News

Trei decenii, aproape 30 de miniștri! Cine a condus Sănătatea după Revoluție

03.02.2021 | 12:43
Trei decenii aproape 30 de ministri Cine a condus Sanatatea dupa Revolutie
Trei decenii, aproape 30 de miniștri la Sănătate. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Trei decenii, aproape 30 de miniștri, aceasta este rețeta pe care a aplicat-o Guvernul României pentru departamentul de sănătate al țării. La ani buni de la Revoluție, spitalele sunt la pământ, multe dintre ele cu probleme numeroase și medicii par să lupte cu mâinile goale în fața unei pandemii care a îngrozit întreaga planetă.

În tot acest timp, clasa politică a dus războiul la un alt nivel. Cei doi poli de putere au mutat atacurile în online și la televiziunile de casă, acolo unde culpa este împărțită după bunul plac.

ADVERTISEMENT

Un singur lucru lipsește cu desăvârșire din toată această tevatură. Indiferent de culoarea ei politică, soluția nu a venit de nicăieri. Ministerul Sănătății numără pe degetele unei singure mâini spitalele construite după Revoluție, dar contabilizează tragedii zilnic.

Trei decenii, aproape 30 de miniștri la Sănătate!

Dan Enăchescu a fost primul om care s-a ocupat de acest minister după momentul decembrie 1989. A făcut-o din partea FSN-ului, în guvernul Petre Roman I. A fost înlocuit după jumătate de an de Bogdan Marinescu. Și el a a venit pe filiera Frontului Salvării. Preț de o singură lună, în guvernul asigurat de Teodor Stolojan am avut un independent, pe Mircea Maiorescu.

ADVERTISEMENT

Iulian Mincu și Daniela Bartoș au condus ministerul în următorii 4 ani în guvernarea lui Nicolae Văcăroiu, primul premier care a început construirea unui spital după Revoluție. Toate detaliile le ai AICI.

Sursa foto – hepta.ro

Schimbarea de putere a adus nu mai puțin de alți 5 miniștri. Dreapta se impunea pentru prima oară, dar a făcut-o cu ajutorul minorităților. Ștefan Drăgulescu de la PNȚCD și independentul Ion Victor Bruckner s-au aflat în fruntea ministerului până pe 17 aprilie 1998.

ADVERTISEMENT

Au urmat Francisc Bárányi de la UDMR, o lună de zile liberalul Valeriu Stoica și, din nou, maghiarii, reprezentanți preț de aproape doi ani și jumătate de Gábor Hajdu în guvernele Radu Vasile și Mugur Isărescu.

PSD, PNL, UDMR! Cine a condus Ministerul Sănătății?

Reîntoarcerea PSD-ului în fruntea Executivului a adus 4 miniștri de sănătate în 4 ani de zile. Guvernul Năstase i-a propus pe Daniela Bartoș, Mircea Beuran, Ionel Blănculescu și Ovidiu Brânzan până în decembrie 2004.

ADVERTISEMENT

Următorii 4 ani de zile, dreapta a fost cea care a condus ostilitățile în sănătate. A făcut-o în guvernul liberal al lui Tăriceanu cu doi miniștri, Mircea Cinteză și Eugen Nicolăescu.

Sursa foto – hepta.ro

De la finalul anului 2008 și până la capătul guvernării Emil Boc, Sănătatea a fost repartizată lui Ion Bazac de la PSD, Adrian Videanu de la PDL și Attila Cseke de la UDMR. Tot maghiarii, prin Ladislau Ritli au fost în frunte până la urcarea lui Victor Ponta în funcția de premier.

Vasile Cepoi și Raed Arafat sunt independenții care au asigurat ministerul până în decembrie 2012. Liberalul Eugen Nicolăescu a fost omul numărul 1 în cabinetul Ponta II, după care a trecut social democratul Nicolae Bănicioiu până la tragedia de la Colectiv.

Dreapta, ultima care a asigurat conducerea ministerului

Independenții Patriciu Achimaș-Cadariu și Vlad Voiculescu au fost aleșii lui Dacian Cioloș, dar Liviu Dragnea a câștigat tot ce se putea câștiga la alegerile parlamentare din 2016. Florian Dorel Bodog a asigurat sănătatea în cabinetele Grindeanu și Tudose, însă Viorica Dăncilă a mizat pe Sorina Pintea.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Ultima schimbare de putere din România a însemnat venirea la minister a liberalilor Victor Costache și Nelu Tătaru. După împărțirea ministerelor, USR/Plus a mers pe mâna lui Vlad Voiculescu, cel care conduce acum Sănătatea.

PSD, lider autoritar în fruntea Ministerului Sănătății. UDMR, marea surpriză

Așadar, trei decenii, aproape 30 de miniștri, ici colo, câteva spitale construite. Concret, din 1989 încoace, PSD a stat cel mai mult la conducerea ministerului Sănătății. Social democrații au avut nu mai puțin de 12 oameni în fruntea ministerului pe care l-au condus preț de 5547 de zile.

Sursa foto – hepta.ro

Liberalii au fost la putere în 4 rânduri, însumând 3060 de zile. UDMR a avut cheia în 3 rânduri și a strâns 1836 de zile. De cinci ori ministerul a fost în subordinea independenților, adică 1095 de zile. Alianța USR/Plus este cea care conduce Ministerul Sănătății de 42 de zile.

De remarcat că cel mai lung mandat ca ministru al sănătății l-a avut liberalul Eugen Nicolăescu. Acesta a condus forul de pe 22 august 2005 până pe 22 decembrie 2008, adică 1310 zile.

ADVERTISEMENT