News

Tratamentele anti-COVID nu sunt deloc ușor de administrat. Medicul Virgil Musta explică de ce

19.08.2020 | 16:01
Tratamentele antiCOVID nu sunt deloc usor de administrat Medicul Virgil Musta explica de ce
ADVERTISEMENT

Bilanțul cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus crește pe zi ce trece și devine tot mai dificil de gestionat, în condițiile în care majoritatea spitalelor din țară au atins deja capacitatea maximă. În plus, tratarea persoanelor infectate nu este deloc o misiune ușoară pentru specialiști, dat fiind faptul că ne confruntăm cu o boală extrem de imprevizibilă.

Potrivit lui Virgil Musta, şeful Clinicii de Boli Infecţioase 2 din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara, există anumite ferestre de timp în care medicația se dovedește eficientă. Pentru ca acestea să nu fie depășite, pacientul testat pozitiv trebuie să se interneze cât de repede posibil.

ADVERTISEMENT

Totodată, medicul avertizează că, având în vedere evoluția acestei boli, starea pacientului se poate schimba oricând. Practic, fără tratamentul adecvat, în decurs de câteva ore se poate ajunge la forme severe. De altfel, în secțiile de Terapie Intensivă sunt internate, conform ultimelor date furnizate de autorități, nu mai puțin de 480 de persoane.

Medicul Virgil Musta avertizează: tratamentul anti-COVID este eficient doar în anumite ferestre de timp

Evaluarea făcută pacienţilor simptomatici ne-a permis încadrarea mai exactă într-o formă clinică a bolii, astfel încât terapia să fie personalizată pe forma ei şi pe patogenia existentă şi nu pe boală. Acest lucru ne-a făcut să obţinem rezultate bune în tratamentul pacienţilor cu COVID-19.

ADVERTISEMENT

Am avut pacienţi care se simţeau bine, nu aveau simptome de COVID-19 sau erau uşor simptomatici şi au ales să plece acasă. După patru-cinci zile, s-au decompensat rapid şi, din păcate, au ajuns în Secţia de Terapie Intensivă”, a explicat medicul Virgil Musta.

Situația devine critică. 32 de decese în ultimele 24 de ore

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică (GCS), în intervalul 18.08.2020 (10:00) – 19.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 32 de decese (19 bărbați și 13 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Galați, Hunedoara, Iași, Mureș, Prahova, Timiș, Ilfov și Municipiul București.

ADVERTISEMENT

Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 6 la categoria 50-59 ani, 11 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 7 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 6 decese la categoria de peste 80 de ani. De asemenea, 2 dintre pacienții declarați decedați nu au prezentat comorbidități.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.566.632 de teste. Dintre acestea 24.307 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 14.542 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 9.765 la cerere.

ADVERTISEMENT

Totodată, de la ultima informare au fost raportate și rezultatele a 231 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 19 august. Pe teritoriul României, 9.865 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, în vreme ce 5.603 de persoane se află în izolare instituționalizată.

ADVERTISEMENT