News

Trebuie să purtăm mască de protecție după vaccinarea anti-Covid? Răspunsul medicului Valeriu Gheorghiță

02.04.2021 | 07:31
Trebuie sa purtam masca de protectie dupa vaccinarea antiCovid Raspunsul medicului Valeriu Gheorghita
ADVERTISEMENT

Mai trebuie să purtăm mască de protecție după vaccinarea anti-Covid? Iată o întrebare extrem de frecventă aflată pe buzele celor imunizați la care răspunsul a venit recent din partea medicului Valeriu Gheorghiță, cel care coordonează campania de vaccinare din țara noastră.

În opinia șefului CNCAV, este recomandat ca persoanele care s-au vaccinat să poarte în continuare mască, iar motivul este unul care ține de gradul de eficiență al vaccinurilor.

ADVERTISEMENT

Dr. Gheorghiță spune că ”Nu putem să știm dacă suntem în procentul celor 95% care am dezvoltat anticorpi protectori, sau suntem în procentul celor 5% care nu avem un nivel suficient de protecție”.

Mai e necesar să purtăm mască de protecție după vaccinarea anti-Covid? Explicațiile Valeriu Gheorghiță

O nelămurire a multor români de când a început campania de vaccinare a primit acum răspuns oficial din partea autorităților competente. Medicul colonel Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare (CNCAV), a anunțat de ce persoanele vaccinate nu trebuie să renunțe încă la purtatul măștii de protecție.

ADVERTISEMENT

Oficialul explică această poziție și spune că masca menține ridicat gradul de protecție, dat fiind faptul că pot exista 5% cazuri în care vaccinul nu asigură protecție. Mai mult, mutațiile bolii pot contribui la infectarea mai rapidă.

Nu este cazul ca persoanele vaccinaCte să renunțe la mască. Ar fi o decizie greșită, chiar și în plan individual, nu neapărat doar din punct de vedere al riscului comunității respective.

ADVERTISEMENT

Totuși, la acest moment suntem într-o cursă contracronometru cu acest virus. El acumulează mutații, pe care noi le depistăm doar prin secvențiere, știm, avem câteva variante virale deja definite – varianta britanică, sud-africană, braziliană.

La nivel individual nu putem să știm dacă suntem în procentul celor 95% care am dezvoltat anticorpi protectori, sau suntem în procentul celor de 5% care nu avem un nivel suficient de protecție de anticorpi, mai ales dacă facem parte din categoria celor mai vulnerabili, celor cu boli care scad imunitatea”, a spus Valeriu Gheorghiță la Digi24.

ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță, recomandare pentru persoane imuno-deprimate

Același medic care coordonează campania de imunizare din România mai spune că persoanele imuno-deprimate pot să se vaccineze, și este înalt recomandat să o facă.

Cu toate acestea, dr. Gheorghiță mai afirmă că ”ne întrebăm cât de mult vor dezvolta aceste persoane anticorpi protectori. În cazul persoanelor respective, cu atât mai mult este nevoie să respectăm mai departe măsurile de prevenție, chiar pentru riscul individual”.

Un pacient imunodeprimat nu este neapărat unul bătrân. Există afecțiuni ereditare care suprimă sistemul imunitar și predispun la forme grave ale infecției SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT