News

Trebuie să porţi masca de protecţie când eşti în maşină? Răspunsul lui Raed Arafat

04.05.2020 | 10:37
Trebuie sa porti masca de protectie cand esti in masina Raspunsul lui Raed Arafat
ADVERTISEMENT

În aceste zile, când ne îndreptăm cu pași repezi spre vârful epidemiei de coronavirus, estimat de specialiști la peste 14.000 de cazuri de îmbolnăvire, masca de protecție este un accesoriu indispensabil. Cu toate acestea, mulți dintre cetățeni refuză să o folosească sau nu reușesc să o poarte corect. Începând cu 15 mai, dată la care se preconizează o relaxare graduală a restricțiilor de distanțare socială, aceasta va deveni obligatorie la intrarea în spațiile publice.

Raed Arafat a făcut anunțul. Nu trebuie să porți masca de protecție în mașină

Nu este nevoie, însă, de mască atunci când ne aflăm în mașina personală. Bineînțeles, în cazul în care în autoturism pătrunde și o altă persoană din exterior, se impune purtarea acesteia, atât pentru protecția noastră, cât și a celui de lângă noi.

ADVERTISEMENT

Dacă mergi cu maşina personală, nu trebuie să porţi mască. Dar, dacă iei pe cineva de la muncă, atunci şi tu şi el trebuie să purtați. Eu în mașina de serviciu dacă sunt cu șoferul suntem cu masca pe față.

Dacă sunt singur, nu sunt cu mască. Dacă călătoresc persoane din aceeași casă, nu trebuie. Dacă iei un coleg pe drum, trebuie să ai și tu, trebuie să aibă și el”, a explicat Raed Arafat într-un interviu acordat duminică pentru Digi 24. Cât despre obligativitatea purtării măștii de protecție, aceasta „trebuie să fie o chestie de educație, nu trebuie să vii să zici: te amendez, dacă nu porți masca”.

ADVERTISEMENT

„Aș alege masca chirurgicală”

Având în vedere că pe piață au apărut în ultima vreme felurite tipuri de măști, mulți dintre cetățenii români nu știu care dintre acestea asigură cea mai mare protecție în lupta cu boala. Potrivit șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, trebuie să ne orientăm în primul rând spre măștile chirurgicale, datorită straturilor de care dispune.

Sunt măștile clasice chirurgicale și măstile artizanale sau nemedicale. Masca de bumbac este nemedicală, dar și ea poate să aibă rolul ei în a proteja pe alții. Eu aș alege-o pe cea chirurgicală, bineînțeles, cea care are metal în partea de sus.

ADVERTISEMENT

E ceea ce am mereu la mine, pentru că ea are un anumit grad de protecție mult mai bun decât masca nemedicală. Masca chirurgicală are mai multe straturi, are unul de filtrare, nu este ca masca FFP2, cele folosite la medici, dar asta se recomandă în această perioadă cel mai mult.

Aceste măști se schimbă cam la patru ore, dacă se începe să se umezească, dacă tușești sau strănuți în ea, deja trebuie să o schimbi. Sper că prețul lor va scădea la cel care a fost înainte, nu mai suntem obligatoriu dependenți de alții, se produc deja la noi.

ADVERTISEMENT

Va trebui să ne obișnuim, la metrou, la transport public, va trebui să devină o condiție ca să urci. Legal, dacă nu ai masca, conducătorul auto trebuie să se uite, la toate mijloacele de transport aglomerate.

ADVERTISEMENT