News

Trebuie sau nu să folosești luminile de avarie în coloană? Ce scrie, de fapt, în Codul Rutier

Nu toți șoferii din România cunosc legislația privind luminile de avarie. Suntem sau nu obligați să le folosim în coloană? Ce spune Codul Rutier 2025.
23.02.2025 | 20:18
Trebuie sau nu sa folosesti luminile de avarie in coloana Ce scrie de fapt in Codul Rutier
Codul Rutier 2025: când se folosesc, de fapt, luminile de avarie. Sunt obligatorii în coloană? Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ce spune Codul Rutier 2025 despre modul în care se folosesc în trafic luminile de avarie. Ce se întâmplă atunci când ne deplasăm în coloană. Avem vreo obligație legată de iluminare și semnalizare?

Codul Rutier 2025: când se folosesc, de fapt, luminile de avarie. Sunt obligatorii în coloană?

Alături de partea mecanică, sistemul de iluminare și semnalizare al unei mașini este un component fundamental. Acesta contribuie decisiv la siguranța noastră în trafic. În România, folosirea acestui sistem este reglementată prin lege.

ADVERTISEMENT

Din păcate, nu toți șoferii sunt la curent cu prevederile din Codul Rutier atunci când vine vorba de folosirea semnalizării. De exemplu, mulți nu știu sau ”nu vor să știe” cum se folosesc corect luminile de avarie.

În țara noastră este la ”modă” circulația în coloană. Fie că vorbim de traficul din marile orașe, cum este Capitala, sau cel spre munte sau mare în perioada concediilor, cu toții circulăm în coloană.

ADVERTISEMENT

În momentul în care dai de o coloană formată din cauza unui ambuteiaj este recomandat să aprinzi luminile de avarie, dar doar dacă ești ultima mașină. Dacă adopți acest comportament, cei din spate vor putea observa din timp mașinile oprite și vor putea reduce viteza.

FOARTE IMPORTANT! În momentul în care nu mai ești ultimul în coloană, mai exact atunci când în urma ta au ajuns și alte mașini, poți opri luminile de avarie.

ADVERTISEMENT

Avariile se mai pot activa atunci când faci parte dintr-un cortegiu funerar sau un alt grup organizat de vehicule. E recomandat să ai aceste lumini pornite. În cazul în care ești ultima mașină din această coloană, atunci ai obligația de a folosi luminile de avarie.

ADVERTISEMENT

Când ești obligat, de fapt, să folosești luminile de avarie

Legislația rutieră din România este extrem de clară privind luminile de avarie. Problema este că ele sunt folosite cel mai des atunci când nu ar trebui. Așa cum sugerează și numele, luminile de avarie se folosesc atunci când un vehicul este avariat, a rămas imobilizat pe carosabil și nu se mai poate deplasa sau se deplasează foarte încet.

Mulți însă nu iau în vedere prevederile din Codul Rutier. Cei mai mulți șoferi folosesc luminile de avarie și în alte situații neindicate. De exemplu, atunci când staționează într-un loc interzis, în semn de mulțumire sau când efectuează o manevră interzisa (merg pe linia de tramvai și intră în mod abuziv înapoi pe bandă, mulțumind celui care le-a permis trecerea).

Ce amendă primești pentru folosirea incorectă a luminilor de avarie

Folosirea nejustificată a luminilor de avarie scade responsabilitatea în trafic și, totodată, siguranța. Mulți șoferi din România cred că dacă au oprit într-un loc nepermis (exemplu: la un magazin), dar pun luminile de avarie, scapă de amendă.

Se înșeală amarnic! Poliția spune foarte clar că folosirea acestor semnale luminoasă e justificată doar în anumite situații. ”Luminile de avarie se folosesc […] când vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabilă, când vehiculul se deplasează foarte lent și/sau constituie el însuși un pericol pentru ceilalți participanți la trafic, când autovehiculul sau tramvaiul este remorcat”, precizează Poliția Română, conform Promotor.

În cazul în care un șofer este prins de Poliție că a oprit neregulamentar, acesta riscă o amendă între 810 și 1.012,5 lei. E sancționat chiar dacă are avariile puse.