Fotbal international

Trei fotbalişti români au câştigat Supercupa Spaniei! Gică Hagi – dublu succes iberic, Gică Popescu – căpitanul care a ridicat trofeul şi Adi Ilie – ultimul care a triumfat

12.01.2020 | 12:41
Trei fotbalisti romani au castigat Supercupa Spaniei Gica Hagi  dublu succes iberic Gica Popescu  capitanul care a ridicat trofeul si Adi Ilie  ultimul care a triumfat
ADVERTISEMENT

Duminică, de la ora 20:00, se va juca Real Madrid – Atletico Madrid, finala Supercupei Spaniei, iar trei fotbalişti români au câştigat trofeul de-a lungul timpului. FANATIK îţi prezintă poveştile de succes ale lui Gică Hagi, Gică Popescu şi Adrian Ilie în a treia competiţie fotbalistică din Peninsula Iberică.

Gică Hagi, primul fotbalist român care a câştigat Supercupa Spaniei

Transferat de Real Madrid în 1990, Gică Hagi a devenit primul fotbalist român care a câştigat Supercupa Spaniei în acelaşi an. La şapte luni de când semna cu formaţia de pe “Santiago Bernabeu”, fostul internaţional român a triumfat în competiţia internă, însă a jucat doar patru minute în cele două meciuri ale finalei.

ADVERTISEMENT

Pe 5 decembrie 1990, Real Madrid o învingea pe Barcelona, scor 1-0, graţie golului marcat de Michel, iar Gică Hagi era introdus pe teren abia în minutul 86, când îi lua locul celui care deschisese scorul. O săptămână mai târziu, pe 12 decembrie, Alfredo Di Stefan l-a lăsat pe bancă pe durata întregului meciului. Real se impunea pe teren propriu cu 4-1 şi câştiga Supercupa Spaniei pentru a treia oară.

“Regele” a repetat succesul şi în 1994, dar cu Barcelona

După perioada petrecută la Brescia, Gică Hagi s-a transferat la Barcelona în vara anului 1994 şi a câştigat primul trofeu la o lună după ce semnase contractul. Pe 27 august 1994, “Regele” a fost titular în Real Zaragoza – Barcelona 0-2 şi a jucat până în minutul 75. Românul a executat magistral o lovitură liberă în minutul 45, portarul oaspeţilor a respins în faţa şi Stoicikov a dechis scorul.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă a contribuit la primul gol, jurnaliştii de la Mundo Deportivo nu au fost prea entuziasmaţi de Gică Hagi. “A şutat de câteva ori, a oferit pase şi a pornit primul gol după o execuţie senzaţională, dar în restul timpului a pierdut foarte multe mingi”, descriau catalanii.

Meciul retur, când Zaragoza s-a impus pe “Camp Nou”, scor 5-4, dar a pierdut Supercupa Spaniei, a adus şi o accidentare pentru Gică Hagi. La zece minute de la startul meciului, la scurt timp după ce atinsese prima oară mingea, “Regele” s-a accidentat şi a ieşit de pe teren, sărbătoarea trofeului având un gust amar pentru el.

ADVERTISEMENT

Gică Popescu a ridicat trofeul din postura de căpitan al Barcelonei

Gică Popescu este al doilea fotbalist român care a câştigat Supercupa Spaniei, performanţă obţinută în startul sezonului 1996-1997. “Baciul” a fost titular în Barcelona – Atletico Madrid 5-2 şi a jucat tot meciul chiar dacă a avut probleme mediciale. “A acuzat că o leziune a fost motivul lipsei de activitate. Kiko i-a creat probleme”, au scris catalanii după meciul tur.

După trei zile, pe 28 august, s-a jucat manşa retur, iar Gică Popescu a fost din nou integralist. Barcelona a fost învinsă de Atletico Madrid, scor 1-3, dar a câştigat Supercupa Spaniei. “Acest trofeu ne va da moral pentru campionat”, spunea fostul fundaş central, care ridicase cupa deasupra capului din postura de căpitan al formaţiei catalane.

ADVERTISEMENT

Adrian Ilie, ultimul câştigător român al Supercupei Spaniei

Adrian Ilie a câştigat Supercupa Spaniei în 1999 şi a fost pe teren în manşa tur a finalei. Pe 8 august 1999, “Cobra” a jucat 68 de minute în meciul contra Barcelonei, câştigat de “lilieci”, scor 1-0. “Ghinionist în faţa porţii adverse”, au scris jurnaliştii de la Mundo Deportivo, care i-au acordat o stea pentru prestaţia de pe teren.

O săptămână mai târziu, Adrian Ilie nu a jucat niciun minut în Barcelona – Valencia 3-3, însă şi-a adăugat în palmares Supercupa Spaniei, al doilea trofeu pe care îl câştiga în tricoul formaţiei antrenate de Hector Cuper, după succesul din Cupa Spaniei 1999.

Constantin Gâlcă, ultimul român care a luptat pentru Supercupa Spaniei

Sezonul 2000-2001 le-a adus pe Deportivo La Coruna şi pe Espanyol în finala Supercupei Spaniei. În manşa tur, cele două formaţii au terminat la egalitate, scor 0-0, iar Constantin Gâlcă a fost integralist la formaţia catalană. “L-a completat ideal pe Sergio. Şi-a demonstrat clasa”, îl lăudau jurnaliştii de la Mundo Deportivo, care i-au acordat trei stele.

Deportivo La Coruna s-a impus în meciul retur, scor 2-0, când Gâlcă a fost din nou integralist, iar Espanyol a ratat Supercupa Spaniei. “A încercat să distribuie pase, dar a fost pus sub presiune”, scriau catalanii despre prestaţia internaţionalului român.

ADVERTISEMENT