Luni, 24 februarie 2025, se împlinesc trei ani de război între Rusia și Ucraina. Pentru a marca această bornă și a-și arăta sprijinul față de poporul ucrainean, liderii UE sunt prezenți la Kiev.
Astăzi se împlinesc trei ani de când Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să invadeze Ucraina. ”Operațiunea militară specială”, așa cum numește dictatorul rus războiul său de agresiune, se întinde pe sute de kilometri de linii de front. Conflictul a devastat zone vaste din statul ucrainean, a ucis sute de mii de oameni simpli și soldați și a făcut ca milioane de persoane să fugă din țara vecină.
Cu ocazia împlinirii a trei ani de conflict, liderii Uniunii Europene se află la Kiev. Au ajuns aici pentru a-şi exprima susţinerea faţă de Ucraina. În țara vecină are loc Summitul organizat la Kiev și intitulat ”Defence and Security Strategy of Unity. Action Plan”.
Încă de la primele ore ale dimineții, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, alături de preşedintele Consiliului European, Antonio Costa au sosit la Kiev. Imagini cu cei doi au apărut deja pe platformele de socializare.
”Ne aflăm azi la Kiev pentru că Ucraina este Europa. În această luptă pentru supravieţuire, nu este numai destinul Ucrainei în joc. Este destinul Europei”, a declarat preşedinta Comisiei Europene într-un video publicat pe X.
La rândul său, preşedintele Consiliului European, Antonio Costa, a notat și el că ”viitorul Ucrainei este în Uniunea Europeană şi securitatea Ucrainei este securitatea Europei”.
”În urmă cu trei ani, în chiar acest moment, invazia Rusiei a distrus pacea în Ucraina şi a provocat o imensă suferinţă poporului ucrainean”, a scris Costa pe X luni dimineaţă, cu câteva ore înainte de sosirea la Kiev.
Conform informațiile postate pe site-ul Administrației Prezidențiale, din partea României, președintele interimar Ilie Bolojan va participa prin videoconferință, de la ora 11:00, la evenimentul organizat la Kiev.
”Acum, când se împlinesc trei ani de la invazia la scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei, România își reafirmă angajamentul deplin față de libertatea, suveranitatea și independența acestei țări. Trebuie să avem o Ucraină puternică până când se poate ajunge la o pace dreaptă și de durată”, scrie Bolojan, pe X.
Potrivit datelor oficiale prezentate de Comisia Europeană, UE şi cele 27 state membre au susţinut Ucraina în ultimii trei ani cu aproape 134 de miliarde de euro. Din acest total, 48 de miliarde de euro reprezintă asistenţă militară.
În această săptămână, șefa Comisiei Europene urmează să anunțe încă un ajutor financiar pentru Ucraina. Vorbim de un sprijin în valoare de 3,5 miliarde euro. Banii ar ajuta Guvernul de la Kiev să cumpere echipamente militare.