutic nu numai pentru leishmanioza viscerală, ci și pentru alte infecții cronice”, a mai precizat profesoara Simona Stäger.

ADVERTISEMENT
Tags:
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”