News

Trecutul turbulent al lui Mircea Chelaru, deputat AUR. Este un adulator al mareşalului Antonescu şi un dacopat convins

03.02.2021 | 16:24
Trecutul turbulent al lui Mircea Chelaru deputat AUR Este un adulator al maresalului Antonescu si un dacopat convins
Deputatul AUR, Mircea Chelaru/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Deputatul Mircea Chelaru este de departe cel mai pitoresc personaj pe care AUR l-a trimis în Parlament. Fost șef al Armatei, adulator al lui Ion Antonescu, vânător de „separatiști” în Dobrogea și Oltenia și dacopat, fostul general Chelaru a intrat în Parlament cu o condamnare penală și mai multe partide în CV.

Mircea Chelaru a avut o carieră militară strălucită până când unele declarații sau gesturi ale sale au ridicat dubii asupra contactului său cu realitatea. Până astăzi, rămâne singurul om care a indentificat mișcări separatiste în Dobrogea și Oltenia.

ADVERTISEMENT

Tot el este printre foarte puținii oameni de pe fața Pământului care cred că strămoșii spaniolilor de astăzi practicau „zamolxianismul”, religia vechilor geto-daci.

Generalul Chelaru sare la beregata Armatei Roșii

Ofițer de meserie, Mircea Chelaru a avansat rapid, ajungând în 1997 comandant al Corpului 10 Armată „Ștefan cel Mare” din Iași. Abia instalat la comanda acestei unități a început să se rățoiască, neîntrebat de nimeni, la Armata XIV-a rusă din Transnistria. „Armata a XIV-a este un fel de pisică care se arată șoricelului din borcan, ca acesta să moară de infarct. Suntem în stare ca, în zece ore, să facem față la două Armate a XIV-a”, spunea Chelaru în decembrie 1997.

ADVERTISEMENT

Bravada lui l-a amuzat copios de comandantul de atunci al armatei ruse din Transnistria, generalul Valeri Evnevici. „Dacă se pricepe așa de bine la pisici, acest general ar trebui să se ocupe cu prăsirea motanilor și să-i hrănească cu smântână. Eu nici măcar nu-i știu figura acestui general, nu știu unde a învățat, în ce școală. Nu-l cunosc și nici nu vreau să-l cunosc pe acest general. Cunosc însă istoria Rusiei, cunosc bine și istoria Romaniei. Acest general știe prost istoria. În plus, tot acest corp de armată și iubitorii săi de motani nu înseamnă o problemă pentru armata rusă”, spunea Evnevici, citat de Ziarul de Iași.

Reacții mai serioase a provocat cererea pe care Chelaru a făcut-o Consiliului Local din Iași pentru instalarea în bulevardul Copou a busturilor celor trei mareșali pe care i-a avut armata română: Alexandru Averescu, Constantin Prezan și Ion Antonescu, acesta din urmă fiind executat pentru crimele de război comise în Transnistria și Odessa. Intenția a provocat revolta intelectualilor ieșeni și a comunității evreiești astfel că, în locul unui bust al lui Antonescu, a fost ridicat cel al regelui Ferdinand.

ADVERTISEMENT

Enclava din Oltenia și bustul lui Antonescu

Scandalul nu l-a împiedicat pe președintele Emil Constantinescu să-l numească pe Mircea Chelaru, în februarie 2000, drept șef al Marelui Stat Major, cea mai înaltă funcție la care poate aspira un ofițer activ al MApN. Însă gura mare a lui Chelaru i-a scurtat mandatul. Pe 27 octombrie 2000, la numai două zile după ce fusese avansat general de corp de armată, a făcut o serie de declarații deplasate, care se refereau inclusiv la chestiuni care țin de domeniul civil.

Vorbind de amenințările la adresa securității naționale, a invocat existența unor mișcări separatiste în Dobrogea și Oltenia. „Uitați-vă ce se înâmplă cu modul de interpretare a transferului proprietăţii pădurilor, cum se pune problema învăţământului, a autonomizărilor sau a guvernărilor locale, indiferent că este vorba de Dobrogea sau de sudul Craiovei, al Olteniei, unde am auzit că trebuie neapărat făcută o enclavă”, spunea Chelaru.

ADVERTISEMENT

Cum mediul politic a reacționat cu nervozitate la fantasmogăriile generalului cu barbișon, acesta și-a prezentat demisia după câteva zile. Decizia a fost primită fără niciun regret la Palatul Cotroceni, un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale precizând că demisia a fost acceptată „având în vedere apariţia unor declaraţii neadecvate funcţiei şi pentru a evita orice interpretare greşită cu privire la modul în care înţelege exercitarea controlului democratic civil asupra forţelor armate”.

După demisie, Chelaru a mai rămas ofițer activ mai puțin de un, în calitate de comandant al Armatei a IV-a, trecerea în rezervă trăgându-i-se din cauza slăbiciunii față de mareșalul Antonescu. Astfel, el a participat la dezvelirea unui bust al acestuia în curtea unei biserici din București, la 55 de ani de la moarte. La eveniment, participase și președintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, și Iosif Constantin Drăgan, om de afaceri cu simpatii legionare clare.

Ulterior, Mircea Chelaru a fost chemat să dea socoteală pentru participarea la acest eveniment în fața Consiliului de Judecată al MApN pentru implicarea în activități politice. „Nu puteam să mă enclavizez față de aceste personalități. Consider că s-a făcut un atentat violent asupra imaginii mele publice”, se justifica Chelaru în presă. Până la urmă, și-a cerut singur trecerea în rezervă.

Politica din poziție ginecologică

Odată ajuns în rezervă, generalul a fost ales în 2002 președinte al Partidului Unității Naționale Române (PUNR), partid care ratase intrarea în Parlament la alegerile din 2000, după ce în anii 90 avusese o oarecare popularitate, mai ales în rândurile electoratului naționalist din Transilvania.

Chelaru a încercat în zadar să revitalizeze partidul prin diverse alianțe. „Nu mai putem sta în poziție ginecologică”, le spunea delegaților la Congresul din 2004. Perioada „ginecologică” a PUNR s-a încheiat în 2006 când a fuzionat cu PC-ul lui Dan Voiculescu. Gura mare i-a adus noi neplăceri generalului. Împreună cu Codrin Ștefănescu, un alt „rebel fără cauză” al politici românești, a fost exclus din PC în aprilie 2007 pentru declarații publice în afara liniei partidului.

Mircea Chelaru, boii și Traian

După eșecul din politică, Mircea Chelaru și-a descoperit vocația de istoric, alături de un alt „Herodot cu epoleți”, generalul Nicolae Spiroiu, fost ministru al Apărării. Cei doi au apărut într-un documentar din 2012, „Dacii – Adevăruri tulburătoare”, care a însemnat un reviriment al „dacopatiei”, termen prin care scriitorul Dan Alexe i-a numit pe propovăduitorii teoriilor care acordă dacilor un rol disproporționat de mare în istoria lumii.

Cei doi generali debitau în respectivul „documentar” argumente cum că, de fapt, mai toți europenii s-ar trage din stirpea aleasă a dacilor. De exemplu, Chelaru spunea cu seninătate că letonii se trag din tribul boilor din Maramureș. Citând un dacopat din perioada interbelică, generalul ne povestește cum iberii, strămoșii spaniolilor se închinau la Zamolxis. „Alex Busuioceanu a studiat zamolxianismul în Peninsula Iberică. Rămâneți stupefiat câte obiceiuri, câte reguli se aplică după legile lui Zamolxe. Traian, ibericul, vine și în lucrarea lui Christodomus (un istoric de care doar dacopații știu și a cărui operă, în mod convenabil, este pierdută – n.red.) (…) spune: Mă întorc în țara străbunilor mei!  Traian spune asta”, afirma doct generalul reprofilat la vârsta senectuții în istoric.

Tihna cărturarului Chelaru a fost tulburată de condamnarea penală primită în 2015 într-o cauză disjunsă din dosarul „Case pentru generali”. Mircea Chelaru a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru că a cumpărat, fără drept, o locuință pe care o primise în chirie de la Ministerul Apărării. Pe lângă plata prejudiciului cauzat MApN, de circa 93.000 de lei, Chelaru a trebuit să returneze și banii obținuți din vânzarea ulterioară a locuinței, în jur de 300.000 de euro.

Alianța vânătorilor de separatiști

După trei ani, în 2018, Chelaru s-a decis să se reîntoarcă în politică, anume în Partidul Neamul Românesc, fondat de către fostul deputat PSD Ninel Peia. Și acesta este un vânător de separatiști, el afirmând că incendiul din Colectiv a fost pus intenționat pentru a sluji ca pretext pentru secesiunea Moldovei și Transilvania, secesiune evitată de către Victor Ponta care a decis să demisioneze pentru a-i lăsa pe separatiști fără pretext.

Ninel Peia este un antivaccinist convins, el susținând că îmbolnăvirile cu E. coli ale unor copii din Argeș în martie 2016 au fost provocate, de fapt, de vaccinare. În replică la aceste afirmații, Daniel Funeriu, fostul ministru al Educației, l-a numit „imbecil”, iar Peia l-a amenințat cu bătaia. Conducerea PSD a decis că este totuși cam mult și l-a dat afară din partid.

În 2018, Peia a cooptat mai mulți ofițeri în rezervă, printre care și Chelaru, în Partidul Neamul Românesc, partid care își propunea să se lupte cu George Soros și ciracii lui români! „Adepții lui Soros sunt ca sectanții, se sprijină unii pe alții pentru a ajunge în pozițiile cheie ale statului român și din acele poziții blochează orice inițiativă în folosul poporului român. Progresismul promotor al corectitudinii politice a ridicat la rang înalt prostituția morală, care a terfelit morala creștină, acceptând până și împerecherea nefirească”, spunea Peia, potrivit Jurnalul.

Mircea Chelaru a candidat din partea PNR la primăria Bucureștilor cu sloganul cazon „Ordine și disciplină”, care nu a produs efectele scontate, astfel că generalul s-a înscris în AUR, noua senzație a naționaliștilor români, partid care l-a făcut deputat de Argeș.

ADVERTISEMENT