Plantele ideale pe care ar trebui să le ai în casă dacă vrei să ții mucegaiul la distanță. Nu sunt pretențioase și adaugă o pată de culoare oricărei locuințe.
Sezonul cald se apropie cu pași repezi, iar pentru unele persoane, asta poate însemna un singur lucru. Combinația dintre căldură și umiditate poate transforma orice locuință în mediul ideal pentru apariția mucegaiului.
Dacă vrei să previi formarea mucegaiului, trebuie să știi că nu ai nevoie de soluții din comerț, ci poți apela cu încredere la o varianta naturală. Și anume, plantele de interior. Jo Trotman, expertă de la The Residence Collection, susține că plantele de interior pot face minuni împotriva mucegaiului.
Dacă sunt amplasate în locurile potrivite, acestea absorb umiditatea și scad riscul ca mucegaiul să apară în casa ta. Ba mai mult, așezarea lor pe pervazuri te poate scăpa de rutina zilnică de ștergere a ferestrelor, deoarece ajută la reducerea condensului.
Multe plante de apartament provin din zone tropicale și sunt experte în absorbția umidității. Acest lucru este foarte util, având în vedere că acționează ca umidificatoare naturale. Aceste plante extrag apa din aer pentru a preveni condensul și, implicit, apariția mucegaiului.
Iedera englezească. Aceasta nu este doar o plantă cățărătoare decorativă, perfectă pentru biblioteci sau ghivece suspendate. Iedera englezească este și un purificator natural de aer, care poate reduce umiditatea din încăperile în care este amplasată.
Frunzele dense ale iederei englezești sunt ideale pentru captarea particulelor din aer. Astfel, această plantă este extrem de eficientă în eliminarea sporilor de mucegai și absoarbe excesul de umiditate. Deoarece preferă lumina, este indicat să fie plasată pe pervaz, protejată de jaluzele sau perdele subțiri.
Crinul păcii. Acesta nu doar că impresionează prin florile albe, elegante, ci purifică și aerul. În plus, este foarte ușor de întreținut. Un mare avantaj al acestor plante este faptul că adoră mediile cu umiditate ridicată și lumină slabă spre moderată, precum băile și bucătăriile. La fel ca iedera englezească, crinul păcii are capacități de purificare a aerului și poate reduce umiditatea prin frunzele sale, prevenind astfel dezvoltarea mucegaiului.
Sansevieria sau Limba Soacrei. Cu frunzele sale verticale, Limba Soacrei nu doar că este un element decorativ în casă, dar ajută și la combaterea mucegaiului și a umezelii. În plus, eliberează oxigen pe timpul nopții, îmbunătățind calitatea aerului din locuință.
Aceste plante de interior sunt ideale pentru cei care nu au experiență în îngrijirea plantelor sau, pur și simplu, nu au timp să se ocupe de ele. Sansevieria nu are nevoie de udări frecvente și se poate adapta la diferite condiții de lumină.