News

Trei români în stare gravă, salvați de un donator bulgar aflat în moarte cerebrală

Reprezentanții Agenției Naționale de Transplant au anunțat că trei pacienți români care aveau nevoie de un anumit organ pentru a putea trăi au fost salvați de un donator bulgar care se afla în moarte cerebrală
07.01.2022 | 23:59
Trei romani in stare grava salvati de un donator bulgar aflat in moarte cerebrala
ADVERTISEMENT

Trei pacienți români aflați în stare gravă au fost salvați de un donator bulgar aflat în moarte cerebrală. Anunțul a fost făcut de Agenția Națională de Transplant pe rețelele sociale.

Trei români în stare gravă, salvați de un donator bulgar aflat în moarte cerebrală

Reprezentanții Agenției Naționale de Transplant a anunțat vineri, 7 ianuarie, că trei pacienți români au primit o nouă șansă la viață. Aceștia au fost salvați de un donator bulgar care se afla în moarte cerebrală.

ADVERTISEMENT

Familia pacientului din Bulgaria a fost de acord cu donarea organelor bărbatului, în vederea salvării unor alte persoane aflate în stare gravă.

“La început de an, altruismul, umanitatea, profesionalismul şi responsabilitatea şi-au dat din nou mâna peste graniţe şi au adus viaţă pentru alţi trei români aflaţi în suferinţă!

ADVERTISEMENT

Datorită acordului de colaborare dintre Agenţia Naţională de Transplant şi Agenţia Executivă de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria, gestului plin de umanitate al familiei unui donator aflat în moarte cerebrală la UniHospital, Panagyurishte – Bulgaria, şi eforturilor susţinute ale echipelor medicale din cele două ţări, viaţa a fost predată, precum o ştafetă, de la un cetăţean bulgar către trei români”, a precizat Agenţia Naţională de Transplant.

Potrivit ANT, un român a beneficiat de transplant hepatic, iar ceilalți doi au primit câte un rinichi.

ADVERTISEMENT

“Astfel, un alt pacient aflat în stare critică a beneficiat de un transplant hepatic salvator, realizat de echipa chirurgicală a Centrului de Transplant Hepatic a Institului Clinic Fundeni.

Alţi doi pacienţi au primit şansa mult aşteptată pentru un transplant renal, intervenţii realizate cu succes în cadrul Centrelor de Transplant Renal ale Institului Clinic Fundeni şi Spitalului Clinic ‘Dr. C.I. Parhon’ Iaşi.”, au mai precizat reprezentanții ANT.

ADVERTISEMENT

Unde au fost prelevate organele

Prelevarea organelor a fost făcută la unitatea sanitară din țara vecină, a precizat echipa medicală.

“Echipa de chirurgi de la Institutul Clinic Fundeni , formată din Dr. Guenadiy Vatachki, Dr. Darina Barzan, Dr. Ioana Danciuc și Dr. Oana Evelina Pasăre, s-a deplasat în data de 3 ianuarie, cu sprijinul SMURD, la UniHospital Panagyurishte, pentru prelevarea ficatului şi rinichilor de la un donator bulgar aflat în moarte cerebrală, a cărui familie a fost de acord cu donarea de organe.

Cu sprijinul echipei medicale de la UniHospital Panagyurishte şi colaborarea foarte bună cu echipa Agenției Executive de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria, intrevenţiile de prelevare s-au realizat cu succes, iar o nouă misiune salvatoare de vieţi a fost posibilă.

Efortul lor a fost preluat de echipele medicale de transplant ale Institutului Clinic Fundeni şi Spitalului Clinic “Dr. C.I.Parhon” Iaşi, salvând alţi trei români din ghearele suferinţei.”, mai spune comunicatul Agenției Naționale de Transplant.

ADVERTISEMENT