News

Tratamentul care funcționează contra mutațiilor SARS-CoV-2. Încă o șansă de a învinge coronavirusul

04.05.2021 | 14:07
Tratamentul care functioneaza contra mutatiilor SARSCoV2 Inca o sansa de a invinge coronavirusul
Încă o șansă de a învinge coronavirusul. Ce tratament funcționează contra mutațiilor SARS-CoV-2 Foto: Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Cursa pentru înarmarea contra pandemiei de COVID-19 nu s-a oprit o dată cu apariția vaccinurilor. Oamenii de știință caută noi modalități pentru a învinge virusul. Un nou tratament bazat pe un anticorp monoclonal are rezultată foarte promițătoare în neutralizarea variantelor coronavirusului.

Pe de altă parte, cercetătorii au reușit să afle că o parte dintre cei care au trecut prin boală încă au anticorpi după 12 luni, însă cei mai mulți sunt supraviețuitori ai unei forme de COVID care a necesitat spitalizare. Nu în ultimul rând, oamenii de știință au stabilit că aspirina și ibuprofenul nu influențează contractarea coronavirusului sau severitatea bolii.

ADVERTISEMENT

Nu doar cu virusul sunt nevoiții să lupte specialiștii, ci și cu dezinformarea. FANATIK vă prezintă câteva dintre cele mai des întâlnite mituri legate de vaccinurile contra COVID și argumentele specialiștilor pentru demontarea lor.

Încă o șansă de a învinge coronavirusul. Ce tratament funcționează contra mutațiilor SARS-CoV-2

Oamenii de știință vin cu din ce în ce mai multe vești bune în lupta cu pandemia. Un nou medicament are rezultate promițătoare în neutralizarea variantelor coronavirusului.

ADVERTISEMENT

Anticorpul monoclonal care neutralizează variantele COVID-19

Tratamentul experimental pe bază de anticorp monoclonal este dezvoltat de Eli Lilly și AbCellera Biologics. Potrivit unui raport publicat pe site-ul de specialitate bioRxiv înainte de evaluarea inter pares, tratamentul  poate neutraliza numeroase variante de coronavirus, inclusiv cele identificate pentru prima dată în Marea Britanie, Brazilia, Sud Africa, California și New York.

Anticorpul – cunoscut sub numele de LY-CoV1404 sau LY3853113 – funcționează prin atașarea sa într-o zonă a virusului care a arătat puține semne de mutație, ceea ce înseamnă că este probabil ca medicamentul să își păstreze eficacitatea în timp, au spus cercetătorii.

ADVERTISEMENT

„Sunt necesare cu disperare noi tratamente rezistente la variante, cum este LY-CoV1404, având în vedere că unii dintre anticorpii terapeutici existenți sunt mai puțin eficienți sau ineficienți împotriva anumitor variante și impactul variantelor asupra eficacității vaccinului este încă slab înțeles”, a scris echipa de cercetare citată de Reuters.

Compania AbCellera urmează să lanseze marți informații despre testarea medicamentului pe oameni.

Unele persoane care s-au vindecat de COVID-19 au anticorpi detectabili la 12 luni

Unii supraviețuitori COVID-19 infectați la începutul pandemiei au încă anticorpi detectabili împotriva virusului un an mai târziu, potrivit unui nou studiu.

ADVERTISEMENT

Medicii americani au recoltat probe de sânge de la 250 de pacienți, dintre care 58 care fuseseră spitalizați pentru COVID-19 și 192 care nu au avut nevoie de spitalizare. La 6 până la 10 luni după diagnostic, toți foștii pacienți internați și 95% dintre pacienți ambulatorii aveau încă anticorpi neutralizanți, potrivit unui raport publicat pe medRxiv înainte de evaluarea inter pares.

O mică parte dintre acești pacienți au fost monitorizați timp de un an întreg. 8 din 8 persoane care au fost spitalizate încă aveau anticorpi, la fel ca și 9 din 11 foști pacienți ambulatorii.

Nivelurile de anticorpi la momentul urmăririi au fost corelate cu vârsta și cu severitatea COVID-19. Vârsta înaintată a fost legată de niveluri mai mari de anticorpi neutralizanți, în timp ce nivelurile au fost „mai mici și mai variabile” la participanții cu vârsta sub 65 de ani care au prezentat COVID-19 mai puțin sever și nu au necesitat spitalizare, au raportat cercetătorii.

Aceștia au spus că vaccinarea supraviețuitorilor COVID-19 „ar fi prudentă”, deoarece protecția indusă de vaccin împotriva virusului va fi probabil mai durabilă decât anticorpii induși de formele ușoare de COVID-19.

Utilizarea aspirinei sau ibuprofenului nu influențează riscul de infecție sau severitatea COVID-19

Un nou studiu amplu nu a găsit nicio dovadă că utilizarea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) precum aspirina sau ibuprofenul crește vulnerabilitatea oamenilor la infecția cu noul coronavirus.

Deoarece rapoartele timpurii sugeraseră o astfel de legătură, cercetătorii au folosit aplicația pentru smartphone COVID Symptom Study pentru a interoga mai mult de 2,7 milioane de persoane din Statele Unite, Marea Britanie și Suedia despre utilizarea de aspirină și alte AINS, precum și despre simptomele COVID-19, testele pentru depistarea virusului și solicitarea de asistență medicală.

Aproape 9.000 de participanți au raportat un test COVID-19 pozitiv în timpul studiului, potrivit unui raport publicat duminică pe medRxiv înainte de evaluarea inter pares. După luarea în considerare a factorilor de viață a indivizilor, a altor boli și simptome, utilizarea regulată a AINS nu a fost asociată cu un risc mai mare de infectare cu coronavirus.

„Au existat îngrijorări persistente”, care spun că AINS utilizate în mod obișnuit „ar putea crește riscul de infecție cu COVID sau ar putea agrava evoluția bolii în rândul celor care dobândesc infecția”, a spus coautorul dr. Andrew Chan de la Massachusetts General Hospital din Boston. „Studiul nostru arată că nu există o astfel de asociere și preocupările inițiale s-au datorat probabil faptului că persoanele cu alți factori de risc pentru COVID sau simptome de COVID au mai multe șanse să ia AINS, mai degrabă decât o relație de cauză și efect”, a spus el.

Noi mituri despre vaccin demontate

Oamenii de știință și medicii duc o luptă continuă pentru demontarea miturilor despre vaccinurile contra COVID-19 care apar în permanență, în special pe rețelele de socializare.

FANATIK vă prezintă câteva dintre cele mai des întâlnite astfel de mituri și argumentele specialiștilor pentru demontarea lor.

„Nu știm care sunt efectele secundare pe termen lung”

Orice efecte secundare adverse ale vaccinurilor „apar în primele două săptămâni și, cu siguranță, în primele două luni”, a declarat dr. Ashish Jha, decanul Școlii de Sănătate Publică a Universității Brown, relatează CNN.

De aceea, el și mulți alți experți în sănătate au cerut Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) să aștepte cel puțin două luni după ce participanții la studiu au fost inoculați înainte de a lua în considerare dacă să acorde autorizație de urgență vaccinurilor contra COVID-19.

“Dacă ar fi fost probleme … acestea ar deveni evidente în termen de două luni de la vaccinarea oamenilor”, a spus el.

Cele mai grave efecte secundare ale vaccinului din istorie au fost surprinse în decurs de șase săptămâni, a spus dr. Paul Offit, directorul Centrului de educație pentru vaccinuri de la Spitalul pentru copii din Philadelphia și membru al Comitetului consultativ al FDA pentru vaccinuri și produse biologice conexe.

„Vă rog, spuneți-mi ce vaccin s-a demonstrat vreodată că provoacă un efect secundar pe termen lung care nu a fost descoperit în primele două luni”, a declarat Offit, un co-creator al vaccinului contra rotavirusului care a studiat vaccinologia timp de mai mult de patru decenii.

„Vaccinul împotriva variolei ar putea provoca inflamația mușchiului cardiac. Vaccinul oral împotriva poliomielitei a fost o cauză rară a poliomielitei – a apărut în cazul a aproximativ 1 din 2,4 milioane de doze. … Vaccinul împotriva febrei galbene este o cauză rară a … febrei galbene. Toate aceste efecte au apărut în decurs de șase săptămâni de la primirea unei doze”, a spus el.

Pot exista reacții adverse foarte rare, care nu se găsesc imediat în studiile clinice. Dar asta se datorează rarității extreme a acelor efecte secundare – „nu pentru că reprezintă o problemă pe termen lung”, a spus Offit.

„Vaccinul mi-ar putea afecta fertilitatea”

Aceasta este pur și simplu o prostie, a spus Offit. Nu există dovezi că fertilitatea vreunei persoane a fost afectată de vaccinurile împotriva COVID-19.

Se pare că zvonul a apărut odată cu mitul conform căruia proteina spike a coronavirusului, care este replicată în organism după vaccinare este similară cu proteina de pe suprafața celulelor placentare, a spus Offit.

„Așadar, povestea falsă a fost că, atunci când dezvoltați un răspuns imun la proteina spike a SARS-CoV-2, ați dezvolta, de asemenea, în mod involuntar, un răspuns imun la o proteină placentară – ceea ce vă va face mai puțin probabil să fiți fertili”, explică dr. Offit. “Totul este o prostie. Nu este adevărat.”

Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au subliniat că nu există nicio legătură între vaccinuri și fertilitate.

În prezent nu există dovezi că vreun vaccin, inclusiv vaccinurile contra COVID-19, provocă probleme de fertilitate.

Beneficiile vaccinării pentru femeile care sunt sau încearcă să rămână însărcinate depășesc cu mult riscurile, deoarece sarcina pune o persoană la un risc mai mare de a dezvolta o formă severă de COVID-19. În plus, unele cercetări sugerează că vaccinurile împotriva COVID-19 oferă un anumit nivel de protecție nou-născuților.

„Nu este treaba nimănui dacă nu mă vaccinez”

Refuzul vaccinului contra COVID-19 afectează de fapt mulți oameni – pe cel care refuză, pe cei dragi, chiar și pe concetățeni în ansamblu.

“Când oamenii îți spun: ‘Ce-ți pasă? Ești vaccinat. Voi alege să nu fiu vaccinat. Ești vaccinat, deci ești bine’ – fac trei presupuneri false”, a spus Offit.

“În primul rând, vaccinurile nu sunt 100% eficiente.” Deci, chiar dacă prietenii și familia sunt vaccinați, persoana nevaccinată poate încă purta și răspândi virusul către cei dragi.

Și pe măsură ce oamenii se întorc în baruri aglomerate, la concerte, evenimente sportive și în cinematografe, nevoia de vaccinare în masă devine și mai importantă.

În al doilea rând, este o greșeală să crezi că oricine dorește un vaccin poate primi unul. “Unii oameni fac chimioterapie împotriva cancerului. Nu pot fi vaccinați – depind de efectiv de ceilalți pentru a-i proteja”, a spus Offit.

Deci, mulți dintre cei mai vulnerabili oameni se bazează pe ceilalți pentru a se vaccina.

„Și în al treilea rând, prin faptul că nu sunteți vaccinat sau că faceți parte dintr-un grup de persoane de dimensiuni rezonabile care aleg să nu primească vaccinul, permiteți ca virusul să se replice în continuare.

Când i se permite să se replice în continuare, acesta va crea mutații, care ar putea provoca apoi variante care sunt complet rezistente la imunitatea indusă de infecția naturală sau de imunizare.”

„Sunt tânăr și sănătos, deci nu trebuie să mă vaccinez”

Este esențial ca adulții tineri și sănătoși să se vaccineze. Mulți dintre cei care au refuzat au plătit deja un preț. Există o tulpină foarte contagioasă care lovește tinerii adulți – varianta B.1.1.7.  Spre deosebire de tulpina originală, aceasta are un impact puternic asupra tinerilor.

„Trebuie să ne gândim la varianta B.1.1.7 ca la un virus aproape nou-nouț”, a spus dr. Peter Hotez, decanul Școlii Naționale de Medicină Tropicală de la Colegiul de Medicină Baylor. “Deci, amintiți-vă că varianta B.1.1.7 este diferită de tipurile anterioare de infecții cu COVID pe care le-am văzut provocând o formă de boală mai gravă în rândul persoanelor mai tinere.”

Adulții tineri pot avea complicații COVID-19 pe termen lung. O mulțime de oameni tineri și sănătoși s-au transformat în suferinzi de COVID „pe termen lung”.

Mulți au suferit de oboseală cronică, dureri în piept, dificultăți de respirație și ceață cerebrală timp de câteva luni după infecție.

Un studiu recent a constatat că 30% dintre persoanele care au avut COVID-19 aveau încă simptome până la nouă luni după infecție.

„COVID-19 nu trebuie să te omoare pentru a-ți distruge viața”, a spus dr. Jonathan Reiner, profesor de medicină și chirurgie la Universitatea George Washington.

Adulții tineri pot fi victime ale sistemului lor imunitar puternic. Medicii au observat că unii pacienți tineri, anterior sănătoși, suferă de furtuni de citokine cauzate de COVID-19. În esență, atunci când sistemul imunitar al cuiva reacționează excesiv – cauzând potențial inflamații severe sau alte simptome grave.

„Am văzut oameni care intră în spitalul nostru, oameni foarte tineri (la vârsta de 20 de ani) … care trebuie să fie puși pe ECMO, care este practic o mașină inimă-plămâni, timp de zile sau chiar săptămâni, deoarece vin cu cardiomiopatie, care este un răspuns la o furtună de citokine”, a spus Reiner.

„Am avut deja COVID-19, deci nu trebuie să fiu vaccinat”

Vaccinarea este necesară și în acest caz deoarece imunitatea generată în urma vaccinării va fi probabil de durată mai lungă sau mai puternică decât imunitatea generată după infectare, spun experții în sănătate.

„Este adevărat pentru o serie de vaccinuri – vaccinul împotriva papilomavirusului uman (HPV) induce imunitatea mai bine decât infecția naturală. Vaccinul împotriva tetanosului o face”, a spus dr. Offit.

Când vine vorba de vaccinurile cu două doze, persoanele care au avut deja COVID ar trebui să primească în continuare ambele doze, a spus doctorul Leana Wen, medic de urgență.

Aceste vaccinuri au fost studiate la persoanele care au primit ambele doze și în acest scenariu știu experții că sunt eficiente. Nu este clar cât timp poate dura protecția după o singură doză.

„Nu vreau să iau COVID-19 din vaccin”

Este literalmente imposibil să te îmbolnăvești de COVID-19 de la oricare dintre vaccinurile aprobate pentru utilizare până acum, deoarece niciunul dintre ele nu conține nici măcar un fragment de coronavirus.

ADVERTISEMENT