News

Tratamentul pe bază de hidroxiclorochină, întrerupt într-un spital din Franța! Substanța reprezintă un risc major pentru inimă

09.04.2020 | 10:40
Tratamentul pe baza de hidroxiclorochina intrerupt intrun spital din Franta Substanta reprezinta un risc major pentru inima
ADVERTISEMENT

În ultima parte a lunii martie, spitalele din Franța au introdus în schema de tratament pentru pacienții infectați cu noul tip de coronavirus hidroxiclorochina, o substanță folosită de regulă în cazul persoanelor bolnave de malarie. Medicamentul a fost promovat masiv inclusiv de președintele american Donald Trump, deși specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății s-au arătat extrem de sceptici în privința eficienței lui, invocând lipsa unor dovezi concrete, dar și posibilele reacții adverse.

Un spital din Franța a întrerupt tratamentul cu hidroxiclorochină

Printre spitalele din Hexagon care acceptaseră să testeze acest medicament în cazul persoanelor infectate cu COVID-19 se numără și cel din Nisa, ales pentru studiu pe data de 22 martie. Între timp, unitatea medicală a luat decizia de a întrerupe tratamentul pentru cel puțin un pacient, întrucât s-ar fi dovedit că substanța prezintă un risc cardiac major.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui comunicat transmis recent, au fost aplicate 4 tratamente experimentale, unul dintre ele incluzând hidroxiclorochina. Testările au vizat verificarea eficienţei şi observarea eventualelor efecte secundare.

S-a constatat că substanța poate produce grave afecțiuni cardiace

Émile Ferrari, şeful departamentului de cardiologie de la spitalul Pasteur din Nisa, a anunțat recent în presa franceză că au fost indentificate deja reacțiile adverse, iar în cazul unor pacienţi tratamentele au fost suspendate din cauza riscurilor. Totodată, electrocardiogramele persoanelor supuse acestui tratament experimental au fost constant monitorizate, sistarea lui venind ca urmare a unor anomalii indicate de înregistrările EKG.

ADVERTISEMENT

S-a întâmplat încă de la începutul experimentului (n.r. ca tratamentul să fie întrerupt). Graţie urmăririi EKG, am evidenţiat un risc major de accident grav la un pacient, iar tratamentul a fost imediat oprit”, a explicat medicul.

Cu toate acestea, hidroxiclorochina prezintă un risc cardiac mic, susține Ferrari, putând să crească numai în asociere cu antibioticul azitromicină, recomandat în tratamentul Covid-19. „În cazul unor pacienţi trataţi cu aceste medicamente, remediul este mai dăunător decât boala în sine”.

ADVERTISEMENT

Posibilele efecte secundare ale hidroxiclorochinei asupra inimii au fost semnalate și de Mayo Clinic, printr-un articol publicat recent pe site-ul instituţiei. Acesta arată că substanţa poate provoca un atac cardiac fatal în cazul unor pacienţi. De asemenea, s-a constatat că alți pacienţi, pot prezenta un ritm cardiac anormal.

Michael J. Ackerman, cardiolog la Mayo Clinic, s-a arătat îngrijorat de atenția scăzută acordată acestui potenţial efect secundar al hidroxiclorochinei, chiar în rândul profesioniştilor din sănătate. Studiul din Franţa şi efectele secundare evidenţiate vin după descoperiri asemănătoare făcute în Suedia.

ADVERTISEMENT

Magnus Gisslén de la Sahlgrenska University Hospital a declarat pentru Gothenburg Post că în instituţia în care profesează a fost oprit acest tip de tratament după ce alte spitale au raportat probleme. În schimb, în SUA, puternic afectată de răspândirea virusului, Trump continuă să solicite aprobarea pentru a utiliza acest tratament.

ADVERTISEMENT