News

Trei noi spitale vor fi construite în România. Alexandru Rafila anunță când încep lucrările

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, face precizări privind cele trei spitale noi, construite în România. Când ar urma să înceapă lucrările
24.05.2023 | 18:55
Trei noi spitale vor fi construite in Romania Alexandru Rafila anunta cand incep lucrarile
Trei noi spitale vor fi construite în România. Alexandru Rafila anunță când încep lucrările. Sursa foto: Facebook Alexandru Rafila
ADVERTISEMENT

Trei noi spitale vor fi construite în România prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, marți, care este stadiul proiectelor tehnice și când ar urma să înceapă lucrările.

Ministrul Sănătății spune că licitațiile pentru proiectele tehnice ale Spitalului Regional Iași, Spitalului Regional Cluj și Spitalului Regional Craiova au fost finalizate. Totodată, Alexandru Rafila transmite că în toamnă se va da startul construirii unității medicale din Iași.

ADVERTISEMENT

„Echipa Ministerului Sănătăţii a lucrat intens pentru a finaliza cât mai rapid licitaţiile pentru proiectele tehnice ale celor trei spitale regionale. La Iaşi, proiectul a fost finalizat şi, din toamnă, va începe construirea efectivă a spitalului Regional”, a transmis Alexandru Rafila.

În ceea ce privește Spitalul din Cluj, Ministrul Sănătății precizează că la jumătatea anului urmează să fie finalizat proiectul tehnic al acestuia, iar până la sfârșitul lui 2023, același lucru se va întâmpla și în cazul Spitalului din Craiova.

ADVERTISEMENT

Unitățile medicale vor fi operaționale din 2027

Oficialul adaugă faptul că din anul 2027, spitalele regionale „trebuie să devină operaționale”, amintind importanța acestora în sistemul de sănătate din țara noastră, care se confruntă cu probleme de ani de zile.

De asemenea, Alexandru Rafila precizează că prin PNRR (Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă), 2,4 miliarde de euro sunt destinate celor 27 de investiții medicale noi, printre care Institutul regional de oncologie din Timișoara, dar și un centru de psihiatrie infantilă, deschis pentru prima dată în România. Cel din urmă va fi construit în Capitală.

ADVERTISEMENT

„Aceste investiții vor contribui la modernizarea sistemului sanitar din România și la un acces mai bun la servicii de sănătate. Pentru prima dată, discutăm despre spitale integrate și unitare din punct de vedere al construcției, al circuitelor, al echipamentelor și, nu în ultimul rând, al condițiilor hoteliere. Respectarea normelor de control al infecțiilor este prioritară în toate aceste proiecte noi!”, a transmis Alexandru Rafila.

Amintim că cele 27 de unități medicale construite sau modernizate, care vor beneficia de finanțare prin PNRR, sunt din 17 județe ale țării. Numele spitalelor au fost publicate la începutul acestui an, ele fiind selectate dintr-o listă extinsă de 42 de instituții medicale.

ADVERTISEMENT