News

Tratamentul ce îi poate salva pe bolnavii de Covid-19 care au probleme cu sistemul imunitar. Anunţul AstraZeneca

AstraZeneca a dezvoltat un tratament pe bază de anticorpi monoclonali pe care îl recomandă persoanelor care nu dezvoltă anticorpi după vaccinul anti-covid.
05.11.2021 | 15:30
Tratamentul ce ii poate salva pe bolnavii de Covid19 care au probleme cu sistemul imunitar Anuntul AstraZeneca

Începută ca o cursă contra cronometru, luptă cu Covid-19 se înclină din ce în ce mai mult în favoarea oamenilor, mai ales odată cu administrarea pe scară largă a vaccinurilor.

Marea majoritate a celor vaccinați dezvoltă un răspuns imun puternic, suficient pentru a-i ajuta să nu dezvolte o formă severă de boală care să ducă la spitalizare și, în cele mai grave cazuri, la deces.

Există însă o categorie de persoane care au un răspuns imun scăzut sau nedetectabil după două doze de vaccin COVID. Pentru acestea se caută acum soluții, fie că vorbim de administrarea unei doze booster de vaccin sau de anticorpi monoclonali.

40% dintre persoanele imunovulnerabile nu dezvoltă un răspuns imun optim după vaccinare

Potrivit datelor inițiale din studiul studiul Observational Cohort Trial-T-cells Antibodies and Vaccine Efficacy in SARS-CoV-2 (OCTAVE), publicat în British Medical Journal, o proporție semnificativă de pacienți cu risc clinic, imunocompromiși sau imunodeprimață, au un răspuns imun scăzut sau nedetectabil după două doze de vaccin COVID.

Studiul sugerează că aproximativ 60% dintre pacienții din grupurile de studiu au prezentat un răspuns imun care arată similar cu cel observat la subiecții de control sănătoși.

Cu toate acestea, aproximativ 40% au avut un răspuns imunitar scăzut sau nedetectabil.

Cercetarea, un studiu multicentric la nivelul întregii Marii Britanii, condus de Universitatea din Glasgow și coordonat de Unitatea de studii clinice din Marea Britanie a Cancer Research a Universității din Birmingham, și-a propus să evalueze răspunsurile imune în urma vaccinării împotriva COVID la persoanele cu boli inflamatorii și cronice mediate imun. Acestea au inclus artrita inflamatorie, boli ale rinichilor sau ficatului, cancer și pacienții care sunt supuși unui transplant de celule stem.

Datele timpurii, bazate pe aproximativ 600 de participanți dintr-o cohortă mult mai mare, au fost comparate cu cele de la 231 de persoane sănătoase din studiul Protective Immunity from T cells in Healthcare Workers (PITCH).

Cercetătorii raportează că, în timp ce toți indivizii testați în studiul PITCH au generat anticorpi împotriva proteinei spike SARS-CoV-2 după două doze de vaccin Pfizer sau AstraZeneca, doar 89% dintre pacienții din cadrul OCTAVE s-au seroconvertit la 4 săptămâni după un a doua doză.

Nivelurile de anticorpi au fost dependente de boala pacientului. Procentul de pacienți care au răspuns mai puțin bine decât cele mai scăzute niveluri observate la subiecții sănătoși a fost cel mai mare la cei cu:

  • Vasculită asociată ANCA tratați cu rituximab (87%)
  • Artrita inflamatorie (51%)
  • Insuficiență renală la hemodializă și imunosupresoare (42%)
  • Boli hepatice (36%)
  • Insuficiență renală la hemodializă (20,3%)

Cele mai scăzute niveluri de pacienți cu reactivitate scăzută la anticorpi au fost observate în rândul pacienților cu cancer solid (10%) și a celor cu transplant de celule stem hematopoietice (17%).

Un nou tratament cu anticorpi monoclonali ar putea proteja aceste categorii vulnerabile

Un nou tratament ar fi disponibil în curând pentru a proteja pacienții imunovulnerabili și nu numai. Agenția Europeană a Medicamentelor a demarat la jumătatea lunii trecute evaluarea continuă a combinației de anticorpi monoclonali Evusheld (AZD7442) dezvoltată de AstraZeneca.

Potrivit rezultatelor unui studiu clinic de fază 3, noul tratament contra Covid-19 este eficient în reducerea șanselor de a dezvolta o formă severă de boală sau a riscului de deces la pacienții nespitalizați.

Evusheld folosește anticorpi speciali numiți anticorpi monoclonali. Aceștia sunt anticorpi produși într-un laborator care imită apărarea naturală a organismului – în acest caz, mimând răspunsul sistemului imunitar la Covid.

Dezvoltarea artificială a anticorpilor pentru a lupta împotriva bolilor nu este o tehnică nouă. Această tehnologie este deja folosită pentru a trata multe boli, inclusiv leucemie, cancer de sân și lupus.

De fapt, aceasta nu este nici măcar prima dată când tehnica este folosită contra Covid. Primul tratament cu anticorpi monoclonali a fost aprobat în Marea Britanie în august 2021.

Iar un cocktail de anticorpi monoclonali, dezvoltat de firma americană Regeneron Pharmaceuticals, a obținut vineri aprobarea rapidă de la Ministerul japonez al Sănătății pentru utilizare ca profilaxie post-expunere pentru a preveni răspândirea coronavirusului în gospodării și pentru tratamentul formelor asimptomatice de boală.

Cum funcționează tratamentul AstraZeneca?

Evusheld este un cocktail de doi anticorpi monoclonali – tixagevimab și cilgavimab – concepuți pentru a reduce severitatea unei infecții cu SARS-CoV-2.

Acești anticorpi se leagă de diferite părți ale proteinelor spike ale virusului, care acoperă suprafața sa exterioară și pe care virusul le folosește pentru a infecta celulele.

Se crede că atașarea la aceste proteine ​​este ceea ce dă efectul medicamentului, deoarece acest lucru împiedică virusul să intre în interiorul celulelor și să se reproducă.

Cei doi anticorpi monoclonali din cocktail se bazează pe anticorpi prelevați de la pacienții care au supraviețuit Covid.

Oamenii de știință de la AstraZeneca au luat probe de sânge de la pacienți și au izolat celule imunitare numite celule B, care sunt fabricile de anticorpi ale corpului uman.

Apoi au crescut mai multe dintre aceste celule B în laborator și le-au folosit pentru a produce cantități mari din cei doi anticorpi, pe care i-au identificat ca vizând în mod specific proteina spike a coronavirusului.

Dar diferența cheie între acesta și alte tratamente pe bază de anticorpi este că în cazul Evusheld, anticorpii au fost modificați astfel încât să rămână în organism mai mult timp.

Se speră că o singură doză de Evusheld ar putea oferi 12 până la 18 luni protecție împotriva formelor severe de Covid-19.

Cât de util va fi tratamentul cu anticorpi monoclonali?

Evusheld ar putea fi un instrument valoros pentru pacienții care au nevoie de imunitate instantanee împotriva Covid-19, cum ar fi cei care nu au răspuns la vaccinuri din cauza unui sistem imunitar slăbit sau cei din alte grupuri cu risc ridicat.

Cu toate acestea, este necesar să fie luat în considerare momentul în care va fi administrat tratamentul în cursul bolii. Pentru mulți, o formă severă de Covid-19 nu este cauzată de replicarea virusului, ci de funcționarea haotică a sistemul imunitar.

Aceasta înseamnă că, pentru a preveni formele severe de boală, tratamente precum Evusheld trebuie administrate în primele faze ale infecției, înainte ca răspunsul imunitar să devină excesiv de zelos.

Un lucru în favoarea administrării tratamentului în primele zile ale infecției este faptul că trebuie doar injectat într-un mușchi, mai degrabă decât administrat intravenos.

Aceasta înseamnă că poate fi administrat la o clinică, fără ca pacienții să fie nevoiți să intre în spital.

Cu toate acestea, tratamentele cu anticorpi monoclonali sunt în mod notoriu scumpe, iar costul tratamentului dezvoltat de AstraZeneca nu a fost încă făcut public.

Acesta ar putea fi cel mai mare obstacol pentru ca medicamentul să aibă un impact mare la nivel mondial, presupunând, desigur, că rezultatele sale din faza 3 a studiilor clinice trec de controlul autorităților de reglementare și medicamentul este aprobat.

Tags: