Fotbal international

Trei motive pentru care sistemul primăvară-toamnă ar ajuta fotbalul european! Marele avantaj: program mai relaxat pentru Campionatul Mondial din 2022

03.04.2020 | 17:53
Trei motive pentru care sistemul primavaratoamna ar ajuta fotbalul european Marele avantaj program mai relaxat pentru Campionatul Mondial din 2022
Trei motive pentru care sistemul primăvară-toamnă ar ajuta fotbalul european! Marele avantaj: program mai relaxat pentru Campionatul Mondial din 2022 (sursă foto: profimediaimages.ro)
ADVERTISEMENT

Marcel Popescu, managerul general al Universităţii Craiova, a venit cu o nouă variantă pentru fotbalul din România, sistem primăvară-toamnă din 2021. FANATIK îţi prezintă trei motive pentru care această variantă ar fi un avantaj nu doar pentru Liga 1, cât pentru toate campionatele din Europa.

Trei motive pentru care sistemul primăvară-toamnă ar ajuta fotbalul european

Sistemul primăvară-toamnă ar putea să fie varianta de salvare a fotbalului european în contextul în care pandemia de coronavirus a dat peste cap actualul sezon. Exceptând prima ligă din Belarus, unde se joacă fotbal, toate competiţiile de pe continent au fost amânate.

ADVERTISEMENT

Primul motiv pentru care sistemul primăvară-toamnă ar ajuta fotbalul european este legat de Campionatul Mondial din 2022. Turneul final din Qatar se va disputa în perioada 21 noiembrie-18 decembrie 2022, iar acest lucru va da peste cap programul sezonului 2022-2023. Trecerea la sistemul primăvară-toamnă ar simplifica toate calculele pe care oficialii marilor campionate din Europa le fac pentru acea stagiune.

Sistemul primăvară-toamnă ar ajuta şi echipele naţionale implicate în turnee finale. De cele mai multe ori, selecţionerii s-au plâns de faptul că fotbaliştii vin obosiţi la meciurile din vară, care sunt programate după finalul sezonului în campionatele din Europa. Astfel, cu un sistem primăvară-toamnă, pauza dintre tur şi retur ar însemna momentul propice pentru turneele finale în care sunt implicate echipele naţionale.

ADVERTISEMENT

Cum specialiştii nu pot afirma cu exactitate momentul ieşirii din pandemia de coronavirus, sezonul actual stă sub semnul întrebării. Având posibilitatea unui sistem primăvară-toamnă, toate campionatele din Europa s-ar putea încheia până la finalul anului, în condiţii normale. Oficialii Premier League au luat în calcul disputarea meciurilor fără spectatori, ceea ce ar însemna un mare minus financiar pentru echipele din Anglia.

Cum ar putea arăta prima ligă din România cu un sistem primăvară-toamnă

Turul actualului sezon din Casa Pariurilor Liga 1 s-a disputat între 12 iulie şi 21 octombrie 2019, timp în care campionatul a luat şi două pauze pentru meciurile echipei naţionale a României. În aceste condiţii, cele 13 etape s-au disputat de-a lungul a trei luni. Cu un start în februarie 2021, turul sezonul viitor s-ar termina la începutul lunii mai.

ADVERTISEMENT

Cum în vara anului viitor se va disputa Campionatul European, finalul turului în luna mai ar fi ideală. Dacă returul ar începe la fel cum s-a întâmplat în actualul sezon, la mijlocul lunii iulie, ultimele 13 meciuri din sezonul regulat s-ar juca până la finalul lunii septembrie, mai ales dacă vor fi introduse etape intermediare.

Cu un final al sezonului regulat la finalul lunii septembrie, play-off-ul şi play-out-ul s-ar putea juca până la finalul lunii noiembrie.

ADVERTISEMENT

Dezavantajul echipelor din sistemul primăvară-toamnă care joacă acum în cupele europene

Sistemul primăvară-toamnă ar putea să fie preluat şi de UEFA pentru cupele europene, ceea ce ar şterge un mare dezavantaj pentru anumite echipe. În prezent, formaţiile din Belarus, Georgia sau Irlanda, care folosesc acest sistem, trebuie să aştepte aproape 7-8 luni până la participarea în cupele europene.

Prima ligă din România a mai folosit sistemul primăvară-toamnă

După sezonul 1948-1949, prima ligă din România a trecut la sistemul primăvară-toamnă, unul similar cu cel din Uniunea Sovietică. Pentru a face trecerea la acest sistem, echipele au participat la o competiţie numită “Cupa de Toamnă”, disputată în ultimele luni din 1949.

Sistemul primăvară-toamnă a rezistat timp de şapte ediţii, perioada 1950-1956. Din nou, echipele din România au fost nevoite să participe la o competiţie amicală, numită “Cupa Primăverii”, pentru a face mai uşor trecerea la sezonul 1957-1958.

  • 13 campionate din Europa folosesc sistemul primăvară-toamnă: Belarus, Estonia, Insulele Feroe, Irlanda, Finlanda, Georgia, Islanda, Kazahstan, Letonia, Lituania, Moldova, Norvegia şi Suedia
ADVERTISEMENT
Tags: