ADVERTISEMENT
News

Trebuie să fie vaccinați profesorii pentru ca școlile să fie redeschise? Anunțul lui Valeriu Gheoghiță

Autor: Robert Cristea | 04.01.2021 | 08:30
Trebuie să fie vaccinați profesorii pentru ca școlile să fie redeschise? Anunțul lui Valeriu Gheoghiță
Trebuie să fie vaccinați profesorii pentru ca școlile să fie redeschise? Anunțul lui Valeriu Gheoghiță. Sursa foto - EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, Valeriu Gheorghiță, a făcut precizări în legătură cu redeschiderea școlilor și vaccinarea profesorilor.

ADVERTISEMENT

Medicul a anunțat că se va vaccina marți, 5 ianuarie, conform programării, în centrul de vaccinare din Spitalul Militar Central, unde își desfășoară activitatea.

Coordonatorul campaniei a spus la Digi24 că începerea școlilor în format tradițional nu va fi condiționată de vaccinarea profesorilor, chiar dacă personalul din învățământ are prioritate pentru vaccinare.

ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță, despre deschiderea școlilor: „Nu este condiționată de vaccinarea profesorilor”

Coordonatorul de campanie a transmis că persoanele care așteaptă să se intre în etapa a treia nu vor putea să se vaccineze mai repede chiar dacă există personal medical și persoane din categoriile de risc care nu vor să se vaccineze.

„Nu, pentru că nu avem o disponibilitate practic infinită a acestor vaccinuri.

ADVERTISEMENT

În situaţia în care am fi în această situaţie, categoric nici nu ar mai fi nevoie de prioritizare şi atunci toate persoanele care doresc să se vaccineze s-ar prezenta la un centru de vaccinare şi s-ar vaccina, însă având în vedere că disponibilitatea este treptată şi vorbim de o eşalonare a tranşelor de vaccinuri săptămânală, noi trebuie să asigurăm în primul rând accesul la prima doză şi ulterior rapelul, pentru că aşa cum reiese din studiile clinice eficacitatea de peste 95% reiese ca urmare a efectuării celor două doze, atât doza iniţială, cât şi doza de rapel, la 21 de zile”, a declarat V. Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 a mai precizat că pentru luna ianuarie sunt făcute deja peste 90.000 de programări pentru vaccinare.

ADVERTISEMENT

“Pentru toată luna ianuarie, inclusiv tranşa din decembrie, vorbim de circa 750.000 de doze, deci practic acest număr de doze este suficient pentru a acoperi prima etapă, etapă care, de fapt, cuprinde un număr estimativ de circa 300.000 de persoane, atât lucrători din sistemul medical, cât şi social, dacă ne gândim la faptul că am avea o rată de acoperire, teoretic, de sută la sută, chiar şi în acest caz vom putea asigura atât doza iniţială, cât şi rapelul.

Mai avem un rest de circa 150.000 de doze care vor putea fi alocate cel puţin în prima fază pentru personalul din centrele rezidenţiale şi medico-sociale, pentru că vorbim de un număr de circa 40.000 de persoane internate în aceste centre”, a afirmat medicul.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!