News

Trei militari au fost răniți în Poligonul Cățelu. Soldații manevrau o încărcătură explozivă

Trei militari au fost răniți în Poligonul Cățelu, în timp ce manevrau o încărcătură explozivă, potrivit unui anunț oficial al MApN.
15.02.2023 | 14:26
Trei militari au fost raniti in Poligonul Catelu Soldatii manevrau o incarcatura exploziva
Geniști militari în timpul unui exercițiu. Foto: Romanian Military
ADVERTISEMENT

Conform informațiilor oficiale, doi dintre militari au scăpat cu răni ușoare, însă al treilea soldat este operat în aceste momente. Deși starea sa e stabilă, bărbatul a suferit mai multe răni serioase. Cu toate acestea medicii sunt optimiști și spun că viața militarului nu e în pericol.

Trei militari au fost răniți în Poligonul Cățelu

”Miercuri, 15 februarie, în jurul orei 09.30, în Poligonul Cățelu, trei militari din cadrul Centrului 13 Comunicații și Informatică „Colonel Gheorghe Vișata”, din București, au fost răniți pe timpul executării unei ședințe de aprindere pe cale pirotehnică a unei încărcături de exploziv (TNT).

ADVERTISEMENT

Au fost aplicate imediat procedurile standard în astfel de situaţii, fiind acordat primul ajutor la faţa locului de personalul medical prezent pe timpul desfăşurării şedinţei de instruire.  Doi dintre militari, un soldat și un căpitan, au fost transportați de urgenţă la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” pentru efectuarea investigațiilor medicale, unitate medicală la care a fost transportat, ulterior, și un al treilea militar, cu gradul de soldat”, au transmis reprezentanții MApN.

Starea de sănătate a celor trei soldați e momentan stabilă, cu toate că un al treilea militar se află în sala de operații unde medicii încearcă să repare daunele provocate de explozie. Într-un anunț optimist, chirurgii sunt de părere că bărbatul nu riscă să-și piardă viața.

ADVERTISEMENT

”Unul dintre soldați a suferit politraumatisme la membrele superioare și în zona capului, și este supus, la ora difuzării informației de presă, unor intervenții chirurgicale și proceduri medicale complexe. Starea sa este stabilă, neexistând, la acest moment, din evaluarea medicilor, pericol vital.

Ceilalți doi militari  sunt în afara oricărui pericol, fiind în evaluarea echipelor medicale. Ofițerul prezintă escoriații, plăgi la membre și tulburări de vedere, iar celălalt soldat, care a solicitat evacuarea către spital după aproximativ două ore de la producerea incidentului, prezintă escoriații la nivelul membrelor.

ADVERTISEMENT

Conducerea unității a informat Parchetul Militar București și a stabilit o comisie de cercetare în vederea stabilirii împrejurărilor în care s-a produs evenimentul”, mai este precizat în comunicat. La începutul lunii februarie, 12 militari germani erau răniți în urma unui accident cu vehicule blindate Puma la un poligon.

Potrivit anunțului oficial, două vehicule de tip Puma s-au ciocnit la o viteză relativ mare în poligonul din orașul Gardelegen, în landul Saxonia-Anhalt, în nordul Germaniei. Dintre cei 12 militari unul a ajuns în stare gravă la spital.

ADVERTISEMENT

Mai mult, noul ministru german al apărării Boris Pistorius, a catalogat incidentul drept unul ”groaznic”. La fața locului au ajuns mai multe echipaje medicale, inclusiv un elicopter. Pistorius se afla în acele momente în vizită la o altă bază militară din Augustdorf, landul Renania de Nord-Westfalia.

ADVERTISEMENT
Tags: