Pentru a-ți întări sistemul imunitar înainte de sărbători, asigură-te că ai inclus în rutina zilnică aceste trei obiceiuri. Specialiștii spun că acestea pot face diferența, mai ales într-o perioadă atât de aglomerată.
În sezonul sărbătorilor de iarnă, oamenii își aglomerează destul de mult programul. Merg la cumpărături, participă la evenimente și se gândesc ca cei dragi să fie fericiți. Totuși, acest lucru poate afecta sistemul imunitar.
Expertul în wellness, Leana Wen a dezvăluit care sunt cele trei obiceiuri pe care să le incluzi în rutina ta zilnică pentru a evita îmbolnăvirea. Conform cercetătorilor există mai mulți factori de stil de viață care pot susține și îmbunătăți funcția imunitară a organismului nostru.
Pentru început, activitatea fizică nu trebuie să lipsească, deoarece acestea riscul apariției de unor afecțiuni cronice, cum ar fi cancerul și bolile de inimă, stimulând în același timp și sistemul imunitar.
În plus, alimentele ultraprocesate pot scurta speranța de viață. Astfel, acestea au fost asociate cu inflamația și dereglările organismului. Astfel, mai ales în perioadele aglomerate, ar trebui evitate.
„În al doilea rând, reduce consumul de alimente ultraprocesate. Aceste „junk foods” conțin cantități mari de substanțe chimice, cum ar fi conservanți, emulgatori, coloranți și vopseluri artificiale. Consumul ridicat de alimente ultraprocesate poate reduce durata de viață cu mai mult de 10%. De asemenea, aceste alimente sunt asociate cu inflamații și disfuncționalități ale organismului.
Lipsa activității fizice și consumul crescut de alimente ultraprocesate sunt ambele asociate cu obezitatea, care afectează funcția imunitară. Este recomandat ca oamenii să practice cel puțin 150 de minute pe săptămână de exerciții fizice de intensitate moderată sau mare și să urmeze o dietă bazată pe alimente integrale, cum ar fi legumele, carnea slabă, fasolea, cerealele integrale și nucile”, a explicat Leana Wen pentru CNN.
În al treilea rând, acordă atenție unui somn de calitate. Privarea de somn poate provoca modificări ale sistemului imunitar, ceea ce crește riscul de a dezvolta diverse afecțiuni. Persoanele care dorm mai puțin de șapte ore pe noapte în mod constant au un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială, diabet și obezitate.
„Există mai multe metode care pot ajuta la îmbunătățirea somnului. Mulți oameni se confruntă cu dificultăți pentru că pur și simplu nu au suficient timp în pat. Încearcă să prioritizezi cel puțin opt ore de somn și să mergi la culcare și să te trezești aproximativ la aceeași oră în fiecare zi.
Alte elemente ale unei bune igiene a somnului includ evitarea utilizării ecranelor înainte de culcare și optimizarea mediului de somn, menținând un loc răcoros, liniștit și întunecat”, a adăugat expertul.