Sport

Trei dintre semifinalistele de la Euro 2016 sunt adversare în grupa F – „grupa morţii“

Ultimele jocuri din prima etapă de la Euro 2020 sunt Ungaria - Portugalia, de la ora 19:00, şi Franţa - Germania, 22:00, în grupa F
15.06.2021 | 00:36
Trei dintre semifinalistele de la Euro 2016 sunt adversare in grupa F  grupa mortii
ADVERTISEMENT

Ultima zi de meciuri din prima etapă de la Euro 2020, marţi, 15 iunie, are doar două partide programate, cele din grupa F, considerată grupa morţii. Portugalia, campioana europeană en-titre, Franţa, vicecampioana Euro 2016 şi campioana mondială din 2018, Germania, cea mai titrată formaţie din istoria Europenelor şi semifinalistă la ultima ediţie, plus outsidera Ungaria îşi joacă şansa.

Ungaria – Portugalia, marţi, de la ora 19:00

Ziua debutează cu Ungaria – Portugalia, de la ora 19:00, pe Arena Puskas din Budapesta. Pro TV transmite şi această a 11-a partidă de la Euro 2020, care îl va avea la centru pe arbitrul turc Cüneyt Çakır.

ADVERTISEMENT

Portugalia, minim sferturi de fiecare dată la Euro

Ungaria se află în faţa celei de-a patra participări la un Campionat European. În 1964 şi 1972, când doar 4 echipe ajungeau la turneul final, a terminat pe 3 şi pe 4. Apoi, a fost nevoită să aştepte 44 de ani pentru un nou turneu final continental. A revenit în 2016, când a reuşit să câştige o grupă cu Islanda (locul 2), Austria (ultima) şi… Portugalia, care a terminat a treia. În sferturi, însă, Belgia i-a spulberat pe maghiari cu 4-0.

Portugalia a avut mereu rezultate bune la Euro. În 7 participări, ultimele 6 consecutive, a ajuns de două ori în sferturi, de trei ori în semifinale şi de două ori în finală, câştigând-o pe cea din 2016.

ADVERTISEMENT

Portugalia, favorită în faţa gazdei Ungaria

Ungaria este echipa cu cele mai mici şanse de calificare dintr-o grupă cu trei granzi, trei foste câştigătoare de Euro şi trei semifinaliste la ediţia precedentă. Maghiarii vor juca în faţa propriilor fani şi au demonstrat la precedenta ediţie că un grup unit poate bloca vedetele Portugaliei.

Dar lusitanii sunt favoriţii acestei întâlniri. Cristiano Ronaldo este considerat de mulţi cel mai bun fotbalist din lume şi chiar din istorie, iar în spatele lui e un lot extrem de valoros, format din jucători din cele mai puternice campionate. La precedenta ediţie, Ungaria – Portugalia s-a terminat 3-3 în ultimul meci din grupă, iar Ronaldo şi ai lui s-au calificat norocos de pe locul al treilea.

ADVERTISEMENT

Formaţiile probabile în Ungaria – Portugalia

Ungaria (3-5-2): Gulácsi – Fiola, Orbán, Attila Szalai – Lovrencsics, Kleinheisler, Nagy, Schäfer, Holender – Roland Sallai, Ádám Szalai. Antrenor: Marco Rossi.

Portugalia (4-3-3): Rui Patrício – Nélson Semedo, Rúben Dias, Pepe, Guerreiro – Rúben Neves, William, Bruno Fernandes – Bernardo Silva, Cristiano Ronaldo, Diogo Jota. Antrenor: Fernando Santos.

ADVERTISEMENT

Jucători-cheie şi fotbalişti de urmărit în Ungaria – Portugalia

În absenţa talentatului Dominik Szoboszlai, care a ratat Euro 2020 din cauza unei accidentări suferită în iarnă (!), omul-cheie al maghiarilor va fi fundaşul Willi Orban, de la RB Leipzig. Sigur în apărare, Orban e periculos şi în careul advers. Are 5 goluri la naţională de la debutul din octombrie 2018. Doar veteranul atacant Adam Szalai a înscris mai mult în acest timp. Un rol important ar putea avea Roland Sallai. Fie că joacă în bandă sau în spatele lui Szalai, apare des la finalizare. A marcat de 3 ori în ultimele 4 partide pentru Ungaria.

În tabăra portugheză, omul numărul 1 este, fără doar şi poate, Cristiano Ronaldo. Un jucător complet, un marcator pur-sânge şi căpitanul care îşi trage colegii după el. În spatele lui vor fi Bruno Fernandes (Manchester United), Bernardo Silva (Manchester City) şi Diogo Jota (Liverpool), o tripletă de superclasă, din care ultimul poate fi revelaţia Portugaliei. Jota a jucat excelent în Premier League şi poate fi momentul lui de glorie.

  • (P) Cotă SUPERBET pentru Ungaria – Portugalia: 1,90 este cota pentru „Ronaldo marchează”. Vezi aici toate cotele!

Franţa – Germania, marţi, de la ora 22:00

Finala din grupe este Franţa – Germania, de la ora 22:00, pe Allianz Arena din Munchen. Partida, care va fi arbitrată de o brigadă spaniolă, condusă de Carlos del Cerro, poate fi urmărită pe Pro TV.

Împreună, cele două au 5 titluri şi 4 finale pierdute

Franţa a găzduit 3 ediţii de Euro şi a participat la nouă, inclusiv ultimele şapte. E campioana din 1984 şi 2000 şi a pierdut finala în 2016.

Germania este cea mai bună echipă din istoria Europenelor: 3 titluri, 3 finale pierdute, 3 semifinale pierdute şi prezenţe pe linie din 1972 până acum. Doar în 1968 a ratat calificarea la turneul final, pentru că la primele două ediţii, 1960 şi 1964, nu s-a înscris.

Sub semnul echilibrului

Sunt două super-echipe, cu jucători de clasă mondială. Franţa este, după părerea specialiştilor, principala favorită la cucerirea trofeului, dar Germania nu e nici ea prea departe. Deschamps a câştigat Mondialul din 2018, Low pe cel din 2014, iar antrenorul german a anunţat că se va retrage după turneul final. Ar putea să o fac precum un campion.

La ediţia precedentă, cele două s-au întâlnit în semifinale, iar Franţa a avut câştig de cauză. Iar în 2018, s-au confruntat în Liga Naţiunilor. „Cocoşii“ au câştigat 2-1 acasă şi au remizat 0-0 în deplasare. Ultimul succes german în directe datează de la Mondialul din 2014, în sferturi.

Formaţiile probabile în Franţa – Germania

Franţa (4-3-3): Lloris – Pavard, Varane, Kimpembe, Hernández – Pogba, Kanté, Rabiot – Griezmann, Benzema, Mbappé. Antrenor: Didier Deschamps

Germania (3-4-3): Neuer – Ginter, Hummels, Rüdiger – Kimmich, Gündoğan, Kroos, Gosens – Havertz, Müller, Gnabry. Antrenor: Joachim Low.

Jucători-cheie şi fotbalişti de urmărit în Franţa – Germania

Dacă la fotbal ar fi regulile de la bob, Franţa ar putea veni la Europene cu 3 echipe, nu doar una. Cu toate acestea, din pleiada de fotbalişti, Mbappe se remarcă. E cel mai talentat, un pericol pentru orice apărare, în ciuda celor doar 22 de ani ai săi.

Demn de remarcat va fi, însă, şi Ngolo Kante, de la Chelsea. Kante este, poate, cel mai bun din lume pe postul lui, dar nu a fost niciodată un superstar. E modest, îşi face treaba fără să iasă în evidenţă. El leagă întreaga echipă şi acoperă toate spaţiile la mijlocul terenului. În finala Ligii Campionilor din acest sezon, a fost omul meciului. Dacă prinde o zi mai slabă, şansele Franţei scad.

În tabăra germană, Gnabry a fost golgheterul din calificări, dar Kimmich e omul-crucial. Polivalent, exact la mijlocul terenului, playmaker şi excelent pe fază defensivă, Joshua Kimmich le face pe toate. Surpriza poate veni, însă, de la Kai Havertz. Proaspăt câştigător de Liga Campionilor cu Chelsea, printr-un gol marcat chiar de el, Havertz poate exploda la acest Euro.


  • (P) Cotă SUPERBET pentru Franţa – Germania: 1,69 este cota pentru „PSF X”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT
Tags: