News

Tratamentul cu plasmă sanguină împotriva coronavirusului va începe şi în România. Anunţul ministrului Sănătăţii

22.04.2020 | 12:45
Tratamentul cu plasma sanguina impotriva coronavirusului va incepe si in Romania Anuntul ministrului Sanatatii
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, va semna miercuri ordinul pentru recoltarea de plasmă umană de la pacienții vindecați de coronavirus. Sursă foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a semnat miercuri ordinul pentru recoltarea de plasmă umană de la pacienții vindecați de coronavirus.

UPDATE 18.30  Ministerul Sănătății a anunţat că a finalizat Metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuția a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI.

ADVERTISEMENT

Ordinul de ministru stabilește modul de colectare, testare, prelucrare, stocare și distribuire a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI, în conformitate cu legislația națională în domeniul transfuziei sanguine și ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distribuţia si utilizarea monitorizata a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratamentul COVID-19.

Conform documentului, potențialii donatori vor fi selectați dintre pacienții care au fost internați pentru COVID-19, vindecați și externați. Subliniem că, donarea de plasmă, asemenea donării de sange, este voluntară si neremunerată, în condițiile prevăzute în Legea 282/2005 privind organizarea activității de transfuzie sanguină, donarea de sânge și componente sanguine de origine umană, precum și asigurarea calității și securității sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice.

ADVERTISEMENT

Pentru selectarea pacienților vindecați, Centrele de Transfuzie Sanguină vor încheia protocoale cu spitalele care tratează pacienți COVID-19 în vederea identificării acestora, potențiali donatori, cu respectarea regulilor naționale și ale UE de protecție a datelor cu caracter personal, prin semnarea de către pacient a unui consimțământ informat. Tot Centrele de Transfuzie Sanguină vor contacta potențialii donatori și îi vor programa pentru consult, analize și donare. Pacienții vindecați pot contacta de asemenea centrele de transfuzie sanguină în vederea programării pentru donare.

Donatorii eligibili vor dona în Centrele de Transfuzie Sanguina, iar procedura de recoltare va fi în mod prioritar cea de plasmafereză.

ADVERTISEMENT

Dacă în Centrul de Transfuzie Sanguina nu este posibilă recoltarea plasmei prin afereza sau donatorul nu se califică pentru procedura de afereză din punct de vedere al abordului venos, se va recolta sânge total și se va prepara plasma proaspat congelată și concentrat eritrocitar, conform procedurii curente de preparare a plasmei proaspat congelate din sange total din Centrul de Transfuzie Sanguină.

Plasma obținută prin plasmafereză va fi împărțită în unități separate care se vor congela rapid, se vor stoca în spații dedicate la o temperatură adecvată.

ADVERTISEMENT

Pentru calificarea biologică a componentelor sanguine se aplică protocolul de testare conform legislației în vigoare si algoritmului de testare elaborat de către Institutul Național de Hematologie Transfuzională (INHT) pentru controlul biologic al donărilor de sânge și componentelor sanguine.

Centrele de Transfuzie Sanguină vor trimite către INHT probele eligibile în vederea testării suplimentare, după cum urmează:

a. Testare PCR pentru virusurile transmisibile prin sânge: HIV, HBV, HCV

b. Testare anticorpilor anti-HLA la donatorii cu antecedente de transfuzie de sânge și donatori de sex feminin care au avut sarcini, dacă acest test nu a putut fi efectuat în etapa de preselecție.

În urma testelor efectuate, INHT transmite Centrelor de Transfuzie Sanguină rezultatele care confirmă sau infirmă eligibilitatea plasmei proaspăt congelată pentru distribuție și administrare experimentală pentru pacienți COVID-19.

Plasma de la donator vindecat COVID-19 (PPC-DV-COVID-19) va fi distribuită de către centrele de transfuzie sanguină, la cererea spitalelor desemnate prin ordin al ministrului sănătății pentru tratamentul pacienților infectați cu SARS-COV-2 din județul respectiv. În cazul în care, la nivelul unui județ, Centrul de Transfuzie Sanguină nu poate acoperi cererea, INHT va solicita transferul de la un alt centru.

Plasma se va administra doar pacienților critici infectati confirmati cu COVID-19 (prin metoda RT-PCR), cu vârsta de cel putin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasma convalescenta COVID-19 prin semnarea consimțământului informat și care îndeplinesc urmatoarele criterii:

a. se află într-o secție de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului sănătății pentru tratamentul pacienților COVID-19 și avizat de Comisia de A.T.I.

b. prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat.

c. sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice (dispnee severă, frecvență respiratorie ≥ 30/min, saturatie in oxigen ≤ 93% cu oxigen pe mască facială, paCO2 >55 mmHg la pacienții fără BPCO)

Spitalele vor face o solicitare către Ministerul sănătății pentru includerea secțiilor sau compartimentelor A.T.I. în rețeaua de administrare monitorizată a PPC-DV-COVID-19 la pacienții critici cu COVID-19.

 


Nelu Tătaru va semna ordinul pentru recoltarea de plasmă umană

Nelu Tătaru a precizat că urmează să semneze Ordinul de Ministru prin care este stabilit protocolul de recoltare de plasmă umană și cât de curând va începe tratarea pacienților cu COVID-19.

”Pentru plasmafareză trebuie două protocoale. Trebuie protocol de recoltare pentru care deja este stabilit la INHT și dăm Ordin de Ministru”, a declarat Tătaru pentru Mediafax.

Cel de-al doilea protocol este pentru tratament și deoarece acesta este în studiu va fi nevoie de un aviz de la Comisia de ATI, Comisia de patologie și Comisia de Boli Infecțioase.

Echipamentele, instalate la București, Iași și Timișoara

”Astăzi vom da Ordinul cu protocolul de recoltare. Nu știu și dacă de administrare, pentru că aici sunt discuții între anesteziști și infecționiști. Să vedem cât de repede vom avea și un protocol de administrare”, a spus Tătaru.

Ministrul a explicat că în alte state unii fac studii clinice, în timp ce alții au dat la liber un protocol să-l poată folosi toată lumea și de aceea nu este nimic decis cu protocolul de administrare.

Două echipamente de recoltare a plasmei umane au fost deja instalate la București și la Iași, iar o a treia urmează să fie amplasată la Timișoara. Toate acestea au fost donate de o firmă privată, care a mai pus la dispoziție și 18 echopamente de plasmafereză.

La acest moment, în România sunt peste 2.000 de pacienți vindecați de COVID-19. Donatorii vor fi voluntari, însă înainte de începerea procedurilor li se va face un test care să arate prezența anticorpilor în sânge.

Medicii din Marea Britanie denumesc deja plasma „lichidul de aur” pentru că este extrem de valoros în lupta cu coronavirisul. Asta, în condițiile în care italienii au avertizat că doar 10% dintre cei care se vindecă de COVID-19 dezvolă anticorpi, astfel că găsirea plasmei perfecte nu este un lucru ușor.

ADVERTISEMENT