News

Trei cutremure au avut loc în România în mai puțin de o oră, în noaptea de joi spre vineri

31.05.2019 | 08:42
Trei cutremure au avut loc in Romania in mai putin de o ora in noaptea de joi spre vineri

Trei cutremure s-au produs în România în decurs de o oră, în noaptea de joi spre vineri, în zona seismică Vrancea. Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat că cel mai puternic dintre aceste cutremure a avut o magnitudine estimată la 2,8 grade pe scara Richter.

Ce magnitudine au avut cutremurele produse în Vrancea

Primul seism a avut loc în jurul orei 00:18 la o adâncime de 122 de kilometri și a avut o magnitudine de 2,6 grade pe scara Richter. Cutremur s-a produs în apropierea oraşelor Odobeşti (43km), Râmnicu Sărat (49km), Nehoiu (49km), Panciu (51km) şi Buzău (53km). Seimsul a fost urmat la doar 24 de minute de un altul, cu aceeași magnitudine. Mișcarea tectonică a avut epicentrul  în apropiere de Nehoiu (34km), Covasna(44km), Întorsura Buzăului (55km), Târgu Secuiesc (56km) şi Slănic-Moldova (57km).

Ultimul și cel mai puternic cutremur din serie, de 2,8 grade pe scara Richter, s-a produs la 01:25, în județul Buzău, la o adâncime de 114 kilometri, în apropiere de orașele Nehoiu (26km), Buzău (49km), Mizil (51km), Covasna (51km) şi Întorsura Buzăului (56km).  În această lună, în zona seismică Vrancea, au avut loc mai multe cutremure, dintre care două au avut o magnitudine de peste 4 grade pe scara Richter.

cutremur
Cutremure în zona Vrancea, în noaptea de joi spre vineri, înainte de sosirea Papei Francisc în România foto: digi24

Care au fost cele mai puternice cutremure din această lună

Unul dintre ele a avut loc pe 22 mai și  s-a produs in apropierea urmatoarelor orase: Nehoiu(16km), Covasna(31km), Întorsura Buzăului(32km), Târgu Secuiesc(46km), Vălenii de Munte(49km).  Cutremurul s-a produs in Zona seismică Vrancea, judetul Buzău, la adâncimea de 150km. Nu au fost raportate pagube. Acesta a fost al doilea cel mai puternic seism din această lună, după cel produs în 18 mai, cu o magnitudine estimată iniţial la 4,1 grade, apoi la 4,2 grade pe scara Richter.

“În urmă cu puţin timp, în zona seismică Vrancea s-a produs un #CUTREMUR cu magnitudinea de 4.2 pe scara Richter, la adâncimea de 120 km. Până în acest moment, nu s-au înregistrat apeluri sau alte informaţii privind posibile pagube”, a anunţat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), pe Facebook, la vremea respectivă.