News

Trei ani de la condamnarea lui Liviu Dragnea. Ce a făcut în tot acest timp fostul lider PSD, actual ”vector de imagine” al Alianței Pentru Patrie

Au trecut trei ani de când Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv și a mers la închisoare. Între timp, acesta a și fost eliberat din penitenciar și acum are un nou partid.
27.05.2022 | 06:35
Trei ani de la condamnarea lui Liviu Dragnea Ce a facut in tot acest timp fostul lider PSD actual vector de imagine al Aliantei Pentru Patrie
Astăzi se împlinesc trei ani de când Liviu Dragnea a intrat la închisoare. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Au trecut trei ani de la arestarea lui Liviu Dragnea, fostul lider social democrat. Între timp, acesta și-a și ispășit pedeapsa și chiar se pregătește să revină pe marea scenă politică. Cei aflați la putere acum, însă, pare că au păreri nu tocmai pozitive despre această încercare a lui Dragnea. O tentativă de a reveni dacă nu la vârf, măcar într-un punct de unde poate să-și reia ascensiunea.

Cum a ajuns Liviu Dragnea la închisoare, după ani de termene și amânări

La doar o zi după alegerile europarlamentare desfășurate în România, pe 27 mai 2019 Liviu Dragnea își afla sentința definitivă în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC, un dosar care l-a bântuit ani de zile și de care liderul teleormănean a încercat să scape prin toate modurile pe care le-a găsit disponibile. N-a reușit, însă, să modifice legile justiției atât de mult și atât de rapid. Astfel, acum trei ani, într-o zi de luni, Dragnea primea decizia finală de la ICCJ, trei ani și șase luni de închisoare cu executare. Cândva pe parcursul după-amiezii, fostul șef al PSD ajungea la Rahova.

ADVERTISEMENT

Dragnea n-a petrecut însă întreaga pedeapsă după gratii. Ar fi fost chiar și acum la închisoare, având în vedere că abia se împlinesc trei ani de la condamnare. A ieșit mai devreme și a început să se pună repede pe picioare, pentru a putea reveni în politică.

Până la acest punct, însă, Liviu Dragnea a trecut prin mai multe pățanii, ce s-au soldat cu diverse consecințe. Unele fizice, altele mai degrabă morale.

ADVERTISEMENT

Fostul lider PSD a trecut prin diverse încurcături după gratii

Având cunoștințe de mecanică din tinerețe, Dragnea și-a găsit de lucru la atelierul auto al penitenciarului. Dreptul la muncă i-a fost luat între timp, asta după ce a dat un interviu prin Skype fostei sale consiliere. Până atunci, însă, liderul social-democrat a reușit să se taie la mână cu un flex, care i-a alunecat în timp ce lucra la ușa unei dube pentru transportul deținuților. Rana i-a fost îngrijită în penitenciar, unde i-a fost administrat și vaccinul anti-tetanos.

Dragnea a reușit să-i fie recunoscute și zilele de muncă pe care nu le-a prestat. Asta pentru că a fost împiedicat de către conducerea penitenciarului să lucreze, ca ”pedeapsă” pentru interviul de pe Skype. Magistrații au decis că s-a constatat încălcarea dreptului la muncă în cazul fostului șef al PSD.

ADVERTISEMENT

Tot în penitenciar, Dragnea a reușit să se îmbolnăvească de Covid-19, contractând virusul de la colegul său de celulă. Acesta a trecut ușor peste boală, însă, neavând simptome specifice bolii. Codrin Ștefănescu făcea anunțul despre Covid-19: ”În sfârşit! Am vorbit cu Liviu Dragnea! M-a sunat din spitalul penitenciarului Jilava, secţia celor infectaţi de virus, unde a fost transferat cu câteva zile în urmă! M-a rugat să transmit tuturor că starea sa nu s-a agravat. Cel puţin până azi! M-a asigurat că va trece şi prin această nouă încercare, şi că va lupta pentru viaţa sa!”

Poate una dintre surprizele pentru publicul general a fost apariția lui Liviu Dragnea fără mustața sa emblematică. Se întâmpla în noiembrie 2019, când liderul PSD a fost dus la instanța supremă. Acesta își susținea cauza de anulare a deciziei de condamnare la închisoare.

ADVERTISEMENT

Liviu Dragnea, din nou liber după doi ani și două luni

Într-un final, Dragnea a reușit să iasă din închisoare după ce a ispășit doi ani și două luni de detenție, pe care le-a numit ”chin și suferință”. acuzând totodată că regimul politic din țară este ”o dictatură feroce.” Liderul PSD a tot încercat, de-a lungul anilor, să iasă din penitenciar, însă abia în data de 15 iulie 2021 acesta a fost liberat condiționat și a putut să se întoarcă acasă. A contat, desigur, faptul că ”a avut un comportament exemplar” pe parcursul detenției.

Ceea ce a și făcut. Câteva zile mai târziu, acesta se bucura de weekend în compania (fostei sale) iubite, Irina Tănase, dar și a altor prieteni, între care Codrin Ștefănescu și Carmen Dan, oameni de nădejde ai liderului social-democrat.

Desigur, faptul că Liviu Dragnea este acum un om (aproape) liber nu înseamnă că toate problemele sale au dispărut. Mai este vizat și în alte dosare aflate pe mesele procurorilor. În paralel, parlamentarii încearcă să-l împiedice să se întoarcă în Casa Poporului, prin intermediul noii formațiuni cu care s-a asociat.

Încă din septembrie 2021, acesta a prezentat proiectul Alianța Pentru Patrie, despre care a spus că ”s-a născut din lacrimi, deznădejde și suferință.” Fostul lider social-democrat îi are acum alături pe Liviu Pop și pe Codrin Ștefănescu. Cu siguranță, până la următoarele alegeri, și alte nume care i-au fost apropiate lui Dragnea în trecut ar putea reapărea în preajma sa. De notat este însă faptul că Liviu Dragnea doar își împrumută imaginea partidului momentan. Nu are voie să se înscrie într-un partid, astfel că ”privește de pe margine” ce se întâmplă cu APP și este vectorul de imagine al formațiunii.

Revenirea teleormăneanului în politica națională ar putea fi împiedicată din fașă

Planurile lui Liviu Dragnea de a reveni în politica națională ar putea fi, însă, zadarnice. Asta pentru că un proiect de lege aflat acum în Parlament le interzice persoanelor care au suferit condamnări penale să mai candideze la parlamentare. Singurele excepții sunt în cazul reabilitării, amnistiei sau dezincriminării faptei.

În urmă cu doar câteva zile, pe 24 mai, comisia Juridică a Camerei Deputaților a votat pentru noua modificare a legii 208/2015. Amendamentul specifică faptul că nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, au fost condamnare definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia post-condamnatorie sau dezincriminarea.”

De la comisia Juridică, propunerea merge la comisia Administrativă. Dacă trece și de aceasta, va ajunge în Camera Deputaților, pentru a fi supusă la vot. Deși există diverse nume care ar urma să fie afectate de această modificare a legii 208, Liviu Dragnea este cel mai important dintre aceștia. Aflat la vârful unui partid nou-înființat, fostul social-democrat încearcă acum să redevină relevant prin intermediul Alianței Pentru Patrie. Dacă va reuși, însă, rămâne de văzut în următorii doi ani de zile.

ADVERTISEMENT