Se spune că suntem ceea ce mâncăm și nu poate fi contestată această afirmație, având în vedere că se observă pe parcurs efectele obiceiurilor noastre alimentare. De exemplu, în mod cert vei acumula kilograme dacă vei prefera fast-food-ul în locul unei salate. Cum să adopți o rutină sănătoasă.
Din cauza meselor necorespunzătoare putem avea și stări de agitație, nervozitate, oboseală, dureri de cap, senzație de greață sau putem dezvolta anxietate, au observat medicii de-a lungul timpului și ar trebui să începi să faci o schimbare dacă te confrunți cu acestea.
Dr. Joseph Maroon, neurochirurg la Centrul Medical al Universității din Pittsburgh, în vârstă de 83 de ani, a împărtășit la un moment dat obiceiurile sale alimentare care l-au ajutat să atingă vârsta menționată. Nu a fost dintotdeauna nici el atent la rutina sa, de altfel.
Medicul a mărturisit că efectele stilului său de viață nesănătos le simțea intens la 40 de ani. Atunci abia urca niște scări. ”Nu eram în formă, trăiam cu mâncare de tip fast-food și nu făceam exerciții fizice”, a notat el pe propriul site.
Pe când avea 40 de ani era afectat profund, fizic și mental, și de moartea tatălui. Un prieten i-a spus într-o zi că poate scăpa de probleme dacă va face mai multă mișcare și dacă va avea mese sănătoase. La vârsta de 53 de ani, Joseph s-a încris la primul său triatlon Ironman, iar de atunci au urmat alte opt.
În 2022, dr. Joseph Maroon a obținut locul al doilea la triatlonul de la Jocurile Naționale pentru seniori, la categoria sa de vârstă. Cât despre alimentație, dr. Joseph Maroon a adoptat o dietă meditaraneană, compusă din produse utile organismului.
Dieta mediteraneană are în compoziție multe plante, alimente integrale, fructe, legume, cereale integrale, fasole, leguminoase și grăsimi sănătoase cum ar fi uleiul de măsline, în defavoarea celui de floarea soarelui. Nu lipsește peștele gras și carne roșie, din când, în când.
Medicul evită sub orice formă și alimentele ultraprocesate, care au în textură aditivi, săruri, zahăruri și grăsimi saturate. Aceste alimente pot duce la boli grave precum cancerul, demența și la afecțiuni cardiovasculare.
Totodată, medicul nu mai consumă mult zahăr din cauză că acesta accelerează procesul de îmbătrânire și apariția bolilor cardiovasculare. Pe lângă asta, dr. Joseph Maroon evită și acizii grași trans, găsiți în alimentele ambalate și ultraprocesate.