News

Lupta cu varianta Omicron va avea în curând două noi arme: un tratament și un vaccin

Un tratament contra Covid pe bază de anticorpi funcționează împotriva variantei Omicron, în vreme ce un nou vaccin adaptat acestei versiuni a virusului ar putea intra în producție în ianuarie.
04.12.2021 | 09:00
Lupta cu varianta Omicron va avea in curand doua noi arme un tratament si un vaccin
ADVERTISEMENT

Producătorul britanic de medicamente GlaxoSmithKline (GSK) anunță că testele de laborator ale terapiei contra Covid-19 pe bază de anticorpi pe care o dezvoltă împreună cu partenerul american Vir au indicat că medicamentul este eficient împotriva noii variante Omicron.

De asemenea, americanii de la Novavax se declară gata să producă un vaccin adaptat acestei variante a coronavirusului în ianuarie, în timp ce testează dacă vaccinul său actual funcționează sau nu împotriva acestei variante.

ADVERTISEMENT

Lupta cu varianta Omicron va avea în curând două noi arme: un tratament și un vaccin

Potrivit declarației GSK, testele de laborator și un studiu pe hamsteri au demonstrat că cocktailul de anticorpi sotrovimab funcționează împotriva virușilor care au fost proiectați pentru a avea o serie de mutații distinctive ale variantei Omicron.

Cele două companii au conceput așa-zișii pseudoviruși care prezintă mutații majore ale coronavirusului în toate variantele suspecte apărute până acum și au efectuat teste de laborator asupra vulnerabilității lor la tratamentul cu sotrovimab.

ADVERTISEMENT

O analiză a testelor anterioare a dat o undă verde preliminară pentru medicament, deoarece principalele mutații ale Omicron au fost găsite într-o varietate de variante anterioare.

„Am urmărit cu atenție fiecare mutație care ar putea fi importantă”, a spus Herbert Virgin, directorul științific al Vir.

ADVERTISEMENT

„Cu această nouă variantă, mutațiile pe care le-am testat până acum nu au niciun efect semnificativ asupra sotrovimabului”, a adăugat el, potrivit Reuters.

Foarte important, mutațiile din zona proteinei spike de care se leagă anticorpii sotrovimab nu au făcut o diferență.

ADVERTISEMENT

GSK, studiu pentru confirmarea definitivă a datelor

Pentru confirmarea rezultatelor, un pseudovirus cu toate mutațiile Omicron este acum testat, iar o actualizare a datelor poate fi așteptată până la sfârșitul anului, a adăugat GSK.

Anticorpul este conceput pentru a se prinde de proteina spike de pe suprafața coronavirusului, dar s-a descoperit că Omicron are un număr neobișnuit de mare de mutații asupra acelei proteine.

„Sotrovimabul a fost conceput în mod deliberat având în vedere un virus mutant”, a spus directorul executiv al Vir, George Scangos, adăugând că medicamentul vizează o regiune a proteinei spike care era foarte puțin probabil să sufere mutații.

Sotrovimabul se bazează pe anticorpi monoclonali, care sunt versiuni de laborator ale anticorpilor naturali pe care organismul îi generează pentru a lupta împotriva infecției.

Produse similare sunt oferite sau în curs de dezvoltare de către Eli Lilly, Regeneron și AstraZeneca.

Regeneron a anunțat marți că testele de laborator și modelarea computerizată sugerează că medicamentele cu anticorpi împotriva Covid-19, inclusiv cele ale Regeneron, ar avea o eficacitate redusă împotriva variantei Omicron.

Marea Britanie a aprobat tratamentul contra Covid-19 pe bază de anticorpi GSK/Vir

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a aprobat joi tratamentul contra Covid-19 pe bază de anticorpi dezvoltat de GSK și Vir Biotechnology, Xevudy (denumirea comercială pentru sotrovimab n.r.), pentru persoanele cu forme ușoare până la moderate de boală, care prezintă un risc ridicat de a dezvolta o formă severă.

Agenția de Reglementare a Medicamentelor și a Produselor de Sănătate (MHRA) a recomandat utilizarea Xevudy cât mai curând posibil și în termen de cinci zile de la debutul simptomelor.

Novavax ar putea începe să producă un vaccin specific Omicron în ianuarie

Compania americană de biotehnologie, Novavax a anunțat joi că ar putea începe producția comercială a unui vaccin împotriva Covid-19 adaptat pentru varianta de coronavirus Omicron în ianuarie anul viitor, în timp ce testează dacă vaccinul său actual funcționează sau nu împotriva acestei variante.

Datele de laborator așteptate în săptămânile următoare vor arăta dacă anticorpii de la indivizi care au primit anterior vaccinul Novavax contra Covid-19 pot neutraliza varianta, a precizat compania.

Novavax a mai spus că a început să dezvolte un antigen al proteinei spike specifice Omicron și că va începe testele de laborator ale unui nou vaccin pentru a viza varianta în câteva săptămâni.

Varianta de coronavirus Omicron a zdruncinat piețele și a provocat o alarmă globală cu privire la îngrijorarea dacă ar putea sustrage protecția oferită de vaccinurile utilizate pe scară largă și poate prelungi criza de sănătate publică.

Alți producători de vaccinuri, inclusiv Moderna și Pfizer, au început, de asemenea, să lucreze la vaccinuri adaptate variantei Omicron a virusului care produce Covid-19.

Vaccinul Novavax împotriva Covid-19 a primit prima aprobare de utilizare în caz de urgență în Indonezia la începutul lunii noiembrie, urmat de Filipine.

ADVERTISEMENT
Tags: